Windows 7

Windows_7_Hero_1.jpg

Giriş
Windows 7 (kod adı 7), Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin bir sürümüdür. 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Yaklaşık on beş yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet PC'ler ve medya merkezi PC'ler de dahil olmak üzere kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere bir işletim sistemi olarak kaldı ve Kasım 2012'de yerini Windows 8'e bıraktı. Windows 7, 2018 tarihine kadar en çok kullanılan Windows sürümü oldu, 2018'de ise liderliğini Windows 10'a devretti.

Geliştirme
Başlangıçta, 2000 yılında Windows XP ve Windows Server 2003'ün halefi olarak "Blackcomb" kod adlı bir Windows sürümü planlandı. Blackcomb için, verilerin aranması ve sorgulanması ve bu tür senaryoları etkinleştirmek için WinFS adlı gelişmiş bir depolama sistemi de dahil olmak üzere önemli özellikler planlandı. Bununla birlikte, 2003 yılı için "Longhorn" kod adlı geçici, küçük bir sürüm açıklandı ve Blackcomb'un gelişimini geciktirdi. Bununla birlikte, 2003'ün ortalarına gelindiğinde, Longhorn başlangıçta Blackcomb için tasarlanan özellikleri elde etti. Üç büyük kötü amaçlı yazılım salgınından (Blaster, Nachi ve Sobig solucanları) Ağustos 2003'te kısa bir süre içinde Windows işletim sistemlerindeki kusurlardan yararlandıktan sonra, Microsoft, Windows XP ve Windows Server 2003 için yeni hizmet paketleri geliştirirken Longhorn'un başlıca geliştirme çalışmalarından bazılarını askıya alarak geliştirme önceliklerini değiştirdi. Longhorn'un (Windows Vista) geliştirilmesi de Ağustos 2004'te yeniden başlatıldı ve bu nedenle ertelendi. Longhorn'dan bir dizi özellik kesildi. Blackcomb, 2006 yılının başlarında Viyana olarak yeniden adlandırıldı, ve daha sonra projenin kapsamı nedeniyle 2007'de iptal edildi.

Ekim 2008'de, Windows 7'nin de işletim sisteminin resmi adı olacağı açıklandı. Vista'ya benzer yapısını belirtmek ve her ikisi de 5.x sürüm numaralarına sahip Windows 2000 ve Windows XP'ye benzer şekilde yalnızca ana sürüm numaralarını kontrol eden uygulamalarla uyumluluğu artırmak için Windows 7, ürününü 6.1 olarak adlandırırken bazı karışıklıklar olmuştur. Belirli Microsoft iş ortaklarına yönelik ilk dış sürüm Ocak 2008'de Milestone 1, build 6519 ile geldi. 16 Ekim 2008'de Windows 7 hakkında konuşan Microsoft CEO'su Steve Ballmer, Windows Vista ve Windows 7 arasındaki uyumluluğu doğrulayarak Windows 7'nin Windows Vista'nın elden geçirilmiş bir sürümü olacağını belirtti.

PDC 2008'de Microsoft, Windows 7'yi yeniden işlenmiş görev çubuğuyla gösterdi. 27 Aralık 2008'de Windows 7 Beta, BitTorrent aracılığıyla internete sızdırıldı. ZDNet tarafından yapılan bir performans testine göre, Windows 7 Beta, önyükleme ve kapatma süresi ve belge yükleme gibi dosyalarla çalışma dahil olmak üzere birçok önemli alanda hem Windows XP hem de Vista'yı mağlup etti. Diğer alanlar, Vista ile aynı ve XP'den daha yavaş kalan tipik ofis etkinlikleri ve video düzenleme için PC Pro karşılaştırmaları da dahil olmak üzere XP'yi geçmedi. Microsoft CEO'su Steve Ballmer, Windows 7 Beta'nın (build 7000) MSDN ve TechNet abonelerine ISO görüntüsü biçiminde indirilebileceğini duyurdu. Beta sürümünün stok duvar kağıdı, Betta balığının dijital bir görüntüsünü içeriyordu. Windows 7 RTM, 13 Temmuz 2009'da derlenen ve Microsoft'un tüm testlerini dahili olarak geçtikten sonra son RTM derlemesi ilan edilen 7600.16385.090713-1255 derlemesidir.

1230044906.png


Özellikler
Windows 7'nin yeni özellikleri arasında dokunma ve el yazısı tanımadaki gelişmeler, sanal sabit diskler için destek, çok çekirdekli işlemcilerde geliştirilmiş performans, güçlendirilmiş önyükleme performans ve DirectAccess bulunmaktadır. Windows 7, farklı satıcılardan birden çoklu bağdaştırıcı grafik kartı Windows Media Center'ın yeni bir sürümü, Windows Media Center için bir Araç, geliştirilmiş medya özellikleri, XPS Temel Parçalar Paketi ve Windows PowerShell dahil olmak üzere ve yeniden tasarlanmış bir Hesap Makinesi kullanan sistemler için destek ekler Programcı ve İstatistik modlarının yanı sıra uzunluk, ağırlık, sıcaklık ve diğerleri için birim dönüştürme dahil olmak üzere çok satırlı yeteneklerle. Denetim Masası'na ClearType Metin Ayarlayıcısı, Ekran Renk Kalibrasyon Sihirbazı, Araçlar, Kurtarma, Sorun Giderme, Çalışma Alanı Merkezi, Konum ve Diğer Sensörler, Kimlik Bilgileri Yöneticisi, Biyometrik Aygıtlar, Sistem Simgeleri ve Ekran gibi birçok yeni öğe eklenmiştir. Windows Güvenlik Merkezi, bilgisayarın hem güvenliğini hem de bakımını kapsayan Windows İşlem Merkezi (önceki yapılarda Windows Sistem Durumu Merkezi ve Windows Çözüm Merkezi) olarak yeniden adlandırılmıştır. 32 bit sürümlerdeki ReadyBoost artık 256 gigabayta kadar ekstra ayırmayı destekliyor. Windows 7 ayrıca, Windows Gezgini'nde ham resim küçük resimleri, önizleme ve meta veri görüntülemenin yanı sıra Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi ve Windows Media Center'da tam boyutlu görüntüleme ve slayt gösterileri sağlayan Windows Görüntüleme Bileşeni etkinleştirilmiş görüntü kod çözücülerinin eklenmesiyle RAW görüntü biçimindeki görüntüleri de destekler.

Destek
Orijinal Windows 7 desteği 9 Nisan 2013'te, Service Pack 1'in desteği ise 14 Ocak 2020 yılında sona erdi. Microsoft, Windows 7'nin yeni perakende kopyalarının satışını Ekim 2014'te sonlandırdı ve Windows 7 Home Basic, Home Premium ve Ultimate için yeni OEM lisanslarının satışı 31 Ekim 2014'te sona erdi. Windows 7 Professional önceden yüklenmiş bilgisayarların OEM satışları 31 Ekim 2016'da sona erdi. Profesyonel olmayan OEM lisanslarının satışı 31 Ekim 2014'te durduruldu. Windows Vista desteği 11 Nisan 2017'de sona erdi ve kullanıcıların güncelleştirmeleri ve desteği almaya devam edebilmeleri için yükseltme yapmaları gerekiyordu. Ağustos 2019'da Microsoft, bazı iş kullanıcılarına 'ücretsiz' genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri sunacağını duyurdu.

7 Eylül 2018'de Microsoft, genişletilmiş desteğin sona ermesinden sonra üç yıla kadar Windows 7 Professional ve Enterprise için ek güncelleştirmeler sunacak ücretli bir "Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri" hizmetini duyurdu. Mart 2019'da Microsoft, kullanıcılara yaklaşan destek sonu hakkında bilgi veren bildirimler görüntüleyeceğini ve kullanıcıları bir Windows 10 yükseltmesi veya yeni bir bilgisayar satın almaya çağıran bir web sitesine yönlendireceğini açıkladı.

Eylül 2019'da Microsoft, 2020 ABD seçimleri aracılığıyla federal sertifikalı oylama makinelerinde Windows 7 için ücretsiz güvenlik güncellemeleri sağlayacağını açıkladı.

Windows-7-deadline.jpg

Yorumlar

11 çıkana kadar 7 ve XP'yi severdim ama artık 7'nin yerini 11 alıyor :D
Windows 11 gibi x86 mimari, BIOS ve MBR desteklerini bırakıp; x64 mimari, UEFI ve GPT destekleyen ve yeni cihazlara hitap eden bir istemci sürümü, Windows 7 gibi bütün cihazlara hitap eden bir istemci sürümünün yerini alamaz. Windows 7'nin yerini, x64 ve x86 desteğini barındıran, eski ve yeni cihazlarda desteği olan Windows 10 alıyor.
 
Windows 11 gibi x86 mimari, BIOS ve MBR desteklerini bırakıp; x64 mimari, UEFI ve GPT destekleyen ve yeni cihazlara hitap eden bir istemci sürümü, Windows 7 gibi bütün cihazlara hitap eden bir istemci sürümünün yerini alamaz. Windows 7'nin yerini, x64 ve x86 desteğini barındıran, eski ve yeni cihazlarda desteği olan Windows 10 alıyor.
Legacy desteği bulunuyor. Yanlış bilgi vermeyin. Halihazırda Q6600'lü eski bir sistemde kullanılıyor:

ASUS P5KPL-AM SE
Intel Core 2 Quad Q6600
4 GB DDR2 800MHz (2x2 Kingston)
500 GB Samsung SATA II HDD
NVIDIA GeForce 9400 GT (Normal NVIDIA'nın ki)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
992
Yorumlar
8
Son güncelleme
Değerlendirme
3,33 yıldız 3 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı