Cyberpunk Evrenindeki Şirket Savaşları - 2

  • Ekleyen nih
  • Oluşturma tarihi
  • Blog girdisi okuma süresi 2 dakika okuma
Cyberpunk evrenini araştırmaya başlamam üzerine, Cyberpunk wiki ve YouTube'da Cyberpunk'ın lore'unu paylaşan videolardan edindiğim bilgilerle birkaç Cyberpunk içeriği hazırlamaya karar verdim.

Bununla alakalı daha sonra bir yazı yazacağım için detayına girmiyorum fakat kısaca bahsetmek gerekirse Cyberpunk evreni Amerikan devletinin ekonomik bir çöküş yaşaması üzerine özel şirketlerin yükseldiği bir evren. Bu evrende 4 tane büyük kurumsal savaş gerçekleşmiş, burada ikincisinden bahsedeceğim.


Savaştan önce Cyberpunk evreninde CHOOH2 geçen maddeden biraz bahsedelim. Bu madde alkol temelli ve araçlara yakıt olarak kullanılan, benzini geçip onu geride bırakan bir madde.

2. Kurumsal Savaş(2008 - 2010)

Tarihler 2006 yılını gösterdiğinde, adından anlaşıldığı üzere bir petrol şirketi olan SovOil CHOOH2 maddesinin üretimine başladı. Zamanın en büyük CHOOH2 üreticisi olan Petrochem adlı şirket, SovOil'e bir teklif sundu. Bu teklife göre Petrochem, SovOil'e Siberya'daki dokunulmamış petrol kaynaklarını sondajlamaları ve başka yakıt üretmeleri için güncel bir teknoloji sağlayacaktı. Petrochem'in buradaki tek şartı sondajlamada kısmı bir haklarının olmasıydı.

İmzaların atılmasına çok az zaman kala SovOil mühendisleri kendilerinin güncel bir sondajlama teknolojisi geliştirdiklerini duyurdular. Bu Petrochem'in SovOil'e sunduğu teklifi önemsiz bir konuma düşürdü ve imzalar iptal edildi. Bu 2 şirket arasında başlayacak olan partnerlik daha başlamadan bitmiş oldu.

2007 yılına geldiğimizde, bu 2 şirkette Güney Çin Denizi'ne açıldılar ve burada petrol arayışına girdiler. İki şirketin de aynı zamanda aynı yerde petrol arayışına girmesi ve mazileri Güney Çin Denizi'nde bir gerilim oluşturmaya yeterli olsa da bu savaş için bir sebep değildi.

Savaşın başlamasına sebep olacak olan şey Petrochem'e ait, Sabina Bravo isimli açık deniz platformunun patlaması oldu. Bu patlamadan sonra Petrochem, SovOil'in platformlarına patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. Bu suçlamadan sonra gerilim çok üst noktalara ulaştı, ne kadar 2 şirket arasında bu olay savaşa dönmeden önce diplomatik bir ilişki sürdürülmeye çalışılsa da başarılı olunmadı ve ilk hamle Petrochem'den geldi. Petrochem intikam olarak kendi askeri dalıcı birimlerine SovOil'in bir platformuna patlayıcı yerleştirmesini emretti. Bu patlayıcılar SovOil'in bir platformunu tamamen yok etti ve resmen savaş başlamış oldu.

Bu savaş sırasında 2 şirket de birbirlerinin petrol tesislerini hedef aldı. SovOil savaşta genel olarak üstte olan taraf olsa da 2 şirket de ciddi hasarlar almıştı. Savaşın başlamasından sadece birkaç hafta sonra 2 şirket de petrol tesislerinin %75'ini kaybetmişti. Savaşın ortalarında Petrochem, SovOil'den ele geçirdiği birkaç adayla ve SovOil'in kurucusu ve CEO'su olan Anatoly Novikovo'yu Malezya hükümetinden aldığı uçaklarla öldürdü ve kısmi bir üstünlük sağlamış oldu.

SovOil bu kayıplarına rağmen, savaşın sonlarına doğru Petrochem'e bir üstünlük kurmayı başardı ve ciddi hasarlar verdi. Petrochem birkaç saldırı denemesinde bulunsa da bunlar başarısız oldu ve SovOil Güney Çin Denizi'ni hakimiyeti altına aldı.

Sonra anlaşılacaktı ki, bu savaşın başlamasına sebep olan Petrochem'e ait olan açık deniz platformunun patlaması bir kazaydı ve SovOil'le hiçbir alakası yoktu.

Bu savaş sırasında 2 şirket de defalarca uluslararası yasayı çiğnedi, 2 şirket de saldırı birimi olarak Pasifik Okyanusu'nda bulunan devletlere ait askerleri kiralamıştı. Hatta bu şirketler o bölgede bulunan hükümetleri indirip, yenilerini getirme gibi eylemlerde de bulunmuşlardı. O bölgedeki devletler tazminat talebinde bulunsa da SovOil ilk başta bu devletlerin taleplerini umursamasa da sonradan tazminat ödemek durumunda kaldı.

Bunun haricinde savaş sonucu bölgedeki deniz ciddi derecede kirlenmişti, bu ileride başka sorunlara yol açacaktı.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
nih
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
485
Yorumlar
2
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

nih adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı