Dönüşüm - Franz Kafka

Düşüncenin ve felsefenin önemli isimlerinden biri, Franz Kafka! Kendini ötekileştiren ve artık yabancılaşan Gregor Samsa'nın hikayesini anlatan "Dönüşüm" eseriyle fazlasıyla ünlenmiş ve belki de bu eseri en önemli eseri olmuştur.

Franz Kafka, 1883 yazının ortasında Avusturya-Macaristan'da doğmuştur. Roman ve hikaye türünde çeşitli eserler vermiştir. Edebiyatın önemli isimlerinden biri olan Kafka düşünce sanatında da önemli eserler yazmıştır. Realist bir yazar olan Kafka, "Kafkaesk" isimli terimini ise kendi eserlerindeki durumları açıklamak için kullandı. Defalarca nişanlandı ama hiçbir zaman evlenmedi. 1924 yılına geldiğimiz zaman ise yine bir yaz ayında 40 yaşındayken verem hastalığından vefat etti.

"Dönüşüm" eserinde Kafka, Gregor Samsa isimli birinin sabah işe gitmek için uyanması gerekirken geç uyanışını ve devasa bir böceğe dönüşünü yazmıştı. Gregor Samsa ailesinin geçimini ve sorumluluklarını üstlenmiş, karşılığında stres ve yargılardan başka bir şey bulamamıştır. Kendini ötekileştirmiş ve bir böcek gibi hissetmiştir, en sonunda ise o böceğe dönüşmüştür. Ne babası ne annesi onu görmeye dayanamıyordu, sadece kız kardeşi Grete Samsa odasına giriyor, yemeğini veriyor ve odayı havalandırıp temizliyordu. Kız kardeşi bile Gregor'un dönüşümünden sonra onu görmeye dayanamıyordu.

Gregor, gitgide yabancılaşıyor ve kahroluyordu, hiçbir şey yiyemiyor-içemiyor ve bütün gün bayılana kadar odanın içinde dolanıyordu. Annesine kendini göstermiyordu çünkü oğlunu bu halde görürse hastalanıp ölebilirdi. Babası ise onun Gregor olmadığını ve bir böceğin bu evde yaşamaması gerektiğini söyleyip duruyor, Gregor'a elma fırlatarak -bu olay bir defa yaşanmıştı gerçi- onu yaralıyordu. Sonunda ne kız kardeş ne de diğer aile üyeleri dayanabildi buna. Grete, onun artık başka biri olduğunu ve kendilerini kısıtladığını, hayatlarını artık böyle yaşayamayacaklarını söylediğinde diğerleri de onu haklı bulmuştu. Anne bile ne kadar bunu kaldıramasa da artık öz oğlunun ölümünü ve rahatlamasını istiyordu. O sırada salonda olan Gregor bunu duymuş ve odasına dönmüştü. Zaten günlerdir yemek yemeyen ve yorgun düşen Gregor odasına döndüğünde kapıyı kapattı ve olduğu yere yığıldı. Kendinden iyice yabancılaşmış ve kahrolmuştu, ailesi bile ölümünü isterken yaşayacak gücü kalmamıştı. Sabaha doğru ise gözlerini son kez kapattı hayata. Aile üyeleri yarı ağlamaklı olsa da Gregor'un bu ölümüne sevinmişler, aylar sonra çıkıp biraz dolaşmışlardı.

Franz Kafka bu eserinde birçok yükü üstüne alıp yığılan ve ezilen insanların bir böcek gibi hissedişini bize aktarmıştı. Etrafımızdaki ve hayatımızdaki Gregor Samsa'ları gördükçe Kafka'nın yazdığı eseri daha iyi anlayacağız. Eseri gece vakti bitirmiş ve sonuna bir hayli üzülmüştüm. Gerçi neticede dönüşmeden önce bile böcek gibi hissederek öyle yaşayan biriysen böcek olarak ölmek çok koymaz sanırım.

Franz-Kafka.jpg
  • Beğen
İfadeler: Andar Han

Son incelemeler

Fazla söze gerek yok.
  • Beğen
İfadeler: marshall matherss

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
marshall matherss
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
286
Yorumlar
3
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

marshall matherss adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Satranç - Stefan Zweig
    Stefan Zweig, 1881 yılında Avusturya'da doğmuş bir yazardır. Yahudi olması ve Almanya'da çok...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı