Flutter Öğreniyorum #3 (Widget Temeli + AppBar Widget'ı)

Merhabalar, bundan önceki iki blog girdimizde nasıl SDK kurulacağını ve nasıl ilk projemizi başlatacağımızı görmüştük. Bu blog girdisinde ise Flutter'ın temelinde yatan Widget sistemini öğreneceğiz.

Öncelikle eskiden açtığımız projeye geri dönelim.

En aşağıdaki Widget Build kısmına gelip bu kısmı Scaffold'u silmeden tamamen ortadan kaldıralım.

1650238477303.png


Bu şekilde ilk Widget'ımız ile tanışmış oluyoruz Scaffold! Bu Widget, isminden de anlaşılabileceği üzere, yaptığı iş tüm kod satırlarını bir iskelet gibi bir arada tutmak.

Bunun bir diğer örneği de MaterialApp'dir, lakin bugün ondan bahsetmeyeceğiz.

Scaffold içerisine birden fazla değişken kabul eder, bugün bunlardan bir tanesini öğreneceğiz..

AppBar: Bu Widget uygulamanın tepesinde size özel bir bar kısmı oluşturmaya yarar, içerisini istediğiniz gibi dizayn edebilirsiniz.

AppBar ile başlayalım, appBar: değişkenini koyduktan sonra AppBar adlı Widget'ı ekliyoruz. Bu kısımda biraz aklınız karışabilir ama bana güvenin çok kolay bir sistem.

1650238778505.png


appBar değişkeninin içerisine herhangi bir AppBar Widget'ı koyabilirsiniz. Biz bu örnekte Default AppBar'ı kullanacağız.

Daha sonrasında AppBar Widget'ının içerisine iki tane daha değişken koyuyoruz. Bu değişkenlerden birinin adı title: diğerinin adı ise backgroundColor:
1650238951510.png


Şimdi ise can alıcı nokta geliyor, bu değişkenlerin içerisine ise başka bir Widget koymamız gerekiyor. Yani anlayacağınız, Widgetlardan oluşturduğumuz AppBar'ın içerisine Widgetlardan komut gireceğiz.

title: kısmına Text() Widget'ı ile yazı yazıyorum.
1650239033744.png


Bu yazıyı şekillendirmek için ise, bu yazının hemen yanına style: değişkenini koyuyorum. Bu style: değişkeninin içerisine ise yeni bir Widget koyuyorum, TextStyle()

1650239139599.png


Umarım Widget'ların neler olduğunu anlamışsınızdır. Widgetlar neredeyse her şeyi kontrol eden kütüphanelerdir. AppBar'ı bir Widget sayesinde oluşturursunuz. İçindeki yazıyı ayrı bir Widget ile oluşturursunuz. Ekranda gördüğünüz her değişiklik için ayrı bir Widget gerekir. Widget Çorbası.

Şimdi ne demiştik? Ekranda gördüğünüz her değişiklik için ayrı bir Widget gerekir, şimdi backgroundColor: değişkenine gelelim. Bu değişken sayesinde AppBar'ın rengini ayarlayabileceğiz. Bunun için ise Colors Widget'ını kullanıyoruz. Kullanımı oldukça basittir. Colors.{istediğiniz bir renk} = Colors.red

1650239344367.png


Bu sayede yeni uygulamamız içerisinde kırmızı bir AppBar oluşturduk! Üzerinde ise kalın bir font ile "Merhaba Technopat! Ben CidQu!" yazıyor. Hemen build alıp deneyelim.

1650239549885.png


Artık yeni yaptığımız uygulamanın tepesinde bir AppBar var!

Bugünlük bu kadar olsun. Bir sonrakinde body: değişkenini ve bu değişken içerisinde neler yapabileceğimizden bahsedeceğim. Asıl eğlence orada başlıyor.

Kendinize iyi bakın,
Sevgilerle CidQu.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
CidQu
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.486
Yorumlar
1
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

CidQu adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı