GNU/Linux'a yeni gelecekler için ön bilgiler

gnulinux.jpg


GNU/Linux'a yeni geleceklerin yararlanacağı bildiğim bazı notları kısaca anlatmaya çalışacağım.

GNU/Linux açık kaynak kodlu özgür yazılım ile gönüllü insanlar tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Özgür yazılımın anlamı, paylaşılan açık kaynak kodlu dosyaların içeriğini herkes görebilir, herkes üzerinde değişiklik yapabilir, kendine göre uyarlayabilir, dağıtabilir veya isterse parayla satabilir.
GNU/Linux tabanlı binlerce dağıtım geliştirilmiş olup bunların sadece bir tanesi paralı, bir kaç tanesi ücretli-ücretsiz iki sürüm çıkarmakla birlikte tamamı ücretsizdir. Ücretsiz olanların bazıları kendi imkanıyla, bazısı kullanıcılardan gelen yardımlarla, bazısı da sponsor ile varlığını sürdürür.

Bu kısa girişten sonra şimdi ilk adım adına neler yapılmalı noktasına gelelim.

1- İndirdiğiniz ISO dosyalarının mutlaka md5 kontrolünü yapın, bozuk inen dosyaları asla kullanmayın. Buradan indireceğiniz araç ile kontrolü yapabilirsiniz.
2- USB'yi yazdırmak için Rufus veya ROSA ImageWriter kullanın.
3- Windows'ta "Hızlı başlat" seçeneği açıksa kapatın.
4- Bios'ta "Secure boot" seçeneği varsa kapatın.
5- Canlı oturuma geçtikten sonra Gparted veya Disk aracı ile 512 MB boyutunda, Fat32 formatında, boot/esp bayraklı bir bölüm ve ext4 formatında istediğiniz boyutta sistemi kuracağınız bir bölüm oluşturun.
6- Kurulumdan sonra kurduğunuz sistemde ilk iş olarak sistemin GUI paket yöneticisi aracıyla sistemi güncelleyin.

Bu altı maddeyi mutlaka sırayla dikkate alın, aksi halde daha merhaba demeden bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz.

- Dual boot dediğiniz işlem ikinci-üçüncü sistemi kurmaktır, bunun için özel bir şey yapılmıyor, sadece normal şekilde kuruyorsunuz.
- GNU/Linux dağıtımlarında Nvidia gibi kapalı kaynak kodlu ve özel sürücüler dışında bütün sürücüler kurulu gelir, sürücüler ile uğraşmanıza gerek yok.
- Sayısız yazılım mevcuttur, aradığınız yazılımların bir çoğu depolardadır, paket yöneticisi ile kurabilirsiniz, özel yazılım haricinde internetten program aramayın.
- GNU/Linux kullanmak için kod bilmenize gerek yoktur, doğrudan kurup kullanıyorsunuz, Siz isterseniz komut kullanabilirsiniz, çoğunlukla tercih meselesidir.
- 2 GB Ram üzerinde olan her makineye her GNU/Linux dağıtımı kurabilirsiniz. Daha düşük olanlar için de dağıtımlar mevcuttur.
- Dünyada geliştirilen dağıtımların tamamına yakını burada ve burada paylaşılır. İndirmek için ilk baş vuracağınız adreslerdir.
- GNU/Linux'a adım attığınız andan itibaren kullandığınız diğer sistemi unutun. Çünkü farklı bir ortamda farklı kullanım ile karşılaşacaksınız.
- GNU/Linux'ta şurayı bozarım, şurayı çökertirim korkusu yaşamayın, bozarak öğrenirsiniz. Ara sıra farklı kurulumlar gerçekleştirin, zamanla seveceksiniz.
- Konu açarken sisteminizin özelliğini ve kendi isteklerinizi net olarak belirtmeyi unutmayın, yoksa verilen cevapların çoğu yapıcı olmayacaktır.

GNU/Linux'a merhaba demeyi düşündüğünüzde bu kısa anlatımı okumanız ilk adım için yeterli olacaktır.

GNU/Linux kullanmayın onu yaşayın!

Yorumlar

Paylaşımınız için teşekkürler. İyi bir windows kullanıcısı olarak Linux kullanmaya karar verdim. Kabak tadı vermeye başladılar.:) Şöyle bir soru sormak istiyorum. Belli konularda çalışmak için yazılımları içeren bir Linux sistemi oluşturmak istersek öneriniz ne olur. Örnek vermek gerekirse: Elektronik konusunda gerekli analiz, çizim, yardımcı araçların olduğu bir sistem veya müzik yapımı konusunda kayıt stüdyosu, mixing, sanal enstruman vb. veya çizgi film üretimi için kullanabileceğimiz programlar içeren bir linux sistemi. Veya gerekli programları indirmek için tavsiye edebileceğiniz linkler var mıdır? Böyle bir sistem oluşturmak için rehberlik edebilirmisiniz. Saygılar.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
illedelinux
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
751
Yorumlar
2
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

illedelinux adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı