Kapitalizm neden gerekli neden gereksiz?

Kapitalizm dozu bazı ülkelerde kontrolü ele alana kadar yükselirken bazı ülkelerde git gide düşüyor. Sizce iyi bir şey mi yoksa kötü mü?

Bence gerekli, her ırkın geçmişi ve yaptıkları bariz bir şekilde gerekli olduğunu gösteriyor. Şu an Orta doğu'da kapitalizm ağırlığı yoğunken bazı ülkelerde düştü.
Kapitalizm baskısı düşen ülkelerde, tüketim çılgınlığı artık virüs olarak görülüyor ve şeker gibi gıdalar uyuşturucu damgası yedi. Gelir dağılım listesi de adaletli..
Yani bu da demek oluyor ki bazı rant mevzuları dinene kadar kapitalizm en katı haliyle devam edecek.

Kapitalizm'in güncel hali ise şöyle olacak; Her yer tanrının gözü dediğimiz kamere sistemiyle donatılacak, insanların mimikleri vs duygusal halleri tespit edilecek. İnsanlığa tehdit unsuru olan kişiler etkisiz hale getirilecek, özellikle çip takılmasa bile etrafa yayılan teknolojik alet dalgalarıyla bile insanların duyguları kontrol edilebilecek. İyi düşünüp iyi hareket ettiğin sürece yaptığın her hareket özgür kılınırken, kötü algılanan hareketler kısıtlanacak ve yok denecek kadar azalacak. Uyuşturucuların zararları yok olacak, herkes mutlu bir zihinle toplum içinde yaşamanı sürdürebilecek. Kısacası negatif enerji yok olacak. Dünya nüfusu 500 milyon olacak gibi saçma düşüncelere inanmayın, çünkü nüfus 500 milyon kalsa ve bu kalanlar da para basan aileler olsa, yine bunlar üremeyecek mi? Üreyecek ve yine kendi kendilerini yer kalmadı diye yok edecekler. Eğer böyle varsayım yapılıyorsa aynı şekilde kendilerini de yok ederler, böyle bir şey olmayacak. Google haritalara inanmıyorum, hâlâ Antartika'nın arkasında ayak basılmamış alanlar var. Yani etrafımız buzullarla kaplı bile olsa teknoloji her şeyin üstesinden gelecektir.

En büyük bomba ise, Google'un havadaki insansız hava araclarına takacağı yüksek megapixel'li kameralar olacak, bu kameralar her yeri detaylı bir şekilde görebilecek ve o geniş açıdan anlık insan takibi sağlanabilecek. Şu an bile zaten havadan çekilen harita görüntüleri bunun olabileceğini gösteriyor.

Sizce kapitalizm neden gerekli, neden gereksiz?

Yorumlar

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kapitalizm de sosyalizm de çökmüştür.
İnsanlığın başına beladır.
En ideal sistem İslam Ekonomisi Çerçevesinde Adil Ekonomik Düzen'dir.
 
Necmettin Erbakan'ın kim olduğunu biliyorsan, o adamın islam'ı yok etmeye geldiğini de bilmen gerek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı şekil Erbakan hocanın askeridir. Bakma Refah partisi falan döndüğü için sürekli islama övgüler göndermeler falan var. Bütün din kitlelerini çekip sömürdüler, dinden soğuttular ve şimdi de 2023'de görevlerini CHP'ye kontrollü bir şekilde devrediyorlar. Bakma cemaatlerin arkasında durup paraya boğduğuna, o tamamen yollarından şaşmaları içindi. Yüz verirsin yetime, döner basar tekmeyi kıçına.. Mevzu bundan ibaretti. Verdi gazı verdi gazı, onlarda aldılar rahatlığı gevşekliği, çıkardılar içindeki bütün kini düşmanlığı, yıkıldı sana sahte islam kültürü ;) Ayrıca cemaatlerin başındaki adamların hepsi kontrollü islamcılardır, hiçbiri koyun değildir, emir eridirler.

Kimse fark etmiyor mu AKP'nin kendi topuğuna kasıtlı sıktığını? Al gülüm ver gülüm dönüyor.

Derin akıl çok güzel işliyor, anlıyana. 29 Ekim 2023'de tekrar yükselişteyiz!
 
Son düzenleme:
Hadi oradan AKP'yi Erbakan'dan fazla eleştiren mi vardı?
Hem konuyu neden değiştiriyorsunuz açtığınız bloğun konusu AKP veya Necmettin Erbakan değildi.
Bende o yüzden buraya yazdım. Erbakan'ın şahsını neden konuştuğunuzu anlamadım. Bu millet zaten kimin ne olduğunu biliyor.
 
Ona bakarsan Bakan Süleyman Soylu zamanın da AKP'ye atıp tutuyordu, ne oldu da övmeye başladı? Bunlar hiçbir zaman parayla satın alınmadılar, bunlar evelden zaten görevdeydiler. AKP'ye sövdüğünde de AKP'yi övdüğünde de aynı adamdı.

Bir senaryo düzenlendi, bu senaryoda bir kılçığın bile yanlış yerde olduğunu göremezsin. Kitle mehdi gelecek diye ağlarken, dinlerini kaybedecekler, ki bu da çok güzel olacak..

Her şey çok güzel olacak!
 
Son düzenleme:
Erbakan'ın bu ülke için yaptığı hizmetleri yapan kaç tane lider var? Açtığı fabrikalar, ağır sanayi hamlesi, pancar motoru, zamanında yaptığı işçi zamları, Devrim otomobili, Kıbrıs Barış Harekatı vs. Bu liste uzar gider.
 
Ben bildiklerim ile genel konuşacağım. Kapitalizm, saf olarak zararlıdır. Sosyalizm de. Düşüncem, bunları kendi lehimize düzenlemek. Kapitalizmden "faiz" ve "tekel" kelimelerini çıkardığımızda daha doğru bir sonuca geleceğimizi düşünüyorum. Bir ürünün, fikrin tamamiyle bir şirkete veya bireye ait olmasını çok doğru bulmuyorum. Örnek üzerinden daha rahat anlaşılacağını düşünüyorum. IBM, İntel'den ürün aldığında bu fikirlerin ( mimarilerin herhalde ) en az başka bir firma ile de paylaşılmasını istiyormuş. Bu ortadaki tekelliği birazcık da olsa kırar ve de kullanıcılara çeşitlilik sunar. Ülkemizden güzel bir örnek ise UBER ve taksiciler arasındaki mevzu ( yaşanan olaylar ). Halkın tek bir ulaşım aracına mahkûm kalması, taksiciliğin tekelleşmesine yönelik adımlar atıldı. Benim söylediğim şekilde ( Kapitalizmden bu kelimeleri çıkartınca ) yeni bir sistem mi oluşur bilmem ama görüşüm böyle. Önemli olan: tekeli kırmaktır. Halka çeşitlilik sunarak, kaliteyi arttırmak aynı zamanda fiyatı düşürmektir. Bunu yaparken de faizsiz bir şekilde gerçekleştirmektir. Şirket kelimesini, patent kelimesini uzunca bir süre daha duyacağımızı düşünüyorum. Söylediğim patent olayına şu şekilde bakıyorum: Yeni bir mimari bulunduysa, bataryalı motorlardaki önemli bir sorun giderildiyse bu herkese paylaşılsın. Yani dünyanın dört bir yanına... Tabii bu bulan bir firmadır, kişidir. Yaptığı icata veya buluşa göre ekonomik veya mesleki olarak gerekli ödülünü alır. Yanlış düşündüğümü düşünüyorsanız mutlaka yanıt verin. Hatalı bir cümlem, düşüncem, bilgim olduysa ( Özellikle IBM konuna çok hakîm değilim. ) affola.
 
"En ideal sistem İslam Ekonomisi Çerçevesinde Adil Ekonomik Düzen'dir. " sözüne katılıyorum. Ama bu düzeni bizlerden ziyade bu işlerle ilgilenen ( Bakanlar, bakanlıklar ) ın kafa yorması gerekir. Bu sistemi kurmak, işin içindekiler ile ancak yapılır.
 
@Salih METİN Bahsettiklerin zamanla rayına oturacak olan kapitalizm'in bekleyen güncellemeleridir. Orta doğu olayları bir bitsin, kapitalizm ekşiliği de sona erecek. Din veya dinler üzerinden ülke yürümez, bütün dinlerden ülkeler soyutlanacak.

Tek dinimiz olacak, o da Anayasa.
 
Din konusunda şöyle bir yorum yapacağım. Öncelikle herkesin inancı kendisinedir. Ben de bir ülkenin dini yönetimlerle ( Din ve devlet işlerinin bir arada yönetilmesi ) yönetilmesini uygun bulmuyorum. Zira geçmiş dönemlerdeki uygarlıklarımızda bunu kendi tarafı için kullanan kimseler vardı. Yani din sömürücülüğü. Ama HZ.Ali'nin güzel bir sözü var: “Evet, devletin dini vardır ve adalettir." Tabii, şahsi olarak düşüncem, bir dine mensup kişilerin dinlerini doğru bir şekilde anlayarak, hayata tam bir şekilde aktarmasıdır. Böylece bu tip olaylar da ( Din sömürüsü vb. ) yaşanmaz.
 
Ben şahsen bu bahsettiğim faiz ve tekel ( Tekel, faize göre daha önlenebilir olabilir ) kırılacağını kısa vadede düşünmüyorum. Zira bugüne kadar böyle gelmiş. Bugünden sonra da olsa olsa güç, inanç değişimlerinde sistemlerin değişime uğrayacağını düşünüyorum.
 
HZ. Ali'nin demesine gerek yok, bütün insanoğlu aynı zekayı taşıyor, sadece düşünmesi gerek. Açık bir şuur yeterlidir.
 

Finlandiya'nın 34 yaşındaki yeni Başbakanı Sanna Marin;

8 saat çalışmak gerekli mi? İnsanların sevdiklerine ve hobilerine daha çok zaman ayırmaları gerektiğine inanıyorum.

Yapılacak düzenleme ile herkes haftada sadece 4 gün çalışacak ve gün başına çalışma saati 6 saate indirilecek.

Hırslarından ziyade içgüdüleriyle yaşayan kadınlar, herkes için en iyisini düşünürler.


81364014_10157764312003397_1759286516464484352_o.jpg







Dediğim gibi, kapitalizm her ülkede ağır işlemiyor, rant mevzuları bittiği zaman normale dönecek herkes..​
 
Kapitalizm gerekli ki, insanlar çalışsın. Herkez karnını doyursun. Mesela Fabriaka da çalışan işçiye maaş ver, tatil ver, otele gitsin, oradaki işçiler para kazansın sonra bu adamın çalıştığı fabrikadan araba alsın. Yani kapitalizm binevi takas sistemidir.
 
Kapitalizm insanın nefsi gereği var olan zararlı bir akımdır.
Kapitalizmde zengin ve fakir vardır.
Kapitalizmde birileri kaybetmeli ki birileri kazansın vardır.
Kapitalizm bugün dünyanın içinde olduğu sorunun başrol oyuncusudur.
Kapitalizmde eşitlik yoktur,paylaşım yoktur, az ve öz ile yetin yoktur.
Kapitalizm bugün dünya 5 'lisinden tutun diğer irili ufaklı zenginlerin sömürü aracıdır.
Kapitalizm insanların birbirinin üstüne basarak veya ayağını kaydırarak daha çok kazanmak, zirvede tek olmak arzusunun mimarıdır.
(Kapitalizm olmalı ki insanlar çalışmalı yazmış bazı arkadaşlar, 2 çalışkan insanın akşam eve geldiğinde 1 ekmeği bölüşerek yemesidir kapitalizmde olmayan eşitlik, sen az çalıştın ben çok çalıştım, sen beceriksizsin ben elverişliyim diye diğerinin hakkına gasp etmemektir kapitalizmde olmayan eşitlik. İnsan oğlu zaten çalışır, yararlı bilgiyi de zararlı tecrübeyi de haklı tecrübeyi de paylaşarak güçlenir, veya kapitalizmi uygulayarak gün gelir kendi uygarlığını aç köpek gibi daha çok paraya saldıran, onda olmasın bende olan, ben çok çalıştım çalışmayanlar ezilsine getiren zihniyete bırakır)
Eşitlik saflıktır,
Eşitlik birliktir,
Eşitlik sarılmaktır,
Eşitlik fakir kalmamaktır,
Eşitlik mala tamah etmemektir,
Eşitlik bu dünyanın geçici olduğunu bilerek düşünmektir.

Sevgilerle, hepinizi kucaklıyorum.
 
Kapitalizm insanın nefsi gereği var olan zararlı bir akımdır.
Kapitalizmde zengin ve fakir vardır.
Kapitalizmde birileri kaybetmeli ki birileri kazansın vardır.
Kapitalizm bugün dünyanın içinde olduğu sorunun başrol oyuncusudur.
Kapitalizmde eşitlik yoktur,paylaşım yoktur, az ve öz ile yetin yoktur.
Kapitalizm bugün dünya 5 'lisinden tutun diğer irili ufaklı zenginlerin sömürü aracıdır.
Kapitalizm insanların birbirinin üstüne basarak veya ayağını kaydırarak daha çok kazanmak, zirvede tek olmak arzusunun mimarıdır.
(Kapitalizm olmalı ki insanlar çalışmalı yazmış bazı arkadaşlar, 2 çalışkan insanın akşam eve geldiğinde 1 ekmeği bölüşerek yemesidir kapitalizmde olmayan eşitlik, sen az çalıştın ben çok çalıştım, sen beceriksizsin ben elverişliyim diye diğerinin hakkına gasp etmemektir kapitalizmde olmayan eşitlik. İnsan oğlu zaten çalışır, yararlı bilgiyi de zararlı tecrübeyi de haklı tecrübeyi de paylaşarak güçlenir, veya kapitalizmi uygulayarak gün gelir kendi uygarlığını aç köpek gibi daha çok paraya saldıran, onda olmasın bende olan, ben çok çalıştım çalışmayanlar ezilsine getiren zihniyete bırakır)
Eşitlik saflıktır,
Eşitlik birliktir,
Eşitlik sarılmaktır,
Eşitlik fakir kalmamaktır,
Eşitlik mala tamah etmemektir,
Eşitlik bu dünyanın geçici olduğunu bilerek düşünmektir.

Sevgilerle, hepinizi kucaklıyorum.
Kendi yorumumda gerekliliğini tekel ve faizin kırılarak oluşturulabileceğini söyledim. Benim yapacağım, düzenleyeceğim sistem böyle olurdu. Şirketler, belli bir ülkeye mensup olduklarından mütevellit kısmi de olsa kontrol edilebilirlerdir. Zengin olan kesim yöneticilerdir. Yöneticileri de kanunlar sınırlar. Kurumların yöneticisi daha çok parayı tercih eder, oradaki çalışan mühendisler değil ( İsteseler bile ya mevkidir ya da zamdır. ) Kazanmak isteyen yöneticilerde tekele girmek ister. Tekele girmeyi de ancak devletlerin yasalaştırdığı, uygulamış olduğu kanun veya sözlü belgelerle sağlayabilirsiniz. Şahsen, saf kapitalizmi asla savunmuyorum. Değiştirilmiş versiyonunu düşünüyorum. Bu sistemleri sorun oluşturucak şekilde yöneten yine de bizlerizdir. Bunu da unutmamalı...
 
Tam kapitalist bir piyasa yok ki zararlı mı? Yararlı mı? Bilebilelim. Esasen kapitalizm kıt kaynakları sınırsız insan ihtiyacına karşılamak için maalesef elimizde ki en iyi yol ama bunu (kapitalizm) değil de piyasanın ağırlığını oluşturan ülkelerce liberal kapitalizmi hatta daha kötüsünü dış ekonomide emperyalist kapitalizmi kullanıyorlar. Buradan şöyle bir soru çıkabilir: Neden daha iyisi oluşturulmuyor? Nüfus, doğal kaynak ve teknolojiyi kötüye kullanan ülkelerce maalesef iyisi oluşturulamıyor, oluşturulsa dahi kullanılamıyor. Bu arada kapitalizm=rant demek doğru olmaz, özel mülkiyet hakkını savunuyor ama bunu serbest piyasada savunuyor yani bir diretme yok. Oysa emperyalist (yayılımcı) kapitalizm ise özel mülkiyet hakkını liberallere geçirip sizi rant aracı olarak görüyor. Kamera olayı güzel gözüküyor denetim için ama teknolojinin kötüye kullanımdan dolayı çok riskli ve mahremiyeti hiçe sayan bir durum yani sizin ne tepki vereceğinizi sizden iyi bilen bir data'nın olması sizi istedikleri gibi yönlendirebilmeli demek ki bu da aslında emperyalist bir etki maalesef.
Not: Tabi bunların çok uzun uzadıya yapılan ve hala yapılmakta olan iktisadi araştırmaları var ama orası işin teknik kısmı meraklısı varsa tabi tartışılabilir veya meraklısı olan varsa makro-mikro ekonomi üzerine bu işin bel kemiği Adam Smith ve devamında baş belası olan Marshall ve öğrencisi Keynes'in oluşturduğu sistemi araştırabilirsiniz. Ama bu meşhur 2.dünya savaşı oluşan büyük buhran sonrası sistemin oluşumu güncel sistem zaten çöküyor bunun çöküşü üzerine de James Rickards'ın "The Death of Money" kitabını okuyabilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Elementor
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
2.406
Yorumlar
26
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Elementor adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı