Kursk Savaşı (En Büyük Tank Savaşı)

Stalingrad'ın düşmesinin ardından Kafkasya'daki General von Kleist'in 1. Panzer Ordusu, tehlikeli bir duruma düşmüştü ve 15 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında Rostov (Rostov-na-Donu)'a çekildi. Ocak ayının ikinci yarısında cephenin güney kesiminde başlayan Kızıl Ordu genel taarruzları birbirini izledi. En güneyden General Vatutin'in kuvvetleri, onun hemen kuzeyinden General Golikov'un kuvvetleri, Şubat ayı ortalarından Kursk - Harkov - Azak Denizi hattına kadar ilerlemişlerdir.

Tarihin gelmiş geçmiş en büyük tank savaşı olarak da bilinir. Peki neden böyledir. Kursk ovasında Almanların toplam tank sayısı 2.700 tank iken Sovyetler Birliğinin 3.600 idi.

Peki Ruslar bu savaşı nasıl kazandı? Cevap basit çokça T34 tankı üretip Almanların üzerine yolluyorlardı. Şöyle ki 1 Alman tankı yaklaşık 4 T34 Rus tankına karşı koymaya çalışıyordu. Alman Tiger tankları zırh ve ateş gücü olarak çok güçlü olmasına rağmen, neredeyse güç olarak yarısı bile edemeyecek T34 tanklarının fazla olması sebebi ile gelgit saldırılarına karşılık dahi veremiyordu. Üstelik Almanların yakıt sıkıntısı çekmesi de tuzu biberi olmuş, cephede ki tanklar ateşleyemeden de kalıyordu. Bir diğer mühim olay ise Tiger tanklarının Şanzımanı berbattı nedeni ise herhangi bir şanzıman arızasında tankın içindeki mekanizma o kadar karışıktı ki almanlar bile biz bunu nasıl yaptık yahu diyorlardı. 😂

Kayıplar:
Almanlara göre Alman kaybı:
50.000 ölü, yaralı ya da esir
300 tank
200 uçak1
Sovyetlere göre:
500.000 ölü, yaralı ya da esir
900 tank
200 uçak1

Almanlara göre Rus kaybı:
180.000 ölü, yaralı ya da esir
1.600 tank
1.000 uçak,
Sovyetlere göre
863.303 ölü, yaralı veya esir
6.064 tank
1.100-1.200 uçak
images.jpg
kan-ve-metalin-birbirine-karistigi-meydan-muharebesi-kursk-savasi-1563779163.jpg
Kursk-Muharebesi-96735.jpg


Dipnot: Kursk savaşı bir dönüm noktası olmuş, ve Almanların doğu cephesinde bilinen son saldırısı olarak bilindi.
Yazar hakkında
Strider0628

Yorumlar

Bu savaş ayrıca, yenilgiye yakın Hitler'in iyi generalleri görevlendirmesi ile orduyu telafi etmeye çalışan Heiniz Guderian'ın emeklerniin boşa çıkmış halidir.
Mareşal Erich Won Manstein Kiev şehrinden hızlı bir yarma ve sarma haraketi önermiştir fakat kabul olmamıştır.

Fakat, Hitler yalakası diyenileceğimiz general W. Model Kursk savaşının mimarlarından birisidir.

Aslen, Masntein ve Guderian tarafı bu plana gereksiz bakıyordu.
Çünkü, Rus'ların el ilanı basar gibi tank basması ve üstün nufüs gücü Almanların nitelik olarak yüksek fakat az üretimli iyi tankları ile hallice müdahale etmekteydi.

Sonuç olarak Hitler yalakası generaller Heiniz Guderian'ın bütün zırhlı birlikleri ziyan oldu.
 
Almanlar king tiger gibi saçma teknolojilere para ve zaman akıtmasaydı Ruslar gibi T34 tankı gibi ucuz ve pratik tanklar yapılsaydı almanlar savaşı kazanırdı yoksa alman piyadeleri talimli piyadelerdi hele ki Luftwaffe'nin başına hermann meyer gibi kibirli bir adama bırakmak saçmalıktı hitlerin dik başlılığı da savaşı almanların aleyhine çevirmesine sebep oldu.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Strider0628
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.879
Yorumlar
2
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Yer
Sovyetler Birliği

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Strider0628 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı