Laz ve Megrel Bayrakları

1657893541137.png

Megrel ve Laz Bayrağı​

Deviantart'da bulunan Megrel ve Laz bayrağıdır, resmi bir bayrak değildir fakat Laz bayrağı olarak kullanılmaktadır. Bayrak Lazların ve Megrellerin bayrağıdır. Bayrak koyu mavi zemin üzerine yapılmıştır. Yatay, bir adet beyaz çizgilere göre daha geniş yeşil bir çizgi, iki adet beyaz çizgi bulunmaktadır. Bayrağın ortasında Laz güneşi diğer bir adıyla Barçhali bulunmaktadır.

Bayraktaki mavi renk Karadeniz'i, yeşil renk Lazistan'ın doğasını, beyaz renk barışı temsil ediyor. Laz güneşi diğer bir adıyla Barçhali sembolü Laz halkının Gürcü ve Güney Kafkasya halkları ile olan kardeşliğini sembolize ediyor.

Barçhali:
1657896659388.png

(Site)
Bu simge Kolhis ve Lazika uygarlıklarında kullanılmıştır. Günümüzde Gürcistan bu simgeyi milli simgesi yapmıştır. Gürcistan paralarında, spor takımlarında ve havayolu şirketlerinde kullanılmaktadır.

Megrelya Prensliği 1557-1867​

1657897425604.png
Megrelya bayrağı hakkında bir tanım bulamasam da kendi görüşlerimi söyleyeceğim. Megrel halkı Lazlara nazaran Hristiyan bir halktır. Bayrakta bununla ilgili olarak sarı bir haç bulunmaktadır. Mavi rengi Karadeniz'i, kırmızı rengi savaşçılığı ifade ediyor olabilir.

Ek bilgi: Kolhis uygarlığında Megreller ve Gürcüler ortak olarak yaşadıkları için Barçhali'nin kime ait olduğu konusunda tartışmalar vardır.
Ek bilgi 2: Lazlar ve Megreller, Türkler'den ve Gürcüler'den ayrı bir halktır.
Ek bilgi 3: Türkiye'deki Lazlar ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine göç etmiş kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Ek bilgi 4: Gürcüler Lazları ve Mergelleri Gürcü olarak tanımlar. Bununla ilgili çalışmaları vardır. Ayrıca Gürcülerin sitelerindeki Kafkas Halkları haritasında Mergelleri ve Lazları Gürcüler ile aynı renk görebilirsiniz.

Yanlışım varsa yorumlarda düzeltebilir bu konuyu tartışabilirsiniz.


  • Beğen
İfadeler: Strider0628

Yorumlar

Megreller Lazların Hristiyan koludur. Aynı dil ailesinden gelmektedir. Ben de lazım ama hiçbir zaman Lazcayı öğrenmedim ve bilmiyorum. Lazlar ise çoğunluğu Türkiye de yaşayan Müslüman bir halk. Gerçi bu pekiştirme eskilerde kaldı. Dedem bana küçükken biz megrellere benzemeyiz sözünü de pek unutmuyorum.
 
Konu sahibi arkadaşın anlattıklarına ek olarak, Gürcüler'de tıpkı Türkler gibi birkaç kola ayrılır ve bunlar arasında günümüz Gürcistan'ında bulunmayan halklar da bulunur. Bunlardan birisi Laz'lardır. Lazlar doğu Karadeniz'de bulunan herkese dense de aslında gerçek olarak coğrafi sırasıyla Trabzon, Rize ve Artvin'de bulunurlar. Trabzon'un orta kısmından Rize'nin Pazar ilçesine kadar Laz yerleşimi demek doğru olmaz. Çünkü buradaki insanların çok büyük çoğunluğu Lazca bilmez ve kendini Türk olarak tanımlar. Fakat hem genetik testlerinden hem de kültürel ögelerden bu insanların oranın 3000 seneden fazladır yerlisi oldukları bilinebilip takip edilebiliyor. Örneğin bölgenin konuşma ağzında bile bazı harfler çıkarılamaz ve yine Türkçede olmayan birtakım harfler duyabilirsiniz. Örneğin "böyle" kelimesi her zaman "boyle", "öldü" kelimesi "eldi" gibi çeşitli fonetik değişimlere uğrar. Ayrıca Lazca'da da görebileceğimiz sesler Türkçe kelimelerde çıkarılır. Mesela "kh, TS, tz, dz" gibi iki harfi birleştirerek oluşturulan sesler ve "ğ" harfinin yutularak değil de çok baskın ve keskin şekilde söylenmesi gibi.

Bayrakta bulunan sembol yani "barçkhali" Gürcistan'a giderseniz sıkça rastlaşacağınız ulusal bir semboldür. Paralarda ve gürcü firmalarına ait uçaklarda bolca var. Aynı zamanda bu sembol girit adası'nda ve mezopotamya'da bir taşın üzerine işlenmiş şekilde bulunmuştur. Birçok farklı millette kullanımına dair fotoğraflara rastlamıştım. Bayraktaki mavi ve yeşil renkleri Karadeniz mavisi ve bölgenin yeşil olması sebebiyle bugün günümüzde Rize Belediyesi'nin çoğu yerinde sergilenir ayrıca Trabzon'un Rize'ye sınırında kalan Of Belediyesi sembolünün renkleridir. Tüm bunlara rağmen bu bayrağın resmi veya gayriresmi bir niteliği yoktur ve günümüz Laz halkına tesir etmemiştir. Ülkemizin bayrağı anayasada tescillendiği üzere tektir.

Lazlar tarih sahnesine kolhis devleti ile çıkmışlardır. Bunlar lazların atalarıdır ve mö 1350 ile mö 164 arasında doğu Karadeniz'de varlığını sürdürmüştür. Yunan mitolojisinde önemli bir yeri vardır ve çokça geçer. Kolhis'in ardılı ise "lazika" dır ve bu krallık ise ms 2-7 arası var olmuştur. Son olarak Trabzon(pontus) imparatorluğu vardır ki bu da çoğu Bizans tarihçisi tarafından "laz devleti" olarak tanımlanmıştır çünkü orada yaşayan halk lazlardır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
ArdaFRKN
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
4.109
Yorumlar
2
Son güncelleme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

ArdaFRKN adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı