Linux dağıtımlarında karşılama mesajı ayarlamak

Öncelikle herkese merhaba. Bu yazımda Linux dağıtımlarında güzel bir karşılama mesajı ayarlamayı göstereceğim. Ayrıca bu anlattıklarım Termux için de geçerli olacak. Yani Android cihazınızda da deneyebilirsiniz.
Ayrıca belirteyim ki: bu MOTD (Message of the Day - Günün Mesajı) ile aynı şey değildir. Motd, /etc/motd dosyasında bulunur ve nano /etc/motd komutu ile günün mesajını değiştirebilirsiniz.
Not: SU yetkilerini aldığınızı umuyorum ve Termux'da SU olmaya gerek olmadan işlemlerinizi yapabilirsiniz. Komutları SU yetkileri ile çalıştırmak için her komuttan önce sudo yazarak kullanabilirsiniz.

1- Konfigrasyon dosyasını bulmak
Karşılama mesajını göstermek için komutların terminali her açtığımızda çalışması gerekiyor. Bunun için öncelikle hangi Shell uygulamasını kullandığımızı bulmalıyız. Termux'da ve çoğu dağıtımda yüklü olarak Bash gelir. Zaten sonradan başka bir tanesine geçtiyseniz hangisine geçtiğinizi bilirsiniz. Ben sadece Bash ve Fish için konfigrasyon dosyalarının konumunu vereceğim. Başka uygulamaların konfigrasyon dosyaları için internetten kolaya bulabilirsiniz.
Bash: ~/.bashrc
Fish: ~/.config/fish/config.fish

2- Gereken uygulamaları indirmek
Öncelikle burada kullanacağımız ana uygulama figlet ve apt install figlet komutu ile uygulamayı kuruyoruz. Onun dışında biraz RGB efekti vermek istiyorsanız lolcat ile de renklendirebilirsiniz. Terminale apt install lolcat yazarak paketimizi kuruyoruz. Termux'da apt install ruby && gem install lolcat yazarak lolcat'i kurabiliriz.

3- Konfigrasyon dosyalarını düzenlemek
Gelelim asıl işimize: ekrana yazı çıkaracak komutları hazırlamak. Bunu da çok kolay bir şekilde yapıyoruz. Öncelikle kelimenizi seçin ve terminale şunu yazın: figlet [I]kelimeniz[/I]. Mesela ben kelime olarak "erentronik" seçtim ve şunu yazmam gerek figlet erentronik.
Gördüğünüz gibi büyük harflerle ekranımıza yazıyı yazdık. Bunu renklendirmek için ise komutun sonunda | lolcat ekliyoruz. Şimdi terminale lolcat erentronik yazalım. lolcat komutundan sonra gelen yazılar renklenmiş oldu. Yani: figlet erentronik | lolcat yazarsak ilk olarak figlet ile büyük harflerle süslü şekilde yazılır ve onun çıktısı ile de lolcat çalışır.
Artık mesaj hazır. Şimdi bunu terminali her açtığımızda görmek için konfigrasyon dosyasında yazıyoruz. Nano uygulaması ile konfigrasyon dosyamızı düzenleyelim. Ben fish kullandığım için nano ~/.config/fish/config.fish komutuyla dosyayı düzenlemeye başlıyorum. Daha sonra figlet erentronik | lolcat yazıyorum ve kaydederek çıkış yapıyorum. Çıkış yapmak için CTRL + X ve ardından Y'ye tıklayın.

4- Sonuç
Terminalinizi yeniden açın ve mesaj sol üstte görünecektir. İşlem bu kadar!
  • Beğen
İfadeler: m3081 ve Egoistt

Yorumlar

Terminali açtıktan sonraki kısmın resmini paylaşırsanız daha güzel olur. Beğenmeme gibi bir durum olabilir çünkü.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
The User 0
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
768
Yorumlar
3
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

The User 0 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı