Markalarının İsmi Nereden Geliyor?: Google

Yeni Bir Blog Bir Bilgi içeriğine hoş geldiniz. Yeni içerik serisi olarak Markalarının İsmi Nereden Geliyor? konseptinde öncelik teknoloji markaları olmak üzere özet şeklinde bu firmalar neden bu ismi seçmiş, isimlerinin belirlenme hikayesi nedir bunları paylaşıyorduk. Eğer bu serinin bir önceki yazısı olan Markalarının İsmi Nereden Geliyor?: Nokia isimli yazımı okumadıysanız onu da tavsiye ederim.

Markalarının İsmi Nereden Geliyor Google.jpg

Neden Google?​

Günümüz internet dünyasında büyük bir yer tutan sadece arama motoru değil işletim sisteminden reklamcılığa, yapay zekadan akıllı ev sistemlerine kadar ve bunların haricinde farklı kollarda ürünler sunan Google'ın isim hikayesi nereden geliyor?

Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrenimlerini sürdürürken ödevleri olan ama sadece bu projeye ödev olarak bakmadan geliştirdikleri arama motoruna isim bulma telaşına girmişlerdi. İlk başta bu arama motorunun adı "BackRub" olarak belirlenmişti. Backrub denmesinin sebebi geliştirilen arama motorunun web sitelerine verilen bağlantıları geriye doğru takip ederek sitelerin değerlerini belirlenmesini sağlayan yapıda olduğundandı. Bir nevi şimdiki PageRank'ın o zamanki hali diyebiliriz.

Proje geliştirilmeye devam ederken isim tartışması halen devam ediyordu. Bu sefer isim olarak "Googolplex" seçildi. Bu kelimenin anlamı 10¹⁰⁰ diğer şekliyle 1'in yanında 100 tane sıfır rakamının koyulduğu sayısal ifadeydi. Bu ismin seçilmesinin sebebi ise içinde yüz binlerce bilgiyi barındıran arama motoruna yakışabilecek bir anlamı olan kelime olmasıydı. (Hatta Google'da arama yaptığınızda en aşağıda sayfa numaralarının Gooooooooogle olarak gitmesinin nedeni de bu sayıdır.)

Larry Page daha sonradan Googolplex isminden plex kısmını silinmesini tavsiye etti. Akılda kalıcı bir isim olması proje için yararlı olacağını düşünmüştü. İsim için son karar "Googol" olarak belirlenmişti.

Peki Googol ismi nasıl oldu da Google'a dönüştü? Bu konu hakkında iki farklı sonuç var. Birinci sonuç Larry Page ve Sergey Brin Googol isminin nasıl telaffuz edileceğini tartışıyorlardı ve ikisi de birbirinin telafunuzunu yanlış buluyordu. O tartışma esnasında bu projeye yatırım yapacak olan Sun Microsystems'in kurucusu Andy Bechtolsheim, 100.000 Dolar'lık çek yazarken ikilinin yanlış teleffuzları nedeniyle çeke "Google" ismini yazmış. Larry Page ve Sergey Brin bu yazım yanlışından oluşan ismi çok beğendikleri için projenin ismi bu şekilde kalmış.

İkinci sonuç ise Larry Page ile Sergey Brin'e projede yardım eden arkadaşı Sean Anderson'ın Googol isminin alan adı olarak alınıp alınamayacağını kontrol ederken Googol.com yazması yerine yanlışlıkla Google.com olarak yazdı. Daha sonrasında bu isim beğenildiği için proje "Google" olarak sunuldu.

Yazımızın sonuna gelirken Google isminin iki farklı ihtimal dahilinde belirlendğine değindik. Stanford Üniversitesi'ndeki kaynaklar ile internetteki diğer kaynaklar konunun son kısmını farklı şekide belirttiğinden bu yazıda ikisini de vermek istedim. İyi sosyaller. :)

Son incelemeler

Artıları: Çok
Eksileri: Yok
Sade ve bilgilendirici anlatım. En sevdiğim.
  • Beğen
  • Muhteşem
İfadeler: TÇB ve Fermion
Artıları: Bilgilendirici
Eksileri: Yok
Çok beğendim. Şaşırtıcı bir bilgi. Detaylı anlatım.
  • Beğen
  • Muhteşem
İfadeler: TÇB ve Fermion

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Fermion
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
727
Yorumlar
4
İncelemeler
2
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 3 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Fermion adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı