Modlu Minecraft'e Giriş

Başlamadan önce bir şeyi belirtmem lazım: Bu blog 1.12.2 versiyonu baz alarak hazırlanmıştır. Burada bahsettiğim bazı şeyler ileriki sürümlerde bulunmayabilir.

Neden Modlu Minecraft?

Normal Minecraft'in kendisi şu anda zevkli olsa da bir süreden sonra içeriğini tüketiyor ve oyun sonu safhasına geldiğinizde çok sıkıcı olmaya başlıyor. Şahsen benim için öyle. Modlu Minecraft'te ise oyun sonu safhası için bile mod var. Örneğin Draconic Evulation sadece oyun sonu safhasına gelebildiğiniz zaman kullanabildiğiniz bir mod. Tabiki erken ve orta oyun için yine modlar var. Applied Energistics 2 veya Immersive Engineering gibi.

Modlar

İlk öncelikle Minecraft'te olan mod sayısı çok fazla. Örneğin 1.12.2 sürümünde 2000'den fazla mod var. Tabi bunların 300 tanesi falan kullanılıyor ama olsun.

Mod Türleri

Aslında farklı farklı mod türleri olsa da en çok karşılaşacağınız iki tür: Teknoloji ve büyü mod türleridir. Peki aralarındaki fark nedir?

Teknoloji modları enerji kaynağı ile çalışan ve hayat kolaylaştıran aletler yapabildiğiniz mod türüdür. Teknoloji modlarında madenler çok çok önemlidir ve madensiz hiçbir şey yapamazsınız. Süper hızlı kazmalardan, Jetpacklere kadar çoğu şey teknoloji modlarında bulunur.
Teknoloji modlarında ki enerji türleri farklıdır. Aslında çoğu mod RF türü enerji kullansa da bazı modlar farklı enerji kaynakları kullanabiliyor. Örneğin Industrial Craft 2 RF yerine EU kullanır. RF'i EU'ya dönüştürmenin yolu yoktur.

Büyü modları ise teknoloji modları gibi hayat kolaylaştırma kısmına girer. Farkı ise biraz daha "büyülü" olmasıdır. Örneğin bir teknoloji modu olan Mekanism'in Jetpacki yakıt olarak hidrojen gazı kullanırken, bir büyü modu olan Astral Sorcery jetpacki yakıt olarak yıldızların gücünü kullanarak çalışır. Teknoloji modlarına kıyasla büyü modlarında madenden çok doğal kaynaklar öne çıkar. Tabiki madenlerde önemli bir rol oynasa da doğal kaynaklarda bir o kadar lazımdır. Yine her modun kendine özel bir enerjisi bulunur.

Büyü modları teknoloji modlarına kıyasla bir tık daha zordur.


Mod Öğrenimi

Modları öğrenmenin birkaç yolu var.

Bunlardan ilki Youtube'dan Mod Tanıtımı videoları izlemek. Türkçe olarak çoğu mod tanıtımının artık tarihi geçmiş olsa da yabancı mod tanıtımlarında hâla güncel olanlar olabiliyor. Fakat Youtube'dan izlemenin şöyle bir sorunu var: Genelde modlar belirli bir süre içerisinde sıkıştırıldığı için tüm bilgileri aklınızda tutamayabiliyorsunuz.

Bir başka yol ise Wiki'den bakmak. Genelde her mod için bir wiki sayfası bulunabiliyor. Yine bazı wiki sayfalarının tarihi geçmiş olsa da spesifik bir blok için araştırma yaptığınızda wikilerden bakmak mantıklı olabiliyor.

Benim kişisel önerim ise FTB Academy oynamanız. Biraz iyi bir bilgisayar istese de Mod Paketine Optifine kurmanız modlarda çakışma yaratmıyor. Bu da daha yüksek FPS'te oynayabileceğiniz anlamına geliyor. FTB Academy'de görevler var ve her mod için ayrı bir görev sayfası var. Her görevde istenen blokların ne işe yaradığı ile alakalı bilgiler yazıyor. Fakat biraz iyi bir İngilizce istiyor.
Ayrıca bilgisayarınız iyiyse FTB University'i de oynayabilirsiniz.

Tabi ki hâla deneme-yanılma yoluyla modları da öğrenebilirsiniz. Fakat biraz riskli. Çünkü bazı modlar da yanlış kombinasyonları yapmanız durumunda tüm eviniz patlayabilir.


Başlangıç için Mod Önerisi

Teknoloji modlarına başlangıç için Themal Expansion modunu öneririm. Makineleri öğrenmesi ve kullanması basit. Kendi içerisinde enerji üretimi çok rahat olmasa da hiç yok gibi bir durum söz konusu değil.

Büyü modları için ise Botania'yı önerebilirim. Biraz kullanması zor olsa da en azından Türkçe mod tanıtımı var.


Öğrenilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Modlar

Teknoloji için: Thermal Expansion, Applied Energistics 2, Immersive Engineering, Industrial Craft 2 (çok gerekli değil fakat kült modlardan biridir), Ender IO'yu söyleyebilirim.

Büyü için: Botania, Astral Sorcery ve Thaumcraft 6'yı önerebilirim.

Yorumlar

Güzel rehber olmuş. Elinize sağlık.

Benim de biraz bilgilendikten sonra oynanabilecek mod paketi önerilerim: FTB Direwolf20, FTB Endeavour, All The Mods 6, Valhelsia 3.
 
Hocam güzel bir rehber olmuş fakat bir şey sormak istiyorum. Neden daha güncel sürümler varken 1.12.2 sürümü?
1.12.2 sürümü içinde en fazla mod olan sürüm. Genellikle bundan dolayı mod paketleri hâla 1.12.2 sürümü ile çıkıyor. Tabiki son zamanlarda 1.16 sürümünü kullanan mod paketleri çıktı. Fakat 1.12.2 içinde en fazla modu barındıran sürüm olduğu için en fazla çeşitliliği sağlayan sürümde o.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Cikolatali Helva
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
903
Yorumlar
8
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı