Network (Ağ) Nedir? LAN (Yerel Ağ) hakkında her şey

Günümüzün vazgeçilmez teknolojilerinden, hatta teknolojinin vazgeçilmezlerinden biri olan internet hepimizin hayatının olmazsa olmazıdır. Özellikle günümüzde IoT, yani Nesnelerin interneti ile çevremizdeki her şey birbiriyle iletişim halinde. Ağ demek, en basitleşmiş haliyle en az iki cihazın birbiriyle iletişim halinde olmasıdır.

Wikipedia;
Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemi. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur.

Bu blog yazımda, sizlere ağ hakkında gereksiz bilgiler vermektense, basitçe bir LAN (Yerel Ağ)'ın nasıl oluşturulduğunu ve burada kullanılan cihazlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

İlk olarak Kullanacağımız kablo türlerinden başlayalım;

Fiber Optik Kablo

Fiber optik kablo'nun içerisinden ışık geçtiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Fiber kablolar Multi-mode ve Single-mode olarak ikiye ayrılır. Multi-mode fiber, genellikle kısa mesafelerde kullanılır. 1KM altındaki mesafelerde 1GBps'ye kadar hıza çıkabilmektedir. Single-mode fiber'ler ise uzun mesafelerde oldukça yüksek hızlara çıkabilmektedir. 80KM'ye kadar mesafede 10GBps gibi çok yüksek hıza çıkabilmektedir. Yeni çıkan kablo türleri ile 40GBps gibi daha yüksek hızlara erişilmiştir. Fiber optik kablolarda hızı belirleyen en etken cihaz Switch'ler ve bunlarda bulunan SFP denilen Fiber optik kablodaki lazer sinyallerini elektronik sinyallere çeviren cihazlardır. Fiber optik kabloların içerisindeki cam kablo sayıları 1 Core, 4,8,16,24,48 Core şeklinde katlarak gitmektedir. Kullanılan SFP türüne bağlı olarak 1 Core üzerinden yada 2 Core üzerinden iletişim sağlanabilir. Fabrika veya Üniversite gibi ağ trafiğinin yüksek olduğu noktalarda 2 core üzerinden iletişim sağlanır, bunun sebebi gönderilen paketin doğrulanmasıdır.

Fiber Optik kablolara ait görüntüler;
1 Core SFP2 Core SFPSwitch desteklemiyorsa Fiber - Cat.6 Converter


Cat.6 Kablo

Bu kablo türü altyapılarda en çok kullanılan kablolardır. Üzerinde 8 adet tel bulunur. İnternet bağlantısının sağlanabilmesi için ise en az 4 adet tel gerekmektedir. Cat.6 kablolar uçlarına RJ45 konnektörü bağlanarak Ethernet kablosu haline getirilir. Ethernet bağlantısı, 100 MBps ve 1000MBps(1GBps) olmak üzere iki türde bağlantı sağlanır. Eğer RJ45 konnektöre 4 tel sonlandırılmış ise 100MBps hız alınır. Eğer tellerin tamamı başarılı sonlandırılmışsa 1GBps hız alınır. Cat.6 kablolar 100 metreye kadar çalışabilmektedir.

Cat.6 Kablo'ya ait görüntüler
Cat.6 KabloRJ45 konnektör ve kablo sıralaması

Switchler


Switch'ler ağ'daki cihazların birbiri ile haberleşmesini sağlayan cihazlardır. Üzerindeki girişlere taktığınız her cihaz birbirini görür ve iletişim halinde olur. Çalışma mantığını aşağıda daha detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.
cisco-sg112-24-24-port-10-100-1000-mbps-gigabit-z.jpg

LAN'ın çalışma mantığı

Yerel ağın çalışma mantığı karmaşık gibi gelse de aslında çok basittir. İlk olarak, sisteme en tepeden başlayalım. Ofisinize veya evinize geldiniz ve internete bağlandınız. Bağlandığınız anda bilgisayarınız 169.*.*.* ile başlayan bir IP adresi alır. Bu, ağa erişen tüm cihazların aldığı ortak bir IP bloğudur. Bağlandığınız switch ile bu IP adresi ile haberleşeceksiniz. Ancak, bu IP adresi ile internete çıkamayız. Çünkü sisteme kendimizi tanıtmamız lazım. Şuan sistem bize güvenmiyor. Sisteminizin bilgilerini içeren (MAC adresi vs.) bir paket bu IP bloğu üzerinden Ağ geçidine iletilir. Bu, bağlandığınız Switch yada Firewall (Güvenlik Duvarı) cihazı olabilir. DHCP server dediğimiz bir sistem vardır, bu sistem sayesinde kimin hangi IP bloğunu alacağı belirlenebiliyor. Eğer sizin MAC adresiniz (MAC adresleri, internet adaptörünüze özgüdür ve eşsizdir. İnternet adaptörünüzün T.C. kimlik numarası olarak düşünebilirsiniz.) DHCP sunucusunda mevcut ise size yazılan kuraldaki IP adresini alırsınız. Eğer cihazınıza kural tanımlanmamış ise sıradan bir IP adresi alırsınız. Artık bir IP adresiniz olduğuna göre ağdaki herkesle haberleşebilirsiniz. Şimdi, herhangi bir web sitesine gitmek istiyoruz. Bu sırada sistemimizde neler olacak? İlk olarak bilgisayarımız bağlı olduğumuz switch'e bir paket gönderecek, paket dediğimiz şey ağınızda ki dosyaların gönderen ve alıcı bilgilerini içeren dosyalardır. Alıcı kısmında bir site var, google.com olduğunu varsayalım. Switch bu dosyayı bağlı olduğu ana cihaza gönderir (Omurga dediğimiz tüm switch'lerin bağlı olduğu daha güçlü bir Switch yada yönlendirici yani modem) bu paket ise firewall cihazına gönderilir ve içeriği kontrol edilir. Hedef site izin verilen bir sitemi diye, yada dosya zararlımı diye. Eğer burdanda geçmiş ise firewall bunu ISS'ye gönderir. Site istenen sonuca göre tekrar paket gönderir ve firewall cihazı aynı işlemi tam tersine bizlere iletir. LAN dediğimiz sistemde 2 tür çalışma mantığı vardır; TCP/IP veya UDP. UDP, basitçe ağdaki herkese paketleri iletir. Yani, o paketleri herkese ulaştırır. Ancak sadece bu dosyaları okuyabilen kişiler bunlara erişebilir. TCP/IP sisteminde ise paketler sadece alıcı MAC adresine ulaştırılır. Diğer kullanıcılar dosyaya erişemez.

Bu blog girdimde sizlere Fabrikalarda ki LAN altyapısının basitçe ve bildiğim kadarıyla nasıl çalıştığını anlatmaya çalıştım. Umarım bilgilendirici olmuştur.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Sinan Uğurlu
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
876
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Sinan Uğurlu adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı