NR200P kasada yeni sistem

Merhaba.

Önceki blog girdilerini okuyanlar Mayıs 2022 gibi Cooler Master NR200P model Mini-ITX kasaya geçtiğimi, ondan kısa bir süre sonra ise Lian-Li | Dan A4-H2O model Mini-ITX kasaya göç ettiğimi hatırlar. A4-H2O kasaya geçtikten sonra elimdeki NR200P kasa boşa çıkmıştı. Ekstradan elimde çeşitli fanlar, biri M.2, biri SATA olmak üzere iki tane SSD gibi çeşitli parçalar da mevcuttu. Bunlarla, kullandığı laptop biraz eskiyen babam için APU bir sistem kurmaya karar verdim.

Önce vaktiyle kurduğum NR200P sistemi hatırlayalım:
NR200P.jpg


Bu da merak edenler için NR200P'den geçtiğim A4-H2O sistemin bir fotoğrafı:
A4-H2O.JPG


Babam için kurmayı düşündüğüm sistem dediğim gibi APU yani ekran kartsız bir sistem olacaktı, laptopla (2. nesil i5 falandı laptopu) yaptığı işleri çok daha hızlı, sorunsuz yapabilecekti. NR200P zaten ufak bir kasa olduğu için monitöre gerek duymadan televizyonun yanına koyabilecek, canı isterse uygun bir çantaya koyup klavye ve mouse'u ile yazlığa da götürebilecekti. Daha altta sayacağım elimdeki parçalara ek olarak bazısı ikinci el olmak üzere aşağıdaki parçaları aldım:

Gigabyte B450I Aorus Pro Wifi (ikinci el, garantili)
AMD Ryzen 5 5600G (Sahibinden üzerinden açılmamış sıfır kutu olarak)
Asetek 645LT 92mm Sıvı Soğutucu (Sahibinden üzerinden kutusuz, garantisiz ama hiç kullanılmamış olarak)
Corsair LPX 2x8GB 3200C16 RAM (sıfır)
Corsair SF450 Platinum 450W PSU (ikinci el, kutusuz ve garantisiz)
Noctua NF-S12A Chromax (sıfır, iki adet)

Elimdeki SSD ve fanlar ise şunlardı:

Samsung 970 EVO Plus 250GB
Samsung 860 EVO 1TB
Cooler Master SickleFlow 120 PWM
(2 adet kasayla birlikte gelen fan)
Noctua NF-A9x14 PWM

Yalnız parçaları topladıktan sonra sistemi kurunca PC'yi çalıştıramadım. Sorun anakartta gibi görünüyordu, dolayısıyla anakartı garantiye yollamam gerekti. Bundan sonrası biraz uzun olduğu için hiç kafanızı şişirmeyeceğim. Nihayetinde başka bir anakarta, MSI B450I Gaming Plus AC'ye geçiş yaptıktan sonra birkaç gün önce kasayı toplama işini halledebildim.

APU sistemin genel görünümü:
APU.jpg


Yalnız sistemi babama teslim ettikten sonra kendisinin ilk sorduğu şey, önceki versiyonlarında meraklısı olduğu Microsoft Flight Simulator'un yeni versiyonunu oynayıp oynayamayacağıydı. APU sistemi geçtim 1660 Super'li bir sistemde bile yüksek ayarlarda 60fps ile oynaması bir zor oyun olduğu için mecburen ikinci el 2060 Super, RX 6600 civarı uygun fiyatlı bir ikinci el kart arayışına giriştim ve birkaç gün önce mining yapılmadığına ikna olduğum, garantisi de devam eden uygun fiyatlı bir Sapphire Pulse RX6600 XT alarak babama Microsoft Flight Simulator'u 1080p 60fps'de sorunsuz oynayabileceği bir kasa kurmuş oldum. Bundan sonrası artık onda, belki bir süre sonra uçmaktan sıkılmış halde MMORPG oynarken bulabilirim kendisini belli olmaz 😅

Artık kasanın detaylı fotoğraflarına geçelim:


Temperli camı kapalı halde kasanın nihai hali:
PB291040.JPG



Kasanın iç düzeni:
PB291029.JPG



Ön panelden kasanın içine bakış:
PB291030.JPG


Anakartın arkasında kalan kasanın diğer yan paneli:
PB291036.JPG


Üst kapak çıkarıldıktan sonra kasanın üstten görünüşü:
PB291038.JPG


Asetek 645LT'nin kasa içinde görünüşü:
PB291033.JPG


Ön kapak olmadan ön/iç panelin görünüşü, neyse ki ön kapak kabloları biraz saklıyor:
PB291031.JPG


Kasanın arka paneli. Mini-ITX kartlarda Wifi antenlerini neden bu kadar uzun yaparlar hiç anlamam:
PB291035.JPG


Mevcut kasam A4-H2O ile boyut kıyaslaması:
PB291045.JPG


Büyük abi & küçük kardeş:
PB291041.JPG


İki kasanın üstten görünümü:
PB291044.JPG


Yan paneller olmadan iki kasanın görünümü:
PB291043.JPG


Yazıyı bitirmeden önce şunu tekrar belirtmem gerek, Mini-ITX sistem kuruyorsanız ikinci el parça almaya sıcak bakmanız gerekli. Çünkü bazı parçaları sıfır bulmanız çok zor, az satıcının sattığı ürünler de saçma sapan fiyatlara listelenebiliyor. Piyasa fiyatı 2500 TL olması gereken anakartı 5000'e satanlar var. AM4 Anakart konusunda özellikle son zamanlarda ciddi bir kıtlık olduğu için bulduğum ilk kartı almam gerekti. PSU konusunda ise nispeten çeşitlilik var. Corsair'in SF750 güç kaynağını kendi sistemimde kullanıyordum, kalitesini bildiğimden ve çok uyguna bulduğumdan bu sisteme de SF450 Platinum aldım. APU sistem için fazla fazla yetecekti, RX6600 XT için de sorun çıkarmayacak. 5600G de grafik performansı 5700G ile aynı, sadece işlemci performansı olarak onun biraz gerisinde ama Intel'in dahili grafikli işlemcilerine göre çok daha güçlü bir grafik işlemciye sahip. Sonradan ekran kartı alacağımı bilsem düz Ryzen 5 5600 de alabilirdim ama işlemci bir süre önceden alınmıştı. RX6600 XT'yi 1080p'de besleyebilecek bir işlemci.

Kasadaki parçalardan en ilginci Asetek 645LT oldu. Bu soğutucu Türkiye'de satılmıyor, yurt dışında da çok yaygın bir soğutucu değil, çünkü 92mm fanlara göre yapılmış. Asetek aslen piyasadaki çoğu sıvı soğutucunun pompalarını üreten bir firma ama 545LC ve 645LT gibi modelleri ile başta DAN A4-SFX kasasına olmak üzere ufak sistemlerle uyumlu 92mm radyatörlü soğutucular da üretiyor. Normalde soğutucu ile bir fan gelmiyor, Asetek genelde Noctua NF-A9x14 slim fan ile kullanılmasını öneriyor. (hatta yurt dışında bu fanla bundle olarak da satıyorlar) Benim elimde boşta bu fandan olduğu ve kasanın arkasına 92mm fan/radyatör takılabildiği için almak istedim. Yalnız soğutucuyu satan kişide ne fana, ne de kasaya montaj için gerekli vidalar mevcuttu, hepsini şehrin bir ucundaki civatacıdan bulup almam gerekti. Bu soğutucuyu almak istememdeki sebeplerden biri de yarın bir gün DAN A4-SFX kasa bulup alabilirsem elimde bu kasaya uyumlu tek sıvı soğutucunun hazır olmasını sağlamaktı.

7,2 litre hacmindeki DAN A4-SFX kasada Asetek 645LT soğutucunun görünüşü:
A4-SFX.jpg


Aldığım ekran kartı çoğu kasada yükte 73-74 dereceleri gören bir kart. Yalnız hem altta iki fanla desteklediğimden, hem de üstte hava akışı başarılı iki fan kullandığımdan olsa gerek Sapphire Pulse RX6600 XT yaptığım 10 dakikalık bir FurMark testinde 66 derecenin üzerine çıkmadı, bu sırada fan devri de %38'deydi. Furmark testi sırasında 5600G'nin de 42-43 derecelerde seyrettiğini belirteyim. İşlemciyi çok yoran testlerden Prime95 Small FFT testi sırasında ise işlemci 79 dereceye çıktı ama bu test sırasında arka planda başka işlemler de yapmaya çalıştığımı belirteyim. Fakat 79 derece bile 92mm radyatörlü bir soğutucu için işkence testinde gayet tatmin edici bir sonuç. Tüm bu testler ve hatta Flight Simulator oyunu sırasında sistemden en ufak bir ses duymadığımı da eklemek istiyorum.

Kasa artık babamın elinde olduğu için her istediğimde alıp test yapma imkanım yok. Sadece bir ara Flight Simulator oynarkenki sıcaklık değerlerini kontrol edebilirim. Onları da öğrenince buraya ek bilgi olarak düşerim.

Şimdilik bu kadar, buraya kadar zahmet edip okuyanlara teşekkürler.

Diğer kasa kurulumlarını da incelemek isteyenler aşağıdaki bloglara bakabilirler:

Yeni bir macera: Lian-Li A4-H2O

Yeni bir macera: Lian-Li A4-H2O

Merhaba. Bundan tam 5 ay önce bir anlık gazla Mini-ITX sisteme geçiş yapma kararı almış ve Cooler Master NR200P kasaya geçişimi aşama aşama anlatmaya çalışmıştım. Bu süre zarfında içimdeki kurt rahat durmadı ve daha ufak bir kasaya geçme konusunda beni ikna etti. Önceki bloglarda A4-H2O kasadan...

Cooler Master NR200P Mini-ITX Kasa Kurulumu ve İnceleme

Cooler Master NR200P Mini-ITX Kasa Kurulumu ve İnceleme

Merhaba. Bugün, yukarıda ilk girdisini paylaştığım blogu yazmamın üzerinden 10 gün geçti ve bu süre zarfında eksik parçalar geldi, kasanın kurulumu yapıldı, biraz sancılı da olsa Win10 yüklemesi baştan yapıldı ve bugün elime ulaşan son parçalarla kasa nihai halini aldı. Aslında aklımda ufak...

Yorumlar

Elinize sağlık her detayı ile ayrı güzel bir kasa olmuş. Aklıma takılan bir konu var telefonun sağ tarafında duran mavi renkli gösterge ne işe yarıyor ?
 
Elinize sağlık her detayı ile ayrı güzel bir kasa olmuş. Aklıma takılan bir konu var telefonun sağ tarafında duran mavi renkli gösterge ne işe yarıyor ?
 
Elinize sağlık her detayı ile ayrı güzel bir kasa olmuş. Aklıma takılan bir konu var telefonun sağ tarafında duran mavi renkli gösterge ne işe yarıyor ?

Çok teşekkürler. İkinci fotoğraftakini sordunuz sanırım, kulaklığın kablosuz şarj ve EQ ayar istasyonu o. Şöyle bir alet:

89BFD163-F8C2-4966-A5DA-D372C4BF3454.jpeg
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
deMarc
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
496
Yorumlar
3
Son güncelleme
Yer
İzmir

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

deMarc adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı