OpenVPN ile Kişisel VPN Sunucusu Kurmak

Şubat Güncellemesi (09.02.2020)
  • Windows'un Win10, Win8.1, Win8 ve Windows Server için kurulum komutları Excel dosyasına eklendi.
  • Windows anlatımı birebir aynıdır. Sunucunuzda Docker için sanallaştırmanın, uzaktan bağlantıda bulunacağınız için SSH ve FTP için gerekli istemcilerin ve yapılandırmanın hazır durumda olduğundan emin olunuz. Linux sunucularında bunlar varsayılan olarak hazır tutulur ancak Windows sunucularda bunlar açık olmayabilir dolayısıyla kuruluma başlamadan önce hizmet aldığınız yer ile irtibata geçiniz.
Ön Gereksinimler🖍
Uzak sunucu için VPS, kiralama ücreti için internet alışverişine açılmış bir kredi kartı, SSH bağlantı için terminal, dosya indirimini kolaylaştırmak için FTP programı ve OpenVPN programı gerekiyor.
  • VPS için fiyat performans oranı yüksek olan Hetzner(€2,96/ay) veya DigitalOcean($5/ay) üzerinden sunucu kiralayın. Ben 20TB’lık geniş bant desteğinden dolayı Hetzner’i kullanıyorum. Ek olarak bu iki sunucu sağlayıcısı saatlik kullanım ücretini kıstas alır, dolayısıyla ne kadar kullanırsanız o kadar ödersiniz ve ay sonu ödeyeceğiniz en fazla para seçtiğiniz paketin fiyatı olacaktır. Fırsat verip denenmemesi için hiçbir sebep yok😀
  • Terminal (Putty): İndirme Sayfası
  • FTP (Filezilla): İndirme Sayfası
  • OpenVPN: İndirme Sayfası
  • Excel (Dosya): Google Drive İndirme Bağlantısı
  • Başlamadan önce bir not, kurulum adımında Ubuntu ve Debian distrosu taban alınarak anlatımı yapılacaktır. VPS için işletim sistemi seçerken Ubuntu veya Debian seçmeyi unutmayın. Sürüm numarası ise fark etmiyor.

Sunucu Yapılandırması🧙‍♂️
VPS seçimini yaptınız, Linux sunucunuzu uygun fiyatlı aldınız, ardından size IP adresiniz ve root şifrenizin olduğu bir E-Posta gelecek. Şimdi Putty’i PC’ye kurduktan sonra size verilen IP ile Putty üzerinden uzak sunucunuza bağlanın. İpucu={kullanıcı adınız: root, port: 22, şifreniz ve IP adresiniz ise E-Posta’da}

İlk girişte sizden şifrenizi değiştirmenizi isteyecek, mecbur burada değiştiriyoruz. Önce varsayılan E-Posta şifresini girdikten sonra iki kez yeni şifreyi gireceğiz. Böyleyelikle root kullanıcısının şifresi yenilenmiş olup tüm sunucu komutları girmeye hazır olacak.

Kurulum🚧
Kurulumda çok fazla kod girişinin yapılması gerek ancak gözünüz korkmasın diye Excel dosyası hazırladım. Seçtiğiniz distro hangisi ise Excel dosyasının ilgili sayfasını açıp oradaki yönergeleri takip edin. Devam edelim, aşağıdaki bir kaç özelliği değiştirdikten sonra 15 kod satırı kopyalanmaya hazır olacak. Tek yapmanız gereken terminal işlemi bitirdikçe tek tek yapıştırmak. Sonrasında sınırsız VPN deneyimi ile (mesela yani) lokalizasyondan kaynaklı görüntülenemeyen Netflix içeriklerine ulaşabileceksiniz.


[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Kurulum Öncesi Tanımlamalar [/TD][TD valign="bottom"] Değişecek Alanlar [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Kullanıcı Adı [/TD][TD valign="bottom"] frankfurtServer [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Sunucu IP'si [/TD][TD valign="bottom"] 127.0.0.1 [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Docker Portu (Varsayılan: 1194) [/TD][TD valign="bottom"] 1194 [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Dış Portu (Varsayılan: 1194) [/TD][TD valign="bottom"] 1194 [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] * Sertifika Adı [/TD][TD valign="bottom"] guvenliBaglanti [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] *Sertifika Şifresi [/TD][TD valign="bottom"] c2vg35vQWE21jt.3a [/TD]

[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] Not: * alanlar komut penceresi ekranında el ile girilecek alanlardır[/TD]
[TD valign="bottom"][/TD]
[TD valign="bottom"] İpucu: Komutlar kullanılmaya hazırdır[/TD]
  • Kullanıcı Adı: Çok uzun olmamakla birlikte istediğiniz şeyi yazabilirsiniz. VPN’de bağlanmak istediğimiz sunucunun adı gibi düşünebilirsiniz, sunucunun nerede olduğuyla alakalı hatırlatıcı bir isim vermek faydalı olabilir.
  • Sunucu IP’si: Sunucunun internetteki sanal adresidir. Hatırlarsanız şifre değiştirdiğimiz E-Posta’dan bu bilgiyi bulabileceğimiz gibi VPS’in ilgili yönetim sayfasındanda bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • Docker Portu, Dış Portu: Varsayılan 1194’tür yeni kullanıcıysanız değiştirmemenizi tavsiye ederim.
  • Sertifika Adı ve Sertifika Şifresi: Terminal ekranında komutları kopyalayıp yapıştırdıktan sonra işlemler arasında ekrandan elle girilmesi istenecek bilgilerdir. Sertifika Adı yazarken gözükeceği gibi Sertifika Şifresi yazarken gözükmez, panik yapmayın yazmaya devam edin. Eğer bir hata alırsanız yapmanız gereken tek şey hangi Excel komut satırında bu hatayı aldıysanız o komut satırını tekrar giriniz. Kayıpsız bir şekilde işleme devam edeceksiniz. Ek olarak Sertifika Şifresi’ni sadece kurulum adımında kullanacağımız için zorlu bir şifre belirlemenizi güvenlik açısından tavsiye ederim.

Test Öncesi🌠
Excel üzerindeki tüm kod satırlarını kopyadıktan sonra OpenVPN’nin kullanacağı ayar dosyası hazır olmuş olacak. Yapmamız gereken o kadim bilgilerin bulunduğu ayar dosyasını uzak sunucudan kendi bilgisayarımıza kopyalamak ve çalıştırmak. Bunun için Filezilla programımızı çalıştırıyoruz.

Filezilla programından sol üstteki menüye tıklayarak, site ekleme kısmını bulup içeri giriyoruz ve sitemizi(sunucumuzu) ekliyoruz. Alanları aşağıdaki gibi dolduruyoruz ardından bağlan diyoruz.
  • IP/HOST: Sunucu IP’sini
  • Port: 22
  • Sunucu Tipi: SFTP – SSH File Transfer Protocol
  • Giriş Tipi: Normal
  • Kullanıcı: root
  • Şifre: En son(değiştirdiğimiz) şifre
Programın ana ekranının sağ tarafındaki listede gözükeceği üzere sunucumuzdaki tüm dosyalar geldi. Hemen orada Excel dosyasında ismini(Kullanıcı Adı) belirlediğimiz kullanici_adi.ovpn dosyamızı görüyor olmamız gerek. Dosya sağ tıklayıp, indir diyelim. Bu kadim bilgileri içeren dosyamız programın sol tarafındaki listedeki bilgisayarınızın dizinine inecektir.

Test Zamanı⛑
Bilgisayarımıza kurduğumuz OpenVPN programını açıyoruz, masaüstü simgeleri kısmına gelecektir. Orayı açıp Import diyoruz ve sunucudan kopyaladığımız dosyayı gösteriyoruz. Bundan böyle artık orada Excel kullanıcı ismini belirttiğimiz bir bağlantı gözüküyor. Üzerine gelip Bağlan/Connect dememiz yeterli. Her şey tamamlandı. VPN’i kapatmak istediğiniz zaman Bağlantıyı Kes/Disconnect diyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuçlar🎉🎆
Buradaki bağlantıdan IP değişikliğini test edebilirsiniz.
Kablonet 100Mbps indirme 5Mbps yüklemeli özelliklerine sahip bir internet kullanıyorum. Sonuçlar aşağıdaki gibidir. Kullandığım sunucunun Hetzner olduğunu hatırlatırım.

VPN kapalı olduğunda sonuçlar:
turksat.PNG



VPN açık olduğunda sonuçlar:
hetz.PNG



Mobil Cihazları Nasıl Bağlayabilirim?🎯
  • Mağazadan OpenVPN uygulamasının bulup cihazınıza kurun.
  • Excel’i açıp kullanıcı adı kısmını değiştirdikten sonra 3. Adımdaki tüm kodları terminalde uygulayın.
  • Ardından kopyalama işlemi için bu makale üzerindeki Test Öncesi başlığına geridönün ve işlemleri sırayla tekrar edin.
  • İşte bu kadar!

Kapanış🎷
Excel komutları; ilk adımda Docker uygulamasını, Docker’ın tavsiye ettiği komut satırı dizisini kullanarak resmi bir kurulum yaparken İkinci ve üçüncü adımda ise OpenVPN’i Docker için optimize eden 3. Parti kylemanna/openvpn’nin kurulumunu yapar. Tüm komutlar resmidir, Excel ilgili yerlerin otomatik olarak değişmesini sağlayarak kurulumu kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Kişisel VPN hizmetini siz(el ile) kurduğunuz için verileriniz güvende olduğundan emin olabilirsiniz. Ayrıca VPS’in hızlı interneti sayesinde ücretli ve ücretsiz VPN’lerden daha hızlıdır.

İnternet kontrolünün sizde olmadığı veya birden fazla kullanıcının birlikte bulunduğu ortak ağlarda WiFi’ye bağlanırken VPN’i açıp bağlanmanız size ekstra güvenlik sağlar. Bunu göz önünde bulundurarak özelliklede mobil cihazlara kurulum yapmanızı tavsiye ederim.

İyi eğlenceler, VPN’nin tadını çıkarın!

Referanslar🥇

Yorumlar

 
UDP'si patlamış TCP ile yoluna devam eden bir 3. parti uygulama olarak maalesef güncelliğini yitirmiş bir rehberdir dikkat ederseniz kurulumlarımız bambaşkadır, ayrıdır. Buraya konunuzu link olarak eklemenizi de iyi niyetli bulmayıp hoş karşılaşmadım.
 
Merhabalar ben tr lokasyon ubuntu vds kiraladım ama kurulumdan sonra bağlantı sağlayamıyorum hata veriyor yardımcı olur musunuz ?
 
Biraz geç oldu ama yie de yazayım dedim ben openvpn kurdum fakat hala Türkiye internetindeyim sorunu nasıl çözerim?
Sorununuz halen devam ediyorsa biraz daha detay verebilir misiniz?

Merhabalar ben tr lokasyon ubuntu vds kiraladım ama kurulumdan sonra bağlantı sağlayamıyorum hata veriyor yardımcı olur musunuz ?
Hangi dağıtımı aldınız ve kendinize göre değerleri değiştirip sırasıyla komutları uyguladınız mı?
 
ubuntu sürüm güncelleme kısmında sorun yaşıyordum biraz araştırmayla güncelleme yaptım ondan sonra openvpn kurulumu başarılı gerçekleşti
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Soraklı
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
3.686
Yorumlar
17
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Soraklı adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı