Tasarım hataları(8)

Sığırların bulduğu mekanizmayı biz bulamadık

Bizim türümüz proteini yıkarak enerji edebiliyor. Fakat etin içinde bulunan azot molekülünü tam yıkıp enerji elde edecek mekanizma bizde yok. Evrimsel olarak böyle bir mekanizmayı elde edemedik. Bu nedenle etin içindeki enerji molekülünü üre halinde dışarı atıyoruz. Bu da bizim boşaltım ve sindirim sistemimizi yorar ve de aldığımız proteinden yeterince yararlanamamıza neden olur.

Fakat sığırlar bu üreyi tekrar tekrar sindirim sistemine salgılayarak üredeki azotu yeni protein molekülü yapmada kullanır. İçtiğimiz sütteki proteinin bir kısmı sığırın sindirim sistemine salgıladığı idrardan köken alır. Sığırlara verilmiş böyle verimli bir sistem neden özel varlık insana verilmedi?

Evrim ne diyor?
Otla beslenen canlıların hayvansal doku oluşturması için gerek duydukları amino asit miktarı bitkilerin bileşiminden alınamayacak kadar çok olduğu için bu canlı grupları kendi atıklarındaki amino asitleri değerlendirecek mekanizmayı elde edebilmişlerdir. İnsan ise elde edemedi. Ayrıca bu grup hayvanlar bitkilerin selülozunu sindirecek ortaklığı bakterilerle bulmuş ve bizim ulaşamadığımız bir üretim potansiyeline ulaşmışlardır. Bir ineğin günde onlarca kilo süt vermesi gibi.

Bunun sonucu olarak insan dışkısı çok pis kokmasına karşın, sığır dışkısının kendine özgü çoğu kişi tarafından tiksinilmeyen bir kokusu vardır. Sığır dışkısı bu nedenle arı kovanı yapımında, çatlakların sıvanmasında, yakıt oluşturmada ve gübre olarak başarıyla kullanılır. İnsan dışkısı ise çevreyi kirletmekten başka bir halta yaramaz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
BERWAR
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
386
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

BERWAR adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Alıntılar-2
    Karbon atomumuz bir gezegenin parçası olabilmek için uzun yoldan geldi. Milyarlarca yılın...
  • Alıntılar
    Uzayın uzak yerlerindeki cisimlere bakarken onların geçmişteki hallerini görürüz. Bunun sebebi...
  • Ann Druyan-5
    Milyarlarca yıl önce binlerce ışık yılı uzaktaki yıldızların içinde doğmuş olan atomlardan...
  • Ann Druyan-4
    Eğer uzak gelecekteki torunlarımız Neptün'ün uydusu Triton'a gidebilecek olurlarsa bizden farklı...
  • Ann Druyan(3)
    Evren, evrimle güzel şeyler yaratır ve ardından kalıntılarıyla başka güzel şeyler yaratabilmek...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı