Windows 11 Desteği

Windows 11, Yeni nesil ve arayüz olarak beni kendine aşık etme noktasına getiren işletim sistemi. Ancak tuzlu bir yanı destek kapsamının sınırlandırılmış olması.
Üstelik "her cihaz için tasarlandı" gibi bir stratejik söyleme rağmen.
Açıkçası destek sorununun ticari olduğunu düşünüyorum. Pandemi nedeniyle üretimin düşmesi donanım üreticilerini büyük problemlerle karşı karşıya bıraktı.
Bir yerde birilerinin kar etmesi gerekiyor neticede. Ama bir yandan da gerçekten bazı donanımlarda sıkıntı yaratabilir mi diye düşünmüyor değilim.
Microsoft gibi büyük bir şirket bana kalırsa büyük yükleri üstlenebilecek bir şirket yükü arttırmak yerine hafifleme yolunu tercih ediyor gibi. Büyük çapta işlemci desteğini kesmesi bunu gösteriyor aslında.
Daha fazla işlemci daha fazla test ve daha fazla uğraş demek ayrıca bu donanımlarla uyum problemlerinden ötürü oluşabilecek potansiyel hatalar demek işletim sisteminin imajına da etki demek.

Windows 10 düşünelim.

Çıkışta çok fazla cihaza destek sundu. Bu destekle beraber yüzlerce sorun baş gösterdi. Bu sorunların önemli bir kısmı o döneme göre eski donanımlarda görülüyordu. Yeni donanımlarda da elbet vardı fakat diyorum ya. Az donanımla uğraşmak her zaman çok donanımla uğraşmaktan kolaydır. Bana kalırsa Microsoft RTM ile beraber birçok cihazda problem yaşanabileceğinin farkında ve bunu öngördüğünden bu desteği kesiyor da olabilir. Kurban ediyor yani. Halbuki destekleyen cihazlarda da çıkabilecek sorunlar. Belki de yeni nesil bir Vista ile karşı karşıyayız ve stratejik olarak böyle bir önlem alıyorlardır.

Bunu bilemiyorum bunlar sadece ürettiğim bazı varsayımlar veya komplo teorileri. Ama şu bir gerçek ki bu liste genişlemediği takdirde psikolojik olarak şöyle düşünmek kaçınılmaz olacak: "Desteklemeyen sisteminiz var bu sistemde bu hataları almanız aslında olağan."

Yazılımın güncelliğini savunuyoruz donanımın güncelliği de tabii ki önemli ama pandemi tüm dünyayı ekonomik olarak etkilemedi mi? Yani ben de Kanada'lı Johnny de farklı sebeplerden olsa dahi 11. nesil bir i-9 alamıyoruz.

Zaman her şeyin ilacı olacak ve yeni gelişmeler yolumuzu netleştirecek...

Yorumlar

İ serisinde 1. nesle bile kuran var ama Microsoft'un yayınladığı destek listesinde İ serisi için 8. nesil altı desteklenmiyor.
Yazılanlar üzerinden gidersek ileride sorunlar çıkabilir diyor Microsoft. Ben çıkabileceğine pek inanmıyorum RTM'de belli olacak çok şey ama diyelim çıktı. Yine aynı keza MS, eğer bu sorunlar o nesil işlemcilere özgüyse çözmek için uğraşmak istemiyor ve bunun için destek listesinden çıkarıyor bence.
 
Intel'in i5 7100u i7 7700HQ gibi işlemcilerini bile desteklemiyor. En azından direkt 8.nesil altı gibi bir şey yapmak yerine güçlü işlemcilere destek verebilirlerdi.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
AirWick
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
604
Yorumlar
4
Son güncelleme
Yer
Salon duvarına monte edilen rafın üstü.

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı