Windows 8

Windows-8.jpg

Giriş
Windows 8, Microsoft tarafından Windows NT işletim sistemleri ailesinin Windows 95'ten bu yana yayınlanan 8. işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de perakende satışa sunuldu. Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı. Windows 8 en kısa ömürlü sürümlerden biriydi ve genişletilmiş destek 12 Ocak 2016'da sona erdi. Buna rağmen, Temmuz 2022 itibariyle masaüstü ve dizüstü bilgisayarların% 0,66'sında hala çalışıyor. Windows 8 ile birlikte Service Pack kaldırıldı. Temmuz 2015'te yerini Windows 10'a bıraktı.

Geliştirme
Windows 8'in geliştirilme süreci, Windows 7 2009'da piyasaya sürülmeden önce başladı. Ocak 2011'deki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda, Windows'un bir sonraki sürümünün, özellikle AMD ve Intel olmak üzere satıcılar tarafından üretilen çipler üzerinde ARM sistemi desteği ekleyeceği açıklandı. Windows bölüm başkanı Steven Sinofsky, prototip cihazlarda limanın erken bir yapısını gösterirken, Microsoft CEO'su Steve Ballmer, şirketin Windows'un "ödün vermeden her türlü cihazda her yerde" olma hedefini açıkladı. Ayrıca, yeni bir paketleme sistemi ve söylentilere göre bir uygulama mağazası aracılığıyla dağıtılabilecek XAML kullanarak "sürükleyici" uygulamalar yapmak için kullanılacak olan "Jüpiter" kod adlı Windows 8 için yeni bir uygulama çerçevesi hakkında ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Windows 8'in mevcut en eski yapısı, Ocak 2010'da derlenen yapı 7700'dür. Yapı, duvar kağıdının farklı olması dışında Windows 7 ile aynıydı. Ek olarak, bu yapıda Windows 8'e ait referanslar vardı.

Windows 8'in iki önemli sürümü ve Windows Server 2012'den genel kullanıma sızdırıldı. Milestone 1, Build 7850, 12 Nisan 2011'de sızdırıldı. Bir pencerenin başlığının sola hizalı değil ortalanmış olarak yazıldığı ilk yapıdır. Aynı zamanda muhtemelen Metro tarzı yazı tipinin ilk görünümüydü ve duvar kağıdında shhh metni vardı. Ancak, ayrıntılı yapı numarası, yapının 22 Eylül 2010'da oluşturulduğunu ortaya koymaktadır. Sızdırılan kopya Enterprise sürümüydü ve diğer sürümler daha sonra sızdırıldı. Başlangıç ekranı çok ilkeldi, gri fayanslı beyaz bir ekrandı. Charms bar da dahil edildi, ancak kullanılamaz durumdaydı. İşletim sistemi hala "Windows 7" olarak okunuyordu.
Milestone 2, Build 7955, 25 Nisan 2011'de sızdırıldı. Geleneksel Mavi Ölüm Ekranı (BSoD) yeni bir siyah ekranla değiştirildi, ancak daha sonra farklı bir mavi renge geri döndürüldü. Bu yapı, Windows Gezgini'nde yeni bir şerit tanıttı. "Windows 7" logosu geçici olarak "Microsoft Gizli" ifadesini gösteren metinle değiştirildi. Her ikisi de Windows Server 2012 derleme 7959 ile birlikte sızdırılan 7850 ve 7955 derlemeleridir. 17 Haziran 2011'de, yapı 7989 64-bit sürümü sızdırıldı. Daha sonra değiştirilen varsayılan Windows 7 Beta duvar kağıdı ile aynı Betta balığını ve finalde yer alan dairesel noktaları içeren yeni bir önyükleme ekranı tanıttı. Ayrıca, altlarında Hoş Geldiniz metni vardı, ancak bu daha sonra çıkarıldı. Önyükleme ekranı daha eski bir yapı olan 7973 numaralı yapıdan geldi.

Yapı 8008, Kullanıcı Kutucuğunu kaldıran ilk yapıydı. Yeni bir duvar kağıdı tanıtıldı ve Metro, Windows 8'in son sürümüne daha çok benzeyecek şekilde güncellendi.

1 Haziran 2011'de Microsoft, Windows 8'in yeni kullanıcı arayüzünü ve hem Computex Taipei hem de Kaliforniya'daki D9: All Things Digital konferansında ek özellikleri tanıttı.
Windows 8, geliştirmenin Milestone aşamasında olmaktan uzaklaştıkça, Geliştirici Önizlemesi şekillenmeye başlamıştı.

Yapı 8032, markalamayı Windows Geliştirici Önizlemesi olarak değiştirdi ve Windows 7 markalamasını her yerde kullanan son derleme oldu.

Build 8056, arayüzde birkaç değişiklik ve küçük kararlılık iyileştirmeleri getirdi. Metro, Geliştirici Önizlemesi'ndeki Metro'ya daha çok benzeyecek şekilde güncellendi (hala farklı olmasına rağmen) ve yeni bir duvar kağıdı tanıtıldı.

Microsoft, 13 Eylül 2011'deki Build konferansının ilk gününde daha fazla Windows 8 özelliği ve geliştirmesi açıkladı. Microsoft, etkinlikte Windows 8'in ilk genel beta sürümü olan Windows Developer Preview'u (build 8102) yayınladı.
windows-8-64-bit-developer-preview.png


Duyuru
Windows 8'in Sürüm Önizlemesi tamamlandığında, Microsoft son sürüm üzerinde çalışmaya başladı.

Yapı 8423, Aero'yu içeren son kullanılabilir yapıdır. 8432 numaralı yapıda düşürülmüş ve 8423'ten sonra iki yapı için görülmüştür.

Yapı 8438 Masaüstü Araçları kaldırıldı. Aero'yu kaldıran 8432 ile aynıydı.

Yapı 8888, Aralık 2014'te çevrimiçi olarak paylaşıldı ve saatli bomba ve eksik uygulamalar dışında RTM ile aynıydı.

1 Ağustos 2012'de, Windows 8 6.2.9200.16384 yapı numarasıyla üretime sunuldu. Microsoft, 25 Ekim 2012'de bir lansman etkinliği düzenlemeyi ve ertesi gün genel kullanıma sunulmak üzere Windows 8'i piyasaya sürmeyi planladı. Bununla birlikte, üretime sunulmasından sadece bir gün sonra, Windows 8 Enterprise N'nin (Avrupa standartlarına uymak için paketlenmiş medya oynatıcılardan yoksun bir sürüm) son sürümünün bir kopyası çevrimiçi olarak sızdırıldı ve ardından birkaç gün sonra Windows 8 Pro ve Enterprise'ın son sürümlerinin sızıntıları geldi.15 Ağustos 2012'de Windows 8, MSDN ve TechNet aboneleri için indirilebilir hale getirildi.
Windows 8, 26 Ekim 2012'de perakende olarak satın alınmak üzere genel kullanıma sunuldu.

Özellikler
Windows 8, tabletlerdeki kullanıcı deneyimini geliştirmek için işletim sisteminin platformunda ve kullanıcı arayüzünde büyük değişiklikler getirdi. Bu değişiklikler arasında Microsoft'un "Metro" tasarım diline ve Başlangıç ekranına, programları ve dinamik olarak güncellenen içeriği olan kutucuklara dayalı dokunmatik olarak optimize edilmiş bir Windows Shell, denetim masasından bağımsız yeni bir Ayarlar uygulaması, dokunmatik ekran girişine vurgu yapan "uygulamalar" geliştirmek için yeni bir platform, çevrimiçi hizmetlerle entegrasyon ve Windows Mağazası vardır. Windows 8, USB 3.0, Advanced Format sabit sürücüler, yakın alan iletişimleri ve bulut bilişimi için destek ekledi. Kötü amaçlı yazılımların önyükleme işlemine bulaşmasını önlemek için yerleşik virüsten koruma yazılımı, Microsoft SmartScreen kimlik avı filtreleme hizmetiyle entegrasyon, UEFI entegrasyonu ve Güvenli Önyükleme desteği gibi ek güvenlik özellikleri tanıtıldı.
Windows-8-Free-Download-32-Bit-64-Bit-ISO.png


Değerlendirmeler
Performans iyileştirmelerine, güvenlik geliştirmelerine ve dokunmatik ekranlı cihazlar için geliştirilmiş desteğe karşı tepki olumlu olsa da, işletim sisteminin yeni kullanıcı arayüzü, özellikle dokunmatik ekran yerine klavye ve fareyle kullanıldığında, potansiyel olarak kafa karıştırıcı ve öğrenilmesi zor olduğu için yaygın olarak eleştirildi. Bu eksikliklere rağmen, Ocak 2013'e kadar 60 milyon Windows 8 lisansı satıldı ve bu sayı hem yükseltmeleri hem de yeni bilgisayarlar için satışları içeriyordu.

Destek
Microsoft, Windows 8'in gözden geçirenler ve erken benimseyenler tarafından eleştirilen ve işletim sisteminin çeşitli yönlerine ek iyileştirmeler içeren bazı yönlerini ele alan Windows 8.1'i Ekim 2013'te çıkardı. Microsoft, 12 Ocak 2016'dan bu yana Windows 8 için destek ve güncelleştirme sağlamayı durdurdu. Kullanıcılar daha fazla güncelleştirme almak için Windows 8.1 yüklemelidir. Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard üzerindeki Internet Explorer 10 desteği Ocak 2020'de sona erdi.

Yorumlar

Yazı için sadece şunu söylemek istiyorum. Biraz kopyala yapıştır havası sezdim ama yine de güzel ve düzenli olmuş. Windows 8 için yorumum ise; yarım kalmış bir mükemmellik, ama asla tamamlanamazdı ve tamamlanamayacaktı.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
680
Yorumlar
2
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı