-Windows ME incelemesi: Gerçekten kötü mü?-

Adsız.jpg
-Windows ME İncelemesi-
-Tadımlık Bloglar 3. Bölüm-

Hepinize yeniden merhabalar arkadaşlar. Bu tadımlık bloglar bölümümüzün konuğu zamanında kullananları deli etmiş Windows ME yani namıdiğer Windows Mavi Ekran. Windows ME'nin bu yazımızda hem incelemesini yapacağız hem de gerçekten anlatıldığı kadar kötü mü olduğunu öğreneceğiz. O halde ilk olarak kendisine sanal makinede atadığımız RAM miktarına bakalım;
Ekran Görüntüsü (163).png

Sanal makinemiz de 512 MB RAM ve tek çekirdekli bir işlemci kullanacağız. 512 MB RAM o dönemin standartlarında çok üstün bir rakamdı. Bakalım Windows ME bunun ne kadarını kullanacak. Ayrıca ne kadar sürede kurulduğuna da değineceğiz. O halde sanal makinemizi başlatalım ve kuruluma geçelim.

>Kurulum<

Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-13-07.png

Kurulum böyle başlıyor. Windows Vista ile birlikte tarih olan bir ekran. Bu ekran MS-DOS'tan XP'ye kadar her sürümde vardır. HDD biçimlendirmek için çıkan bir ekran. Tabii Vista ile birlikte burası direkt kuruluma entegre ediliyor. Ayrı bir ekrana ihtiyaç kalmıyor yani artık.

-Kurulum ekranı-
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-15-55.png

Kurulum ekranımız böyle tam olarak. Windows 98 ile aynı neredeyse. Adamlar sadece banner ve isimleri değiştirmişler. Windows ME hakkında şimdiden fikir ediniyor insan.

Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-25-58.png

Donanım kısmına geldiğimiz zaman kurulum duvar kağıdı değişiyor. Windows ME yazan bir duvar kağıdı geliyor.

-Kurulum Sonu, Masaüstü-
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-47-32.png

Kurulumumuz tamamlandı. Tam 20 dakika sürdü kurulması. Windows 98'in kurulması sadece 10 dakika falandı. Ona göre gerçekten çok yavaş bir kurulum süreci oldu. Neyse şimdi sürücülerimizi kurup tekrar gelelim.

>Windows ME incelemesi<
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-50-19.png

Evet sürücülerimizi kurduk. Şimdi ilk bakınca gözümüze çarpan şey "Windows Media Player" oluyor. Masaüstünde varsayılan bir simge olarak geliyor. Daha önce böyle bir olay olmamıştı. Bunun sebebi özellikle ME'nin multimedya yönünü anlatmaktı. Onun dışında Windows 2000 ile gerçekten ayırt edilemiyor. Windows 2000'e aşırı derece benzese de kendisi 83 yaşında elinde bastonla gezen dededen farksız MS-DOS çekirdeği üzerine kurulmuştur. Ki ilerleyen cümlelerde bu durumu detaylandıracağım.

Neyse öncelikle bir Media Player'i inceleyelim bakalım;

Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-54-41.png
Farklı bir arayüzü var günümüze göre. Ayrıca o meşhur saçma sapan şekiller çıkaran efektlerde cabası. İşletim sisteminde Beautiful Way adlı bir şarkı geliyor hazır olarak. Hatırlarsanız XP, Vista ve 7'de de böyle hazır şarkılar vardı. İlk içeren Windows ME demek ki.

Bir de küçük filmler yapmaya yarayan bir program var;
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-30-23-58-51.png

Movie Maker bildiğimiz işte. Windows ME gerçekten multimedya yönü ağır basan bir sürüm. Ancak bunlar yine de kendisini iyi göstermeye yetmiyor.


-Sistem Özellikleri-
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-00-00-02.png

Yine klasik Windows 9X sürümleri gibi aygıt yöneticisini burada bulunduruyor. Windows 2000'den sonra yönet kısmına ekleniyor.

Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-00-02-47.png

Bu sürüm ayrıca internet üzerinden oynanabilen oyunlar içeriyor. Tabii bunların sunucuları kapandığı için şu an oynayamıyoruz. Üzdü. :(

>Testler<
Neyse şimdi bizim amacımız Windows ME'yi çeşitli testlere sokmak. Testlerimiz şu aşamalardan oluşacak;

1-Açılış ve kapanış hızı
2- Kaynak kullanımı


O halde ilk aşamamız ile başlayalım;

-Açılış ve kapanış hızı-
Windows ME yaklaşık olarak 21 saniyede açıldı. Ancak size hızlı görünmesin burada bir sahtekarlık var çünkü. Biz sanal makinede denediğimiz için hızlı açılıyor. Ancak o dönemler gerçek donanımlarda çok yavaş açılırdı. Ancak bunu kimse anlamazdı. Çünkü Microsoft millet bunu hızlı açılıyor zannetsin diye önyükleme ekranını (Windows logosu olan yer işte.) kısa tutuyordu. Ancak arkada birtakım DOS işlemleri devam ediyordu. Yani bir sahtekarlık söz konusu.

Kapanış olarak ise 7 saniye sürdü. Burası sahtekarlık değil çünkü gerçekten hızlı kapanıyordu. Ama açılış hızı konusunda sahtekarlık var bu sürümde.

-Kaynak kullanımı-
Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-17-41-16.png

Boşta bize yaklaşık 396 MB RAM kalıyor. 512 MB RAM verdik hatırlarsanız sisteme. Fazla tüketiyor bence 98'e göre. Windows 98 boşta bize 290-300 arası bir RAM bırakıyor. O dönemler 128 MB RAM çok daha yaygındı. Bir de 128 MB RAM ile bakalım.

Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-17-45-06.png

O dönem için çok yüksek bir rakam. 128 MB RAM ile çıldırırsınız yani iki üç program kurunca.

Şimdi gelelim neden başarısız olduğuna ve hikayesine;

>Windows ME neden başarısız oldu?<
Yıl 1996, Microsoft NT 4.0'ı yayınlıyor. Windows NT 4.0 yayınlandıktan sonra iki tane proje başlıyor. İkisi de 1998 yılında çıkmak üzere planlanıyor. Birisi Windows Memphis birisi Windows NT 5.0. Windows Memphis kod adı bu arada 98'in.

Neyse 1998 yılına geldiğimiz de Memphis projesi tamamlanıyor ve çıktığı yılın adını alarak Windows 98 olarak piyasaya sürülüyor. Ancak Windows NT 5.0 (2000) için aksi bir durum söz konusu. Planlanan çıkış tarihi 1998'e yetişemiyor kendisi. 1998'de çıkacak sürüm önce 1999'a daha sonra 2000 yılına erteleniyor. Ayrıca Microsoft, Windows 98'i son MS-DOS tabanlı Windows sürümü olarak planlıyordu. Yani bundan sonra DOS değil NT tabanlı sürümler çıkacaktı. Ancak NT 5.0 geciktiği için ev kullanıcılarına Windows 98 SE yayınlandı.

Şöyle ki aslında Windows NT 5.0'ı yani 2000'i ev kullanıcılarına da çıkartmak istiyordu Microsoft. Ancak bunu başaramadılar. Çünkü programlar ve oyunlarla çeşitli uyumsuzluk problemleri yaşandı. Windows 2000 her ne kadar DirectX'i NT tabanına başarılı bir şekilde taşısa da DOS için yazılan oyunlarla uyumsuzluk yaşıyordu.

Windows NT 4.0'ın üzerine bir sürü özellik eklenmişti. Eklenmesi planlanan ama eklenemeyen özellikler ise başka projelere dönüştü. Önce 1999'un sonlarında daha 2000'nin RTM sürümü çıkmadan Neptune ve Triton adında iki proje başladı. Bu projeler Windows 98 ve 2000 özelliklerini birleştirecek ve yanına bir sürü özellik ekleyecekti. Ayrıca NT tabanlı olacaktı. Neptune, Mart 2000'de yani Windows 2000'den bir ay sonra piyasaya çıkacaktı. Windows 2000'in ev kullanıcıları için çıkacak bir varyasyonu olacaktı yani. Triton ise Mart 2001'de Neptune üzerine çıkacak büyük bir güncelleme olacaktı.

Spcal (1).png

(Microsoft'un servis paketi tablosu. Ne zaman çıkacakları hakkında bize bilgi veriyor.)
Ancak bu iki proje rafa kaldırıldı ve planlanan fikirler Şubat 2000'de Whistler adında yeni bir projeye kaydırıldı. Whistler ise daha sonra Windows XP olarak piyasaya çıktı.

İşte Windows ME böyle bir karmakarışık bir ortamda geliştirildi. Neyin ne olduğu belli değil. 1999 yılının sonlarında geliştirilmeye başlandı. Neptune ve Triton iptal olunca 2000'nin ev sürümü haliyle gecikti. Bu zaman zarfında kullanıcılar ortada kalmasın diye Windows ME geliştirildi. Ama aceleye geldiği için berbat ötesi bir sürüm olmuştur. Kodlarında çok fazla hata barındırıyordu. Öyle ki düzeltmek için komple baştan yazılmalıydı. Windows 9X yani MS-DOS kernelide artık çok yaşlanmıştı, kaldıramıyordu artık donanımların gücünü. Windows ME böyle yaşlı bir kernelin üzerine kurulunca kıyamet koptu o an.

Tabii böyle bir rezaletin raflarda ömrü çok uzun olmadı. 1 yıl raflarda kaldı ve ardından kaldırıldı. Birçok kişi geri Windows 98 SE'ye geçti veya direkt Windows 2000'e atladı her ne kadar ev kullanıcıları için çıkmasa da. Bu süre zarfında ise XP'nin geliştirilmesi bitti ve 2001 yılında piyasaya çıkarak tüm karmaşayı sona erdirdi. Ev kullanıcıları 98 SE'den sonunda NT tabanlı bir sürüme geçmişlerdi. Böylece MS-DOS devri sona erdi. Windows ME ise kendisinden bize kötü bir anı olarak kaldı.

post-11-1092781567.jpg

Windows XP aslında ME'nin özelliklerine sahip ve onun sağlamlaştırılmış, arayüzü güzelleştirilmiş, NT tabanlı bir halidir. Windows XP esasında küçük bir sürüm. Windows 2000 ile ev ve multimedya özellikleri hariç tıpatıp aynı. Sadece kendisi daha güzel bir arayüz, birkaç yeni özellik, daha düzgün bir donanım uyumluluğu, eski programlar ve oyunlarla uyumluluk, multimedya özellikleri, çoklu ortam desteği ve ev kullanıcılarını MS-DOS tabanından NT tabanına alma gibi eklemelere sahiptir. Windows ME'nin başaramadığını başararak hem kendisini 2011 yılına kadar işletim sistemleri pazarında kral ilan etmiş, hem de herkesin gözünde efsanevi bir hale getirmiştir.

Windows ME ise garibim unutulmuş gitmiştir. Tarihin tozlu sayfalarında kötü bir şöhretle yerini almıştır.



>Kapanış<
Bir tadımlık bloglar bölümünün daha sonuna geldik. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Windows ME'yi elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalıştım. Bir diğer blog serimiz olan Beta'dan Finale'ye göz atmayı unutmayın.

Ayrıca hepinize güze, mutlu ve huzurlu bir yeni yıl dilerim. 2021 yılınız güzel geçer umarım. İyi günler dilerim. :)



PossibleTurco Sundu...
  • Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-18-17-16.png
    Windows Me (Mavi Ekran)-2020-12-31-18-17-16.png
    7,3 KB · Görüntüleme: 239

Son incelemeler

Artıları: Oldukça Detaylı
Fazlasıyla iyi bir inceleme. Başarılarınızın devamını diliyorum.
  • Beğen
İfadeler: PossibleTurco
PossibleTurco
PossibleTurco
Teşekkürler. :)

Yorumlar

Hocam ben Türkçe vista indirmek istiyorum winworld e baktığım zaman sadece 2000 aşağı sürümler vardı:
Türkçe Vista bulamazsınız zaten orada. WinWorldPC, Vista ve XP'nin RTM sürümlerini koyamıyor telif haklarından ötürü. Başka bir yerden indirmeniz lazım. Beta sürümlerin zaten Türkçesi olmaz.
 
Hocam Windows beta'dan finale gibi Mac OS için de yapacak mısın yoksa tadımlık seriden mi gideceksin ? Güzel blog saygılar.
macOS'u tadımlık bloglar olarak devam ettireceğim. Beta'dan Finale'e uygun değil macOS. Windows gibi yapılarını herkese açmıyor Apple. Bilgi yok yani. Ayrıca adamlar her yıl yeni sürüm çıkarıyorlar. İmkansız incelememiz onu.
 

Yeni özellik kazandırdın demek sende altbar Windows 8.1 başlat menüsüde 8.1 temalı Windows 7 başlat menüsü oda iyiymiş.
Ben sonradan saydam yaptım altbarı fotoda düz gözükmüş ama. Windows logosuna sağ tıklayıp özelliklere basınca yine değiştirmek istediğini değiştirebilirsin.
Birde saydamlık sadece Windows 7 barında yok hepsine yapabilirsin.
 
Son düzenleme:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
8.717
Yorumlar
136
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 6 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı