Windows XP'nin "Gizli Müziği"'nin Yapımcısının Gizemi

Çocukluk ve Windows XP...
Ah Windows Xp... Çoğumuzun sararmış beyaz kasalı bilgisayarımızda çalışan işletim sistemi. Kâh oyunlarımıza kâh da sünnet düğününden müziklere kadar ev sahipliği yapan ve bir zamana damgasını vuran MSN'i bizle tanıştıran eski dost. Ayaz yaz akşamlarımızın tatlı dostu ve hatasıyla osuyla busuyla mazimizden bir parça...

Bu efsane, 2001 Ekiminin Sonbaharında çıkmıştı. Tabi ki müşteriler hemencecik geçmemişlerdi. Çoğu insan için akla kazınan tecrübesini SP2 ile vermişti bize. Peki neden Windows Xp dönemine göre biraz fazla gereksinim duymasına rağmen bu 45 milyonluk kod yumağı çok başarılı oldu ?

Son Kullanıcı İle Daha Barışık
Artık aşırı hafif bir işletim sistemi olmasının yanında Windows Xp, yükleme ekranını Windows ME'den alıp daha geliştirmişti. Ayriyeten kurulum esnasında daha rahat bilgi girme, daha güzel arayüz (hesaplar ekranı buna örnektir) ve son kullanıcının daha rahat kullanmasını sağlayan basit tasarımı onu efsane haline geitren etmenlerden biri. Microsoft, bu son kullanıcı dostu tasarıma OOBE (Out Of Box Experience-Kullanıma Hazır Deneyim) dedi.

Eğer ses sürücüleriniz Windows XP'yi kullanmadan önce tercihlerimizi yaptığmız kısımda doğru bir şekilde kurulmuşsa veya hoparlörleri takmışsanız çalan müziği duymuşsunuzdur. İşte bu hoş müzik Windows XP'de "C:/WINDOWS/System32/oobe/images/" kısmında "title.wma" adında bulunur. Peki bu 5 dakika 24 saniyelik ve başlığı "Windows Welcome music" olan müziği kim yaptı?

İşte Başlıyoruz!
Wikilere baktığımızda sonuçlar biraz yanıltıcı oluyor. İşte bu yüzden kendimiz kaynaklardan bilgi toplayıp bulacağız. İlk önce bu müzik 2001 yapımı değil. 1996 yapımıdır. Sebebi ise bu müzik "IE (Internet Explorer) StarterKit" yazılımında kullanıldı ama bunun yanında yine bir Microsoft ürünü olan "Encarta Virtual Globe 1998 Edition" yazılımının "Take a World Flight" kısmında da kullanıldı.

İşler karışıyor
Sanatçısı yazmayan bu müziğin yapımcısını merak eden bazı insanlar araştırmalar sonucunda birden fazla isimi bulunca ortalık karıştı. Eğer Google'a "Who created Windows XP welcome music ? (Windows XP'nin giriş/merhaba müziğini ki yaptı ?) " yazarsanız karşınıza çıkar. Evet doğru başlangıç müziğini Bill Brown yaptı ama aradaki ince fark şu: Bu müzik 1996'da yani Windows Xp portakalda vitamin iken çıktı. Yani Google'ın yanılmasının sebebi Windows Xp'nin başlangıç sesi ile "title.wma" dosyasının aynı adı paylaşmasıdır. Burada bahsedilen müzik bu sonuca göre Windows Xp başlangıç müziğidir.

Windows 95'teki başlangıç müziğinin yapımcısı olan Brian Eno da akla gelen isimlerden biri. Komik olan, kendisi aslında bu müziği Macintosh'ta (Apple'ın masaütü bilgisayarında) yapmasıdır. Kendisi Röportajda "Hayır onu (müziği) Mac'te yazdım. Ben hayatımda PC kullanmadım. PC'leri sevmiyorum" demiştir. Onu potansiyel besteci yapmasını sağlayan sebepler Windows 95'te çalışması ve "title.wma" müziği onun tarzına benzer olmasıdır. Tabi o senelerde insanlar daha dışarı atılganlaşmaya başladığından mütevellit, Microsoft da bundan payını almış olmalı ki "title.wma" bir yandan Avusturalyalı bir grup olan Savage Garden'ın şarkısı olan "A Thousand Words" şarkısının başlagıcına benzemektedir. Fakat tarih yine tam sonuca ulaştığını zanneden insanlara tokat atıyor. Bu 1997, yani "IE (Internet Explorer) StarterKit" yazılımının çıkış tarihi olan 1996'dan 1 yıl sonra. Yani ya tesadüf ya da Savage Garden bu müzikten ilham almış olmalı.

En Sonunda Tünelin Işığı Görüldü!
Ta ki bu olaylar 2011 yılında birisi SoundCloud'a bir müzik atana kadardı. Müziğin açıklamasında "1996 yılında Stan LePard tarafından bestelenip, üretilip, icra edilmiştir." yazmakta idi. Evet bu gizemli kişi Stan LePard idi (kendisi 15 Şubat 2021 yılında rahmetli olmuştur). Müziğin başlığında Windows 98 yazmaktadır. Bunu Quora'da, Windows Xp'nin yapımında görev almılş Wes Miller'ın dediğine göre "OOBE (Kullanıma Hazır Deneyim) ekibi, Windows'daki ilk kullanıcı deneyiminden sorumluydu. Hatırladığım kadarıyla, ekibimiz (ve onlarınki) üzerindeki Grup Program Yöneticisi, daha önceki bir projeden kesilmiş olan bu şarkıyı "ortalıkta dolaşıyordu" (sanırım IE'nin bir sürümü veya bir Windows prototipi olabilir) - Şarkıyı 1990'larda Microsoft için yaptırmıştı." demesiyle açıklayabilriz. Burada fakettiyseniz "Windows prototipi" sözü Windows 98'in (hiç tamamlanmamış olan ve) beta sürümlerinden olan "Nashville"'i anlatıyor olabilir ya da yanlışlıkla Windows Xp Home Edition yerine, Windows 98 Home Edition yazmış ta olabilir ama şunu biliyoruz ki bu müziğin bestecisi (kendisinin tasdiki ile) Stan LePard idir.

Mazi İle Kapanış
Çocukluğumuzun aşkı, eskilerin şahı; 13 sene boyunca yaşadı. Sadece ondan bize kalan tek şey mazisi oldu...
Windows Xp artık destek almyan külüstür bir işletim sistemi ama onda böyle gizemler aramak onu kalbimizde hiç kaybolmamasını sağlıyor. Ne kadar Microsoft denen monopolist, acımasız ve bencil şirkete ait de olsa o tarihe adını kazıdı. Windows Xp hiçbir zaman unutulmayacaktır...


Temel kaynak: Michael MJD'nin "title.wma - The Origins of Windows XP's
Welcome Music" videosu.

İkincil Kaynak: Technopat'ın "Kafa Ayarı #19 - MS-DOS'tan Windows 10'a Uzun Yolculuk" adlı videosu.

Yorumlar

Windows 10 asla XP gibi efsane olamayacak.
Microsoft Windows Vista'dan sonra batırdı. Son efsane işletim sistemi Windows Vista idi. Windows 7 çöptü.
 
İlginç bir düşünce. Çoğu insan tersini düşünür.
Windows Vista çıktığı zaman bilgisayarlaeın %70'ı 512MB ram'a sahipti. Windows Vista çok animasyonlu ve çok görselli bir sürümdü. Yani o dönem ki bilgisayarlar çok kötüydü. Vista için uygun RAM sınırı 2GB'dı. Bu gün Vista'yı kursan her hangi bir sorun görmeyeceksin çünkü bilgisayarın iyi. Vista'nın sistem gereksinimleri çok yüksekti ve o dönemde bilgisayarlar çok kötüydü bu iki şey birleşince ortaya facia çıktı. Yani Vista efsanedir.
 
Windows Vista çıktığı zaman bilgisayarlaeın %70'ı 512MB ram'a sahipti. Windows Vista çok animasyonlu ve çok görselli bir sürümdü. Yani o dönem ki bilgisayarlar çok kötüydü. Vista için uygun RAM sınırı 2GB'dı. Bu gün Vista'yı kursan her hangi bir sorun görmeyeceksin çünkü bilgisayarın iyi. Vista'nın sistem gereksinimleri çok yüksekti ve o dönemde bilgisayarlar çok kötüydü bu iki şey birleşince ortaya facia çıktı. Yani Vista efsanedir.
SP ile adam olduğunu da ekleyelim.
 
Hocam XP benim için çocukluğum demek. Bu müzik de XPye dair anılarımı hep canlı tutar.
Bu müziğin hikayesini bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. On numara olmuş.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Huso112
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
917
Yorumlar
15
Son güncelleme
Yer
C:

Eğlence kategorisindeki diğer girdiler

Huso112 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı