5 yıllık Sony Xperia XA1 ultra deneyimlerim

Öncelikle selamlar bu uzun bir yazı olacaktır maddi durumu kötü olup almak isteyenler için fikir olması açısından ve yanlış bilinen bilgileri düzeltmek adına yazıyorum.

Evet yanlış duymadınız 5 yıldır kullanıyorum bunun 2 yılı oyun oynadığım dönemlere denk geldi şarjda iken aralıksız akşama kadar oyun oynadığımı bilirim, 3 yıl ise normal gündelik kullanım şimdi deneyimlere gelelim.

Öncelikle telefon ısınmıyor bu bir gerçek orda burda yok alev gibi yok şöyle yok böyle falan ısınmıyor, şarjı hızlı bitiyor falan hayır bitmiyor 4 yıllık batarya bile bana 1 günü çıkartıyordu yoğun kullanımda, bataryayı değiştirdim yanlış şarj etmem sonucunda ultra bir değişim olmadı ama normal şartlarda 5.30 ekran süresi veriyor, güç tasarrufunda 8 9 saati buluyor, bugün Asphalt 8 testi yaptım Bluetooth kulaklık takılı parlaklık 50de ayarlar ortada 1.30 saat oynadım ve yüzde 20 şarj gitti ısı ise hissedilmeyecek derecedeydi.

Telefon 16.5 cm ve ciddi mana da tuğla gibi birini dövmek için ideal ciddi mana da kafaya sert vurulsa beyin kanamasına yol açabilir ve telefona hiçbir şey olmaz, ekrana gelirsek YouTube'da testini izledim bırakıyor ve hemen kırılıyor ama bende öyle olmadı, ekran da sol üst kısımda yarım oval bir çatlak var oda şöyle oluştu, işe gidiyordum saate bakmak için çıkarırken istemsiz olarak telefona hayvan gibi yere fırlattım nasıl oldu hiçbir fikrim yok o darbeye rağmen sadece o çatlak oluştu, ekran polarizeli zaten baştan aşşağı çatlasa dahi sıkıntısız şekilde kullanabilirsiniz ki ekran 250 TL, ekran fazla güç tüketiyor.

Hızlı şarj konusunda 30 dakikada yüzde 80 oluyor orijinal aparatları ile, şarj soketini 5 kere değiştirdim eğer orijinal kablo kullansaydım değiştirmezdim, şöyle bir olay var çakma sokettenmidir bilmem ama şarjdayken kabloyu ileri oynayınca dokunmatik yavaşlıyor ekranı kapatıp açınca düzeliyor.

Şebeke sorunu o bu şu falan hiçbirini yaşamadım, Rize çayelinin Soğukpınar köyünde kimsenin telefonu çekmez iken benim telefonum çekiyordu, 2 tane anten kablosu var.

Tasarım konusunda evet alt ve üst kısım biraz büyük fakat, buna zaten alışıyorsunuz, rahatsız edici değil.

Kamera konusunda 4 yıl aradan sonra şunu farkettim üstün zeka Sony uygulama kodlayan arkadaşlar kamera uygulamasını nasıl kodladıysa telefonun kendi kamera uygulaması kamerayı rezalet ötesi gösteriyor, 3. parti uygulama kullandığınız zaman diyeceksiniz ki bu nedir bu nasıl bir kamera en ince detaya kadar çekiyor, görüntü sabitleme yazılım ile olsa da bunun farkını hissetmiyorsunuz video yağ gibi kayıyor.

Oyun konusunda bu telefon kimseyi üzmez fiyatına göre, pubgde oynadım Asphalt 8/9da oynadım, modern combat 5te oynadım ne kasma ne donma ne ısınma yaşamadım.

Ekran geliştirme özelliği var açtığınız zaman farkı gerçekten anlıyorsunuz, 2 seçenek var görüntü geliştirme ve süper canlı mod, süper canlı moda aldığınız da farkı anlıyorsunuz görüntü gerçekten mükemmel oluyor.

Dış kasa kenarlar alüminyum arka kapak polikarbonat, doğal olarak sürtmelerde çiziliyor ben bu konu hakkında yorum yapamam ben hayvan gibi kullandım çünkü yeri geldi fırlattım yeri geldi düşürdüm, bir keresinde kulağımdan düşüp yokuştan aşşağı baya katmıştı ondan sonra arka kapağı saldım, yan kısımlar darbe alınca içe göçüyor o biraz sıkıntılı.

Tuşlara gelirsek ben o kadar uzun kullanmama rağmen basmama,gevşeme gibi olaylara denk gelmedim, kamera tuşu 2 kademeli şekilde çalışıyor, çekim kalitesi ve hızını anlamanız için resim bırakıyorum bu resmi şu şekilde çektim, eve dönüyordum dur şu denizi çekiyim dedim telefonu çıkarttım kamera tuşuna basılı tutarak açtım basılı tuttum çektim cebe geri attım, resimdeki eleman kim hiçbir fikrim yok istesek böyle bir resim çekemeyiz, extra çektiğim resimleride ekliyorum fikir vermesi açısından.

Hoparlör konusunda tek olmasına rağmen sizi asla üzmez, şöyle bir ayarı var sesi fullediğiniz zaman ses bangır bangır çıkarken 1 tık kısınca ideal olarak ses veriyor.

Arayüzü dünyanın en basit arayüzü olabilir asla zorlanmazsınız.

Geliştirici arkadaşlar ve benim gibi yenilik isteyenleri üzecek haberim var çünkü bu telefon kendini açmıyor, bootloder kilidini açtığınız zaman telefonu kapatıp açtığınız da sapık gibi karşınıza "Telefon kilidi açıldı" uyarısı çıkıyor sizde her seferinde bozulduğunu sanıyorsunuz, tek bir insan evladı dahi custom rom yapmamış yapsa da kurulmaz zaten max Kernel kurabilirsiniz onunda sürümü düşük olması gerekiyor, hiçbir zaman rootlayamadım hep içimde kaldı o olay.

Diyelim almaya gittiniz şanslısınız ki ayarlarda test uygulaması var tüm özellikleri test edebiliyorsunuz o konuda sorun yaşamazsınız.

Dokunmatik hızına gelirsek ben bunu almaya gittiğimde bir sürü telefon test ettim hatta bunla ilgili anım var anlatmazsam için rahat etmez, evkura gittim iyi hoş eleman geldi tanıtıyor falan sonra birden Alcatel diye bir şey getirdi diyor parmak izi var kamera var evet kamera var dedi en bomba kısmı şu "işlemci önemli değil kamera önemli" bana bu sözü söylediğinde anneme dedim kalk hadi diyip anında uzaklaştım ve yaklaşık 5 yıldır buna gülüyorum, her neyse test kısmına gelelim çoğu telefonu test ettim klavyede yazı yazma konusunda takılmayan ve yağ gibi akan tek bu olmuştu zaten ondan önce baya araştırmıştım o şekilde evlendik karı koca gibiyiz zaten her detayına kadar biliyorum.

İç kısmına gelirsek anakart üst kısımda üstündeki plakalara deymesi için termal pas koyulmuş(5 yılın ardından bile kurumamış ve hâlâ ilk gün ki gibi) orta kısımda batarya en alt kısımda şarj soketi onun üstünde hoparlör var, parça değişim konusunda üzmez tek sorun vidaları çok garip elimdeki hiçbir tornavida buna uymadı bende yıldız tornavida ile bastıra bastıra hallediyorum.

Kullanım kısmına gelirsek, sap alttan sol alttan kaydırırsanız klasik ekran küçülüyor boyutunu ve yerini ayarlabiliyorsunuz, tek el kullanım modu altında orta tuşa 2 kere dokunmanız karşılığında bildirim çubuğu iniyor ve kolaylaşıyor, arama geldiğinde sağa sola kaydırı geliyor, kilit ekranı küçülüyor.


Ön kısımda kamera ortada Sony yazısı onun yanında sensör ve büyük bir flash var, fotoğraf ve video konusunda sizi üzmez.

Daha da aklıma gelmedi şu anlık ciddi ciddi alacak varsa sarı almasınlar ben aldım pişmanım telefondan tiksiniyorum satılığa koydum titreşim motoru olmadığı için ve arka kamera olmadığı için birde kasa çizik olduğu için satamıyorum, benden bu kadar sağlıcakla kalın. (Bu yazıyı yazarken sadece yüzde 1 şarjım gitti teşekkürler)
 

Dosya Ekleri

  • DSC_0085.jpg
    DSC_0085.jpg
    321,8 KB · Görüntüleme: 197
  • DSC_0001.jpg
    DSC_0001.jpg
    155,2 KB · Görüntüleme: 177
  • DSC_0077.jpg
    DSC_0077.jpg
    348,6 KB · Görüntüleme: 168
  • DSC_0023.jpg
    DSC_0023.jpg
    290,8 KB · Görüntüleme: 179
  • DSC_0022.jpg
    DSC_0022.jpg
    272,9 KB · Görüntüleme: 185
Evet yanlış duymadınız 5 yıldır kullanıyorum.
Yanlış duymadık. Ben de 4 yıldır Vestel Venüs V3 5570 kullanıyorum.

Uzun uzun incelemişsiniz ama dosya eklerine ekran kartı fotoğrafı koymuşsunuz. :)
 
Çok güzel bir inceleme olmuş hocam ellerinize sağlık bu kadar eski bir telefonun bu kadar iyi kamerası olması çok şaşırttı.

Extra olarak şöyle düşün kendi uygulaması ile çektim 3. parti uygulama ile çekseydim bunun 3 katı falan olurdu, arka kamerayı tinere düşürdüm yanlışlıkla yenisini aldığım zaman bir sürü test yapacağım bu konu hakkında, güzel düşüncen için teşekkür ederim.
Yanlış duymadık. Ben de 4 yıldır Vestel venüs V3 5570 kullanıyorum.

Uzun uzun incelemişsiniz ama dosya eklerine ekran kartı fotoğrafı koymuşsunuz. :)

Onu koyma amacım detay amaçlı ya, görüntü kalitesini anlamak için falan yani.
 
Öncelikle selamlar bu uzun bir yazı olacaktır maddi durumu kötü olup almak isteyenler için fikir olması açısından ve yanlış bilinen bilgileri düzeltmek adına yazıyorum.

Evet yanlış duymadınız 5 yıldır kullanıyorum bunun 2 yılı oyun oynadığım dönemlere denk geldi şarjda iken aralıksız akşama kadar oyun oynadığımı bilirim, 3 yıl ise normal gündelik kullanım şimdi deneyimlere gelelim.

Öncelikle telefon ısınmıyor bu bir gerçek orada burada yok alev gibi yok şöyle yok böyle falan ısınmıyor, şarjı hızlı bitiyor falan hayır bitmiyor 4 yıllık batarya bile bana 1 günü çıkartıyordu yoğun kullanımda, bataryayı değiştirdim yanlış şarj etmem sonucunda Ultra bir değişim olmadı ama normal şartlarda 5.30 ekran süresi veriyor, güç tasarrufunda 8 9 saati buluyor, bugün Asphalt 8 testi yaptım Bluetooth kulaklık takılı parlaklık 50'de ayarlar ortada 1.30 saat oynadım ve yüzde 20 şarj gitti ısı ise hissedilmeyecek derecedeydi.

Telefon 16.5 cm ve ciddi mana da tuğla gibi birini dövmek için ideal ciddi mana da kafaya sert vurulsa beyin kanamasına yol açabilir ve telefona hiçbir şey olmaz, ekrana gelirsek YouTube'da testini izledim bırakıyor ve hemen kırılıyor ama bende öyle olmadı, ekran da sol üst kısımda yarım oval bir çatlak var oda şöyle oluştu, işe gidiyordum saate bakmak için çıkarırken istemsiz olarak telefona hayvan gibi yere fırlattım nasıl oldu hiçbir fikrim yok o darbeye rağmen sadece o çatlak oluştu, ekran polarizeli zaten baştan aşağı çatlasa dahi sıkıntısız şekilde kullanabilirsiniz ki ekran 250 TL, ekran fazla güç tüketiyor.

Hızlı şarj konusunda 30 dakikada yüzde 80 oluyor orijinal aparatları ile, şarj soketini 5 kere değiştirdim eğer orijinal kablo kullansaydım değiştirmezdim, şöyle bir olay var çakma soketten midir bilmem ama şarjdayken kabloyu ileri oynayınca dokunmatik yavaşlıyor ekranı kapatıp açınca düzeliyor.

Şebeke sorunu o bu şu falan hiçbirini yaşamadım, Rize çayelinin Soğukpınar köyünde kimsenin telefonu çekmez iken benim telefonum çekiyordu, 2 tane anten kablosu var.

Tasarım konusunda evet alt ve üst kısım biraz büyük fakat, buna zaten alışıyorsunuz, rahatsız edici değil.

Kamera konusunda 4 yıl aradan sonra şunu fark ettim üstün zeka Sony uygulama kodlayan arkadaşlar kamera uygulamasını nasıl kodladıysa telefonun kendi kamera uygulaması kamerayı rezalet ötesi gösteriyor, 3. parti uygulama kullandığınız zaman diyeceksiniz ki bu nedir bu nasıl bir kamera en ince detaya kadar çekiyor, görüntü sabitleme yazılım ile olsa da bunun farkını hissetmiyorsunuz video yağ gibi kayıyor.

Oyun konusunda bu telefon kimseyi üzmez fiyatına göre, PUBG'de oynadım Asphalt 8/9'da oynadım, modern combat 5'te oynadım ne kasma ne donma ne ısınma yaşamadım.

Ekran geliştirme özelliği var açtığınız zaman farkı gerçekten anlıyorsunuz, 2 seçenek var görüntü geliştirme ve süper canlı mod, süper canlı moda aldığınız da farkı anlıyorsunuz görüntü gerçekten mükemmel oluyor.

Dış kasa kenarlar alüminyum arka kapak polikarbonat, doğal olarak sürtmelerde çiziliyor ben bu konu hakkında yorum yapamam ben hayvan gibi kullandım çünkü yeri geldi fırlattım yeri geldi düşürdüm, bir keresinde kulağımdan düşüp yokuştan aşağı bayağı katmıştı ondan sonra arka kapağı saldım, yan kısımlar darbe alınca içe göçüyor o biraz sıkıntılı.

Tuşlara gelirsek ben o kadar uzun kullanmama rağmen basmama, gevşeme gibi olaylara denk gelmedim, kamera tuşu 2 kademeli şekilde çalışıyor, çekim kalitesi ve hızını anlamanız için resim bırakıyorum bu resmi şu şekilde çektim, eve dönüyordum dur şu denizi çekiyim dedim telefonu çıkarttım kamera tuşuna basılı tutarak açtım basılı tuttum çektim cebe geri attım, resimdeki eleman kim hiçbir fikrim yok istesek böyle bir resim çekemeyiz, extra çektiğim resimleride ekliyorum fikir vermesi açısından.

Hoparlör konusunda tek olmasına rağmen sizi asla üzmez, şöyle bir ayarı var sesi fullediğiniz zaman ses bangır bangır çıkarken 1 tık kısınca ideal olarak ses veriyor.

Arayüzü dünyanın en basit arayüzü olabilir asla zorlanmazsınız.

Geliştirici arkadaşlar ve benim gibi yenilik isteyenleri üzecek haberim var çünkü bu telefon kendini açmıyor, bootloder kilidini açtığınız zaman telefonu kapatıp açtığınız da sapık gibi karşınıza "Telefon kilidi açıldı" uyarısı çıkıyor sizde her seferinde bozulduğunu sanıyorsunuz, tek bir insan evladı dahi Custom ROM yapmamış yapsa da kurulmaz zaten Max Kernel kurabilirsiniz onunda sürümü düşük olması gerekiyor, hiçbir zaman rootlayamadım hep içimde kaldı o olay.

Diyelim almaya gittiniz şanslısınız ki ayarlarda test uygulaması var tüm özellikleri test edebiliyorsunuz o konuda sorun yaşamazsınız.

Dokunmatik hızına gelirsek ben bunu almaya gittiğimde bir sürü telefon test ettim hatta bunla ilgili anım var anlatmazsam için rahat etmez, evkura gittim iyi hoş eleman geldi tanıtıyor falan sonra birden Alcatel diye bir şey getirdi diyor parmak izi var kamera var evet kamera var dedi en bomba kısmı şu "işlemci önemli değil kamera önemli" bana bu sözü söylediğinde anneme dedim kalk hadi deyip anında uzaklaştım ve yaklaşık 5 yıldır buna gülüyorum, her neyse test kısmına gelelim çoğu telefonu test ettim klavyede yazı yazma konusunda takılmayan ve yağ gibi akan tek bu olmuştu zaten ondan önce bayağı araştırmıştım o şekilde evlendik karı koca gibiyiz zaten her detayına kadar biliyorum.

İç kısmına gelirsek anakart üst kısımda üstündeki plakalara deymesi için termal pas koyulmuş(5 yılın ardından bile kurumamış ve hâlâ ilk gün ki gibi) orta kısımda batarya en alt kısımda şarj soketi onun üstünde hoparlör var, parça değişim konusunda üzmez tek sorun vidaları çok garip elimdeki hiçbir tornavida buna uymadı bende yıldız tornavida ile bastıra bastıra hallediyorum.

Kullanım kısmına gelirsek, sap alttan sol alttan kaydırırsanız klasik ekran küçülüyor boyutunu ve yerini ayarlabiliyorsunuz, tek el kullanım modu altında orta tuşa 2 kere dokunmanız karşılığında bildirim çubuğu iniyor ve kolaylaşıyor, arama geldiğinde sağa sola kaydırı geliyor, kilit ekranı küçülüyor.

Ön kısımda kamera ortada Sony yazısı onun yanında sensör ve büyük bir flash var, fotoğraf ve video konusunda sizi üzmez.

Daha da aklıma gelmedi şu anlık ciddi ciddi alacak varsa sarı almasınlar ben aldım pişmanım telefondan tiksiniyorum satılığa koydum titreşim motoru olmadığı için ve arka kamera olmadığı için bir de kasa çizik olduğu için satamıyorum, benden bu kadar sağlıcakla kalın. (Bu yazıyı yazarken sadece yüzde 1 şarjım gitti teşekkürler)

Eski XZ1'im aklıma geldi... SD835 fantastik bir işlemci gibiydi benim için.
Elinize sağlık, güzel bir yazı olmuş.
 
Ah ulan Xperia X! Keşke bataryan biraz daha dayansaydı. O çerçeveli tasarımın, ele avuca sığan biçimin, köşeli hatların, yanda duran efsane mi efsane parmak izi okuyucun... Ben de 3 yıl kadar kullandım sonra Xiaomi Note 8'e geçtim. Attan inip eşeğe bindim tabiri caizse. Xiaomi'nin 4 kamerası Sony'nin 1 kamerası etmiyor gerçekten. Yağlı boya tabloları gibi çıkıyor. GCam bile kurtarmıyor valla.
Çentikten ne alıyorlar anlamadım. Eskiden her telefonun karakteri vardı. Şimdi hepsi iPhone oldu. Galaxy Note 5 imle memnunum.
O kadar iğrendirici ki, mecbur çentiği gizleyip kullanıyorum aldığımdan beri.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı