Ryzen 5 5600X boşta 63 derece

rw3tgi

Hectopat
Katılım
19 Mart 2021
Mesajlar
148
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Satış Danışmanı
Herkese iyi forumlar. Sistemim:
Ryzen 5 5600X işlemci.
Cooler Master T4 kule tipi soğutucu.
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING anakart.
2x16 GB 3200 MHz CL16 Corsair vengaence RGB Pro RAM.
Cooler Master Silencio Pure 650 kasa (içerisine +2 adet Cooler Master 2400 RPM fan ekledim toplam 5 fan mevcut)
ASUS ROG STRIX GTX 1060 6 GB OC ekran kartı.

Problemim ise bilgisayarı ilk açtığım anda AMD Ryzen Master programından sistem boşta iken CPU sıcaklığı 63 derece civarında ve OC kapalı. OC Auto yaptığımda 68 civarında boştayken oluyor. AIDA 64'te ise 52-53 civarında gösteriyor OC'siz ve boşta. BIOS'ta yine 51 gösteriyor. Hangisine itimat etmeliyim. Ve en düzgün bilgiyi veren bir CPU temp monitör uygulaması tavsiyesi verecek olan var mı?
 
Kasa sessizlik odaklı bir model olduğu için hava akışı biraz geri plandadır diye tahmin ediyorum. Yük altında kaç derecelerde?

Program olarak HWiNFO öneririm.
 
Kasa kapalı olsa bile 5 fan ve kule soğutucu ile değerler bana biraz fazla geldi. En azından boşta 50'nin altını görmesi gerekir diye düşünüyorum. Yeni mi topladınız, ya da macun değişimi falan oldu mu ? RM ile diğer monitorler arası fark oluyor bazen ama bu kadar, 10 derece olmuyor. 1-2 derece fark gördüm hep bugune kadar. Arkadasın dediği gibi yük altındaki sıcaklık da önemli , kaça çıkıyor ?
 
Yük altında deneyeyim tekrar yazarım. Bu arada OEM parçaları kendim montajlayabiliyorum birçok kişiyede topluyorum işimden dolayı ama bu tarz ısıyla karşılaşmadım daha önce. Macunu yine CM MasterGel Pro kullandım nizami bir şekilde sürdüm. Montajda hiçbir sorun olmadı. Soğutuca asla oynama yok ama şöyle bir durum var soğutucunun fanı normal şartlarda RAM'lere veya egzoz çıkışına bakması gerekirken biraz eski olduğundan dolayı sanıyorum ekran kartı veya kasanın üst tarafına bakabiliyor.
CPU-Z stres testi 1 dk kadar çalıştıktan sonra 72-73'te sabitlendi. Bunlardan hangisini referans almalıyım bilemedim. OC düşünüyordum ama bu sıcaklıklardan sonra vazgeçtim. Kasayı değiştirmek istemiyorum tercihen çok RGB seven birisi değilim ve artık birçok kasa RGB ağırlıklı. Ki değiştirirsemde Helios almayı isterim ama şu an bütçe yok :D

sad.jpg
 
Son düzenleme:
Yük altında 73de ise bir sıkıntı olmayabilir. Gerçekten de hava alamadığından ve cpu fanı ekran kartına baktığından ( o da yeterli hava alamıyor heralde) boşta fazla soğumuyor. Benim de kullandığım eski CM kule soğutucunun am4 uyumu bir aparatla idi, o da ekran kartına bakıyordu. Ama ekran kartım giriş seviyesi olduğundan ısınmıyordu zaten, bir ufaktı, arada yer kalıyordu fana, hava alacak kadar. 73ün üstüne yüklenseydi 80-85 sorun var diyebilirdim ama su an birşey diyemedim. Kasanın kapağını açık bırakınca nasıl olacak , ona da bir baksanız. 45 lere inecek mi acaba o zaman..
 
Fanı tam oturtmama ihtimaliniz bulunmakta mıdır?
mümkünatı yok hocam mandallar tam oturdu ama ramlerin boyutu yüksek olduğu için soğutucunun fanını 1-2 diş yukarı almak durumunda kaldım. ama tam temas ettiğinden eminim. dediğim gibi oynatmaya çalışsam bile milim oynamıyor.
Yük altında 73'de ise bir sıkıntı olmayabilir. Gerçekten de hava alamadığından ve CPU fanı ekran kartına baktığından ( o da yeterli hava alamıyor herhalde) boşta fazla soğumuyor. Benim de kullandığım eski CM kule soğutucunun AM4 uyumu bir aparatla idi, o da ekran kartına bakıyordu. Ama ekran kartım giriş seviyesi olduğundan ısınmıyordu zaten, bir ufaktı, arada yer kalıyordu fana, hava alacak kadar. 73'ün üstüne yüklenseydi 80-85 sorun var diyebilirdim ama su an bir şey diyemedim. Kasanın kapağını açık bırakınca nasıl olacak, ona da bir baksanız. 45'lere inecek mi acaba o zaman.

Yarın kasanın yan tarafını açıp deneyim. Hava sirkülasyonu için fanlardan birini de egzoz fanına çevireyim fazla çıkış olursa belki faydası olur kasa bir de masanın altında bölmesinde etrafı açık değil. Yük altında 73 bana da yüksek gelmedi ama boştayken fazla sıcak. Teşekkür ederim dönüş için yarın bir bilgi güncellemesi yaparım.
 
Mümkünatı yok hocam mandallar tam oturdu ama RAM'lerin boyutu yüksek olduğu için soğutucunun fanını 1-2 diş yukarı almak durumunda kaldım. Ama tam temas ettiğinden eminim. Dediğim gibi oynatmaya çalışsam bile milim oynamıyor.

Yarın kasanın yan tarafını açıp deneyim. Hava sirkülasyonu için fanlardan birini de egzoz fanına çevireyim fazla çıkış olursa belki faydası olur kasa bir de masanın altında bölmesinde etrafı açık değil. Yük altında 73 bana da yüksek gelmedi ama boştayken fazla sıcak. Teşekkür ederim dönüş için yarın bir bilgi güncellemesi yaparım.

Boşta ki değerler ne.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı