Bilgisayar donanımlarının birbirine karşı üstünlüğü ne bakımdan hesaplanıyor?

Katılım
13 Ekim 2018
Mesajlar
2.547
Çözümler
14
Yer
North Memphis
Dostlar, farklı yıllarda çıkmış ama eş performans gösteren iki tane ekran kartı düşünün. Mesela RX 580 ve RX 5500XT.


--Daha yeni bir kart, bellek hızları ve frekans konusunda kat kat üstün olmasına rağmen RX 5500XT, neden RX 580 ile aşağı yukarı aynı performansı veriyor? Her şey bellek hızı ve frekans değil diyeceksiniz. Nedir arkadaşlar, ikisini eşit güçte yapan eksiler ya da artılar? Sadece bu kart için değil bu arada, bu ikisi örnektir. Ayrıca GTX 980 Ti gibi bir kart nasıl hala çok güçlü?
 
Son düzenleme:
Güç tüketimi ve mimarisidir önemli olanlar. Hani bu 128 Bit bu 256 Bit "aa bu daha yüksek bitli bunu alalım " şeklinde olmuyor. Kullanılan render uygulamalarında olsun oyunlarda olsun performansları karşılaştırılır, ona göre puanlama yapılır.
 
Tüketilen güç (W) başına gösterilen performans diye bir değer vardır. Verimlilik olarak da geçer adı. Mesela GTX 980 ile 1660Ti aşağı yukarı benzer performans sunuyorlar teorik olarak ancak sadece bu değil mesele. Verimlilik olarak aralarında oldukça büyük güç tüketimi farkı mevcut. Sürücü desteği ve yazılımsal yenilikler ile güncel kartlar her zaman daha ön planda tutuluyor. Çünkü şirketlerin işine gelmez 2.elin insanlar arasında devamlı dönmesi ve yeni üretilmiş kartın satılamaması.
Ee GTX 980 Ti çok güç tüketiyor ama 1080 ile yarışıyor
980Ti ile 1080 pek yarışıyor diyemeyiz. Oldukça performans farkı mevcut ikisi arasında.
 
Daha düşük bant genişliği, daha düşük güç tüketimi ile daha fazla performans sunuyor. RX 580 çıktığı dönemin üst seviye kartlarından, 5500 XT ise giriş seviyesi model.
 
Daha düşük bant genişliği, daha düşük güç tüketimi ile daha fazla performans sunuyor. RX 580 çıktığı dönemin üst seviye kartlarından, 5500 XT ise giriş seviyesi model.

Daha düşük güç tüketerek nasıl daha performanslı oluyor? Tam tersi olması gerekmiş gibi. Açıklar mısınız? Cahilim bu konularda kusura bakmayın.
 
Performance per Watt.

Performansı, benchmarklar ile ölçüyoruz. Her benchmark farklı bir test senaryosu sunar. Bu yüzden A benchmarkında X > Y iken B benchmarkında Y > X olabilir.

Nasıl daha az güç çekerek daha güçlü olabiliyor? Sorusunun birden fazla cevabı ancak ilerleyen teknoloji ile verim artması en basit ve anlaşılabilir cevap olabilir. Benzer durum arabalar için de geçerli. 2021 yılında üretilmiş 1.5 lt motor, 1950 model 3.0 lt motordan daha fazla tork ve hp üretebilir. Olay her zaman saf güç değildir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı