Mavi Ekran Hata Bilgisi

İşletim sistemi
Windows 10

erinmezae

Hectopat
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
20
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar ben Ali,
Forumdaki ilk entry im olacak bu. Keşke böyle bir konu ile ilki yapmasaydık diyorum..

2 gün önce başıma tuhaf bir olay geldi. Bilgisayarı açtığımda [3 Hard diskim var. 1TB(C) - 1TB(D) - 320TB(E) ] " Fixing (E: ) " yazılı açılış ekranıyla karşılaştım. Tamı tamına 2 saat 37 dakika E'yi fixlesin diye bekledim.Sonrasında PC açıldı, çalışırında sıkıntı yok. Ben spora gitmek için PC'yi uykuya aldım. Geldiğimde PC'yi çalıştırdım ve PC açılmadı, reboot yaptım "Boot yapacak bir şey bulamadı" tarzında İngilizce bir yazı geldi, tam cümleyi hatırlamıyorum. Öyle deyince ilk olarak tedbir amaçlı BIOS'u sıfırladım, OC'lari kaldırdım, PC üzerindeki statik elektriği aldım. Yeniden çalıştırdım, durum aynı.Ondan sonra test amaçlı başka kablo ve başka bir hard disk denedim (eski bilgisayarımın 80'lik sistem kurulu diski vardı.). Data akışında/sata portlarında sıkıntı olmadığına kanaat getirdim. Ardından C diskini formatlamak için girdim. C'yi sil/biçimlendir yapmam 15 dakikamı buldu. Biçimlendirme de yapamadı kurulum sihirbazı. Ardından CMD ile biçimlendirmeye çalıştım, yine sonuç alamayınca aklıma E diskini çıkarıp denemek geldi. Bunu yaptım tekrardan format ekranına geldim, bilgisayar normal hızına döndü. Biçimlendirmeyi de yapabildi. Böylelikle formatı kurdum. Orijinal keyi vs hepsini girdim BIOS güncellemeleri o bu şu güncellemesi vs. yaptım ve yattım. Sonraki gün olaylar daha da farklılaştı..

Şimdi asıl konuya gelelim.
storport.sys ya da DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL yazılı bir mavi ekran aldım.

Konunun çözümünü ufak ufak araştırmaya başladım. Yazıyla ilgili ilk önüme çıkan ekran kartı driverının doğru/güncel kurulumu yapamadığı yönünde oldu. Ben de driverı silip yeniden temiz kurulumunu yaptım. Oyunlara girişini test ettim, herhangi bir sıkıntı gözükmüyor FPS drop kasma falan yok, ama yine mavi ekran hatası ya da direkt olarak sistemin çöküp siyah ekran gelmesi gibi hatalar aldım.Bunun üzerine bir kaç arkadaşım minidump dosyasını incelememi, gerekirse buraya konu açmamı istediler. Buraya 3 adet bulunan dump dosyalarının linkini koyacağım. Ben kendim inceledim ama bilgim tabii ki yetersiz kaldı ilk incelememde, buraya hem olayı hem de bilgileri bırakarak daha net bir müdahele yöntemi uygulamak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Minidump Dosyalarım (3 Adet):
Bilgisayar Özellikleri:

Alınma Tarihi : 2017 Ocak

İşletim Sistemi : Windows 10 Pro 64 Bit Orijinal Yazılım - Sürüm 20H2
Anakart : MSİ B350M PRO VD-PLUS AM4 3200 (OC)
İşlemci : AMD Ryzen 3 1300X Quad Core 3.5 GHz 8MB 65W 14nm ( Overclock açık 3.7 GHz)
Ekran Kartı : MSİ NViDia GTX 1050 Ti Gaming X OC 4GB 128 Bit GDDR5
RAM-1 : Kingston HyperX Predator 8GB DDR4 3000 MHz CL15 1.35V
RAM-2 : Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4 3000 MHz CL15 1.35V
HDD-1 (C) : WD Blue 3,5" 1TB 64 MB SATA 3 6Gb/s 7200 RPM
HDD-2 (D) : Seagate Barracuda 3,5" 1TB 64 MB SATA 3 6Gb/s 7200 RPM
PSU : XIGMATEK X-CALIBRE 600W 80+ PLUS ( beyaz versiyonu 80'in)
 
Disklerde bir sorun gözükmüyor. Olay görüntüleyicisinde disk hatası görünce şüphelenmiştim. Bunun dışında düzeltilemeyen bir donanım hatası da gördüm. Ama sadece bir kere çıkmış ve eski.
Prime95 ile işlemciye stress testi yapmayı deneyebilirsiniz ve LiveKernelReports klasöründe dosyalar varsa paylaşmayı. Windows klasöründe kendisi.
 
Livekernelreports klasörü içi bu şekilde. Boş olan bir doluluk :D.
 

Dosya Ekleri

  • resim_2021-05-15_184205.png
    resim_2021-05-15_184205.png
    244,3 KB · Görüntüleme: 37
Hiç format atmayı denediniz mi acaba? Ayrıca PSU'nun sağlamlığından ya da kullandığınız prizin sağlamlığından emin misiniz? Bana biraz güç sorunuymuş gibi geldi.
 
Hiç format atmayı denediniz mi acaba? Ayrıca PSU'nun sağlamlığından ya da kullandığınız prizin sağlamlığından emin misiniz? Bana biraz güç sorunuymuş gibi geldi.

Bu entrynin en başına dönersen birden çok kez format atmama rağmen halen oluşan bir durum olduğunu görebilirsin 😅. O sebeple ilk çözümün format olmaması için -ki bu kadar çözüm yolu varken bence de son başvurulacak şeydir- uğraşıyorum. PSU'nun sağlamlığından eminim, aynı şekilde elektrik hattından da. (PSU 600W 80+ beyaz)
Bilgisayarı -her türlü manada- temiz kullanmaya gayret ediyorum ☺️.

@Assecreed bu prime95 testi 3 saati aşkındır sürüyor.Ne zamana kadar yapacak bunu ? Forumlarda okuduğum kadarıyla bu baya gidiyor gittiği yere kadar. 😅
Son durum
 

Dosya Ekleri

  • resim_2021-05-15_214249.png
    resim_2021-05-15_214249.png
    50,4 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Sorunun devamı halinde yeni dump dosyalarını paylaşabilirsiniz. Bu arada sertifikalı deyip çok güvenmeyin zira üretim hatalı çıkabiliyorlar :)
 
Sorunun devamı halinde yeni dump dosyalarını paylaşabilirsiniz. Bu arada sertifikalı deyip çok güvenmeyin zira üretim hatalı çıkabiliyorlar :)

Vallahi üçüncü senesini doldurdu PSU. Umarım sıkıntı çıkarmaz 😅. Çünkü alırken o dönem 80+ Plus'ına ve Watt'ına dikkat edip almıştım. O dönemki şartlar için iyiydi. Bakalım hayırlısı. Ben yine dump alırsam buraya gönderirim. Teşekkürler herkese emekleriniz için.
 
Ne demek, her zaman. Yalnız bir sonraki yazışınızda bildiriminizin gelmesi açısından bu mesajı buraya bırakayım. Aksi taktirde mesajlarınız birleşir ve bildirimi bize gelmez. Artık sorunun çözülüp çözülmediğini belirteceğiniz zaman yazmalısınız yani. Kolay gelsin, iyi akşamlar.
 

Geri
Yukarı