RAM frekans artırma sonrası donma

ExarKun

Hectopat
Katılım
19 Nisan 2020
Mesajlar
283
Hepinize selamlar. 3 senelik bilgisayarımda (ASUS B450M-K, Ryzen 3 2200G, RX580 4 GB OC version, 2400 MHz 16 GB RAM, 3 senelik 550W Thermaltake Litepower) bu zamana kadar sistemimi hep overclocklu kullandım daha doğrusu BIOS üzerinden ASUS optimal seçili olarak kullandım. Şimdi şöyle bir sıkıntım var 1 ay önce ekran kartım çöp oldu sarı ünlem hatasından dolayı bunu düzelteyim derken defalarca format ve BIOS sıfırlama işlemleri yaptım sorun çözülmeyince sistemi APU olarak kullanmaya başladım. BIOS üzerinden tekrar ASUS optimal seçince sistem kendini başlatamıyordu (kasanın Power tuşuna basınca kasa çalışıyor 1-2 saniye sonra komple kapanıyor sonra kendiliğinden tekrar açılıp tekrar kapanıyor döngüye giriyordu). Bu sorunu BIOS'u tekrar sıfırlayarak çözdüm. Şimdi ise BIOS üzerinden hazır RAM profillerinden RAM'leri 3200 MHz çekince oyunlarda donmalar oluyor ya masaüstüne atıyor ya da mavi ekran atıyor. Siz değerleri Technopat Sosyal kullanıcısı arkadaşlara tek bir sorum var. şu 1 aydır yaşadığım bu genel illetin sizce sebebi ne olabilir? bakın nasıl çözebilirim demiyorum bile artık sadece sebebini çok merak ediyorum. Sistemde bir sorunu çözeyim derken başka bir sıkıntı çıkıyor. Manisa da oturuyorum inanın hiçbir bilgisayarcı bana yardımcı olamıyor. Ekran kartımı götürüp sistemlerinde denemelerini istediğim de dahi kimisi bu işlem için 50-120 ₺ arası ücret istiyor kimisi ise bizi bu işlere sokma diye reddediyor. Teknik konularda bilgisi ve tecrübeli çok insan var bu forumda elbet birinin bana bir fikri verme bile olsa yardımı olacağından şüphem yok. İnanın blöf yapmıyorum artık tek umudum bu mecradaki arkadaşlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum elimden geldiğince, nacizhane bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışayım sana.
İlk önce ekran kartının sarı ünlem işareti vermesinin bir çok sebebi olabilir. Genelde ya sürücüsünden kaynaklıdır ya da ekran kartının kendi mekanik sıkıntısıyla alâkalıdır. Nadiren de olsa çipset sürücüleri ile ilgili de olabiliyor. Bu tip durumlarda temiz bir format veya internetten araştırarak, kendi ekran kartın için en verimli sürücüyü yüklemek (en güncel sürücüyü demiyorum bak ), ekran kartını güzel bir şekilde temizlemek, mesela anakarta oturan dişleri, bir silgi vasıtasıyla silmek, BİOS sürümünü güncellemek, çipset sürücüsünü güncellemek gibi uygulamalar bir çözüm oluşturabilir.

Pc kullanımında güncel kalmak %99 oranında iyidir ama, bazen de sorun çıkartabiliyor en güncel sürücüler. Dolayısıyla güncelleme yapılacak olan şeyin nelere sebebiyet vereceğini, önceden de olsa biraz kestirebilmek gerekir ve bunun içinde teknolojiyi biraz olsun yakından takip etmek gerekir.

Sistemini overclocklu bir şekilde kullanma meselesine gelince; bu, benim sana tavsiye etmeyeceğim bir durum olacak. Sebebi ise kullandığın işlemci ve anakartın yüksek performanslar vaad etmiyor oluşu. Anakartını da inceledim Asus'un sitesinden ve mosfet ile kapasitör bileşenlerinin az olduğunu gördüm. (RAM olayı da buna bağlı biraz) Yani senin anakartın, kullandığın işlemci ile birlikte, ne kadar zorlarsan zorla, büyük bir performans sıçraması yaratmayacak sana. Bir kere işlemcin APU bir işlemci ve içinde bir grafik birimi barındırıyor. Dolayısıyla, bu işlemciye fazladan vereceğin her bir frekans, işlemcinin kendisi için bir eziyet olacaktır. Yani bu durum, örnek verecek olursam, 80 beygirlik bir arabaya saate 300 km/h yaptırmaya çalışmak gibi bir şey. Bu durumda ne olur, o 80 beygirlik motor bir zaman sonra arıza çıkarmaya başlar. Örneğin yağ yakmaya başlar veya filtreleri daha çabuk tıkanır veya çekiş gücü normalden daha çabuk düşer. Yani elindeki mevcut bileşenlerle, alabileceğin en verimli performansı almak ve uzun ömürlü olması adına, kendilerini yormadan kullanım sağlaman lâzım. Belki sen bu zamana kadar sistemini overclocklu ve sıkıntısız bir şekilde kullandın ama, bu yine de benim sana tavsiye etmeyeceğim bir senaryo olacak senin için.

RAM konusuna gelecek olursak; bu noktada sana sıkıntı yaşatan bir çok etken var. Birincisi RAM'lerinin kendi X.M.P. profili. İkincisi, kullandığın işlemcinin üst frekans olarak en fazla 2933Mhz hızında RAM desteği oluşu. Üçüncüsü, anakartındaki mosfet ve kapasitör bileşenlerinin azlığı.
Bu durumda yapman gereken, RAM'lerini 3200Mhz değil de 3000Mhz'e düşürmek. Olmadı 2933Mhz'e düşürmek, o da olmadı bir alt frekansa düşürmek. Yani X.M.P. profilinde 3200Mhz yazıyor diye o frekansta çalıştırmaya uğraşma.

Benimde elimde meselâ, Gskill'in, 3600Mhz hızında RAM'leri var ama bende 3600Mhz hızında kullanamıyorum. 3466Mhz'e düşürdüm ve öyle kullanıyorum. Bir çok şey denedim ama yapamadım. Aslında 3600Mhz'de çalıştırdım ama CL değerini bir kademe arttırarak yaptım bunu. Ve yine de mavi ekranlarla baş başa kaldım. Çözümü frekansı düşürerek buldum. Yani elimdeki RAM'lerin 3600Mhz hız desteği olmasına rağmen bu hızda kullanamıyorum ve kendime çok da dert etmiyorum bunu. Çünkü biliyorum ki verim alamıyorum. Verim alamayacaksam da gerek yok dolayısıyla.

Toparlayacak olursam, senin şuan yapman gereken işlemler şunlar olması lâzım.
İlk önce ekran kartını muhakkak başka bir sistem de dene ve ne sonuç verdiğini gör. Çıkan sonuca göre de hareket et. Daha sonra sistemini güzelce bir temizle. Yani termal macun yenilemedir, termal ped yenilemedir, tozdur pisliktir, bu gibi şeylerden arındır. Ardından BİOS sürümünü en güncel sürüme yükselt ve temiz bir format at. Daha sonra, BİOS'da RAM frekansını, sana yukarıda söylediğim gibi yapmaya çalış. Daha sonra sürücülerini güncellerken, çipset sürücüsüne dikkat et ve en güncel sürüm olsun ve tabi diğer bütün sürücülerinde. İşlemcini de overclocksuz bir şekilde kullanmaya çalış.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar dostum. Elimden geldiğince yine yardımcı olmaya çalışırım ben sana. Allah'a emanet ol, sağlıcakla kal.
 
Son düzenleme:
Dostum elimden geldiğince, nacizhane bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışayım sana.
İlk önce ekran kartının sarı ünlem işareti vermesinin birçok sebebi olabilir. Genelde ya sürücüsünden kaynaklıdır ya da ekran kartının kendi mekanik sıkıntısıyla alâkalıdır. Nadiren de olsa çipset sürücüleri ile ilgili de olabiliyor. Bu tip durumlarda temiz bir format veya internetten araştırarak, kendi ekran kartın için en verimli sürücüyü yüklemek (en güncel sürücüyü demiyorum bak ), ekran kartını güzel bir şekilde temizlemek, mesela anakarta oturan dişleri, bir silgi vasıtasıyla silmek, BIOS sürümünü güncellemek, çipset sürücüsünü güncellemek gibi uygulamalar bir çözüm oluşturabilir.

PC kullanımında güncel kalmak %99 oranında iyidir ama, bazen de sorun çıkartabiliyor en güncel sürücüler. Dolayısıyla güncelleme yapılacak olan şeyin nelere sebebiyet vereceğini, önceden de olsa biraz kestirebilmek gerekir ve bunun içinde teknolojiyi biraz olsun yakından takip etmek gerekir.

Sistemini overclocklu bir şekilde kullanma meselesine gelince; bu, benim sana tavsiye etmeyeceğim bir durum olacak. Sebebi ise kullandığın işlemci ve anakartın yüksek performanslar vaad etmiyor oluşu. Anakartını da inceledim ASUS'un sitesinden ve MOSFET ile kapasitör bileşenlerinin az olduğunu gördüm. (RAM olayı da buna bağlı biraz) yani senin anakartın, kullandığın işlemci ile birlikte, ne kadar zorlarsan zorla, büyük bir performans sıçraması yaratmayacak sana. Bir kere işlemcin APU bir işlemci ve içinde bir grafik birimi barındırıyor. Dolayısıyla, bu işlemciye fazladan vereceğin her bir frekans, işlemcinin kendisi için bir eziyet olacaktır. Yani bu durum, örnek verecek olursam, 80 beygirlik bir arabaya saate 300 km/h yaptırmaya çalışmak gibi bir şey. Bu durumda ne olur, o 80 beygirlik motor bir zaman sonra arıza çıkarmaya başlar. Örneğin yağ yakmaya başlar veya filtreleri daha çabuk tıkanır veya çekiş gücü normalden daha çabuk düşer. Yani elindeki mevcut bileşenlerle, alabileceğin en verimli performansı almak ve uzun ömürlü olması adına, kendilerini yormadan kullanım sağlaman lâzım. Belki sen bu zamana kadar sistemini overclocklu ve sıkıntısız bir şekilde kullandın ama, bu yine de benim sana tavsiye etmeyeceğim bir senaryo olacak senin için.

RAM konusuna gelecek olursak; bu noktada sana sıkıntı yaşatan birçok etken var. Birincisi RAM'lerinin kendi XMP. Profili. İkincisi, kullandığın işlemcinin üst frekans olarak en fazla 2933MHz hızında RAM desteği oluşu. Üçüncüsü, anakartındaki MOSFET ve kapasitör bileşenlerinin azlığı.
Bu durumda yapman gereken, RAM'lerini 3200MHz değil de 3000MHz'e düşürmek. Olmadı 2933MHz'e düşürmek, o da olmadı bir alt frekansa düşürmek. Yani XMP. Profilinde 3200MHz yazıyor diye o frekansta çalıştırmaya uğraşma.

Benim de elimde meselâ, G.Skill'in, 3600MHz hızında RAM'leri var ama bende 3600MHz hızında kullanamıyorum. 3466MHz'e düşürdüm ve öyle kullanıyorum. Birçok şey denedim ama yapamadım. Aslında 3600MHz'de çalıştırdım ama CL değerini bir kademe arttırarak yaptım bunu. Ve yine de mavi ekranlarla baş başa kaldım. Çözümü frekansı düşürerek buldum. Yani elimdeki RAM'lerin 3600MHz hız desteği olmasına rağmen bu hızda kullanamıyorum ve kendime çok da dert etmiyorum bunu. Çünkü biliyorum ki verim alamıyorum. Verim alamayacaksam da gerek yok dolayısıyla.

Toparlayacak olursam, senin şu an yapman gereken işlemler şunlar olması lâzım.
İlk önce ekran kartını muhakkak başka bir sistem de dene ve ne sonuç verdiğini gör. Çıkan sonuca göre de hareket et. Daha sonra sistemini güzelce bir temizle. Yani termal macun yenilemedir, termal ped yenilemedir, tozdur pisliktir, bu gibi şeylerden arındır. Ardından BIOS sürümünü en güncel sürüme yükselt ve temiz bir format at. Daha sonra, BIOS'da RAM frekansını, sana yukarıda söylediğim gibi yapmaya çalış. Daha sonra sürücülerini güncellerken, çipset sürücüsüne dikkat et ve en güncel sürüm olsun ve tabii diğer bütün sürücülerinde. İşlemcini de overclocksuz bir şekilde kullanmaya çalış.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar dostum. Elimden geldiğince yine yardımcı olmaya çalışırım ben sana. Allah'a emanet ol, sağlıcakla kal.

Öncelikle, günlerdir beklediğim şu kapsamlı cevap için size ne kadar teşekkür etsem az gelecektir. İnanın bana rehberlik edecebilecek çok değerli bilgiler bunlar. Ekran kartını denettiremedim hiç kimseye bende İstanbul'a gönderdim son çare olarak. Zaten ekran kartından büyük ihtimal umudumu kestim. Diğer dediklerinize gelince size tekrar tekrar teşekkür ederim. İşlemcilerin bir RAM frekans destek noktasının olduğunu yeni öğrendim. RAM frekansını 3000 MHz'e çektim ve ASUS Optimal'ı kapadım sistem şu an için stabil çalışıyor. Sorunu bu şekilde çözdüm Allah sizden razı olsun. Eğer ekran kartı yapılıp gelirse temizlik işlerini öyle yapıp sistemi satmayı düşünüyorum. Tabi eğer tamiratı sıkıntısız yapıldıysa diğer türlü zaten ticari etiğe sığmıyor.
 
Bende bir ekleme yapayım. Yaşadığın sorun genel anlamda ram problemi. Ryzen 2xxx serisi maalesef böyle pek ram yükseltmeyi sevmez. 2600x'de mesela 3400Mhz üzerine çıkınca dediklerin yaşanır ki iyi bir anakart kullanıyordum. Ramleri 3000'e sabitleyip CPU konusundaki ayarlarını yapabilirsin. Özellikle bazı anakartlarda PBO kapalı olabiliyor düzgün bir PBO ayarı ile sorunsuz kullanırsın. Anakartların kendi belirlediği profillere bu konuda çok güvenmeyin.
 
Bende bir ekleme yapayım. Yaşadığın sorun genel anlamda RAM problemi. Ryzen 2xxx serisi maalesef böyle pek RAM yükseltmeyi sevmez. 2600X'de mesela 3400MHz üzerine çıkınca dediklerin yaşanır ki iyi bir anakart kullanıyordum. RAM'leri 3000'e sabitleyip CPU konusundaki ayarlarını yapabilirsin. Özellikle bazı anakartlarda PBO kapalı olabiliyor düzgün bir PBO ayarı ile sorunsuz kullanırsın. Anakartların kendi belirlediği profillere bu konuda çok güvenmeyin.

Bilgilendirme için minnettarım. Birçok konuyu bilmediğimi öğrendim. Çok teşekkür ederim.
 
Öncelikle, günlerdir beklediğim şu kapsamlı cevap için size ne kadar teşekkür etsem az gelecektir. İnanın bana rehberlik edecebilecek çok değerli bilgiler bunlar. Ekran kartını denettiremedim hiç kimseye bende İstanbul'a gönderdim son çare olarak. Zaten ekran kartından büyük ihtimal umudumu kestim. Diğer dediklerinize gelince size tekrar tekrar teşekkür ederim. İşlemcilerin bir RAM frekans destek noktasının olduğunu yeni öğrendim. RAM frekansını 3000 MHz'e çektim ve ASUS Optimal'ı kapadım sistem şu an için stabil çalışıyor. Sorunu bu şekilde çözdüm Allah sizden razı olsun. Eğer ekran kartı yapılıp gelirse temizlik işlerini öyle yapıp sistemi satmayı düşünüyorum. Tabi eğer tamiratı sıkıntısız yapıldıysa diğer türlü zaten ticari etiğe sığmıyor.
Ne demek dostum. Allah senden de razı olsun. Biraz olsun yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Ben de nacizhane bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyorum hep. İnsanın yaşadığı her şey, sonuçta bir tecrübe. Ben de yıllardır bilgisayar kullanıyorum ve halâ yeni sıkıntılar ile karşılaşabiliyorum. Eğer bir çözüm bulabiliyorsam, hemen diğer kardeşlerimizle paylaşmak istiyorum. İnşallah her şey gönlünce olur. Sağlıcakla kalasın.
 
Ne demek dostum. Allah senden de razı olsun. Biraz olsun yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Ben de nacizhane bilgilerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyorum hep. İnsanın yaşadığı her şey, sonuçta bir tecrübe. Ben de yıllardır bilgisayar kullanıyorum ve halâ yeni sıkıntılar ile karşılaşabiliyorum. Eğer bir çözüm bulabiliyorsam, hemen diğer kardeşlerimizle paylaşmak istiyorum. İnşallah her şey gönlünce olur. Sağlıcakla kalasın.

Allah karşına hep iyi insanlar çıkarsın hocam Allah sizden ve sizin gibi insanlardan razı olsun sizinde her şey gönlünüzce olsun.
 

Geri
Yukarı