Bilgisayar işlemcisi beynin işlemcisinden daha güçlü

Bir konu hakkında insan birçok farklı yorumda bulunabilir, bir makine ne kadar yorumlayabilir? İnsan ve insan tarafından yapılmış bir şeyi karşılaştırmak tanrıyla insanı karşılaştırmaktan farksızdır hangisinin daha üstün olduğu bellidir.
İnsanın bazı alanlarda daha üstün olduğu, bilgisayarın da bazı alanlarda daha üstün olduğu yerler var.
 
Son düzenleme:
"bilgi" ve "sayar" kelimelerinden oluşan bir nesneyi bütün yaşamsal fonksiyonları mükemmel bir şekilde denetleyen ve dengeyi sağlayan beyin ile sırf hızlı bir matematik işlemini yapamadığı için kıyaslamak... Sonuç: Bilgisayar bizden daha güçlü(!)
Bir insan sperm hücresinin içinde bile 800 MB civarında veri var ve milyonlarca sperm atıyorsunuz beyin hücrelerini siz hesap edin. Kaldı ki bu kadar önemli bir aktarımı dahi(sperm üretimi-mayoz) onlarca yöntem ile güvenli bir şekilde yavaşça gerçekleştiriyor olması bilgisayarlardan salak olduğunu gösterir(!)
 
Bu konuda beyin ve bilgisayar arasındaki bağlantıdan bahsedeceğim. Öncelikle şu bilgiyi paylaşayım.

Beyin -> İşlemci ve Depolama
Kalp -> Güç Kaynağı
Göz -> Kamera
Kulak -> Mikrofon
Ağız -> Hoparlör
Beynimize Dışarıdan Gelen Veriler -> İnternet, Disk, Klavye, Fare
Enerji -> Elektrik

Kısacası insan ile bilgisayar birbirine benziyor. Bir diğer konu depolama ve işlemci gücü. İnsanların depolama kapasitesinin yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Tam tersine insanların hafızası aşırı zayıf. Verileri hatalı kaydettiğimiz gibi (ezber) geri çağırmakta (hatırlama) zorlanıyoruz. Bir SSD düşünün ki hem kapasitesi en fazla 256 GB olsun hem de kaydettiğiniz dataların %90ına ulaşmak mümkün olmasın.

İnsan beyninin üstün olduğu kısımlar şekil tanıma, örüntüleri oluşturma gibi konular.

Kurzweil tarafından yapılan hesaplamaya göre insan beyninin emüle etmek için 10 Petaflops işlem gücüne ihtiyacımız var. Bu da 280 adet RTX 3090'a denk geliyor :) Gerekli işlem gücüne sahip olduktan sonra da işin yazılımını; bunu nasıl yapacağımızı çözmek zorundayız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı