Savaşta saldırı mı daha önemli yoksa savunma mı?

Savunma mı? yoksa Saldırı mı?


  • Oy verenlerin toplamı
    103
Savaşlar çok maliyetli, özellikle modern dünyada çok maliyetli olacak. Genellikle savaşı başlatan ya da güçlü olan taraf, saldırı yapan taraf olur. Bu arada bir savaş ne kadar uzarsa savunma yapan taraf o kadar daha iyi hazırlanır, savunmalarını geliştirir ordusunu, pozisyonlarını hazırlar. Saldırı yapmak hem savunma yapmaktan daha maliyetli hem daha yorucudur askerler adına ve genelde daha fazla kayıp verilir. Bana göre tarihte en iyi saldırı yapan devlet 1936 almanyasıydı, zamanına göre çok daha öndeydi. Ancak rakiplerine göre teknolojik olarak, ateş gücü olarak zayıf olan devletlerin başarılı olmak için savunma yapmaktan başka şansları yok gibi. Mesela bunun en iyi örneği Çin-japon savaşıdır. Çinliler teknolojik anlamda çok daha geri ve silah, mermi yetersizliği çekmelerine rağmen Japonları iyi tutup, savaşı uzattılar ki sonraki yıllarda, Japonların kaynakları tükendi ve Amerika'ya savaş açtılar gerisi belli zaten.
 
Son düzenleme:
En iyisi, hangisini daha iyi yapıyorsan. Savunarak karşı tarafın enerjisini harcayarak onları güçsüz düşürtebilirsiniz. Saldıra da iyi isen savunmayı delebilirsin. Bu böyle devam eder.
 
Saldırı genellikle düşmanı sürekli oyalayacağı için saldırmak en iyi yoldur. Onun sizden her an korkmasına yol açar. Saldırırken ufak bir birlikle sürekli saldırıp geri çekilmek en iyi yoldur. Bunu yaparken de savunma mevzisini geliştirmek önemlidir.
 
Bu soruyu Mustafa Kemal Atatürk'e sormak lazımdı. En iyi cevabı o verirdi. Kolay mı Polatlı'ya kadar gelmiş düşmanı geri püskürtmek.
 

Geri
Yukarı