Ekran kartı fiyatları gerçekten düzelebilir mi?

Katılım
28 Nisan 2020
Mesajlar
45.927
Makaleler
42
Çözümler
146
Bu konuya biraz farklı bir açıdan yaklaşacağım. Biliyorsunuz 2019-2020 yıllarında ekran kartı alıp bu sene başından beri arıza, teknik sorun yaşayan çoğu kişiye satıcı firmalar "stokta yok, fiyatı uçtu al paranı iade edelim" dediler hatta çoğu kişiye sormadan iade başlattılar. Örneğin 2000 TL'ye aldığı kart bugün 6000 TL olan bir kişi elinde 2000 TL ile kaldı veya şikayetçi oldu.

Peki şimdi yüksek fiyattan kart alanların durumu ne olacak? 8000 TL'ye alınan kart 3000 TL'ye düştüğünde ve aynı durumlar yaşandığında satıcılar 8000 TL'yi seve seve ödeyecek mi? Hayır çünkü şu anda sundukları tüm bahanelerin tersini söyleyecekler ve para iadesi yapmamak için yokuşa sürecekler. Bir ihtimal daha var fiyatları bilerek düşürmemek. Hem Türkiye hem de global çapta fiyatlarından ciddi anlamda düşmesi lokal satıcılar için bu sorunu ortaya çıkaracağından bana ihtimal dahilinde gelmiyor. Bu durumun çip ve miningden daha büyük olduğunu düşünüyorum. Sizin düşünceleriniz nedir?
 
Şuan yapacakları en güzel şey, RX460 gibi örnek veriyorum kartlardan çıkartmaları. Piyasaya bu kartlardan sürseler millet deli gibi alacak. Herkes gidipte 9-10K para veremiyor ekran kartlarına.
 
LHR ve madenciliği durduran algıritmalar gelişiyor.

Geçen bir sitenin Soru-Cevap kısmı içinde gördüm "LHR var mı? Madenciliğe engel mi?" tarzı bir soru ve cevabı vardı.

Satıcı ise, "Evet, var madenciliğe engel" demişti.

Umarım düşer yoksa bıktık artık hazır sistem satanların insafına kalmaktan.
 
Şikayetçi olunacak veya itiraz edilebilecek bir imkan bulunmuyor. Yüksek fiyattan alan kişilerin eğer ekran kartı arızalanırsa ve ücret iadesi istenirse ödediği bedeli geri alabilecek. Yani kısaca fiyatları düşmeye başladı ve devam edecek.
 
Ekran kartı stokları düzelse dahi bu mining olayı firmaların işine yaradı. Toplu alım-satımlar, piyasayı canlandırdı, stok sorunları nedeniyle ekran kartı fiyatlarında fahiş derecede yükselme oldu. Firmaların işine geldi diyorum çünkü NVIDIA gibi büyük bir firma "YANLIŞLIKLA" 3060ti'da LHR kilidini kaldıran driverı bizzat kendi sitesinden indirmeye sundu. O driverı indiren indirdi, indirmeyende bir şekilde elde eder hiç zor değil. Stoklar düzelse dahi fiyatların düzeleceğini sanmıyorum ekran kartları duyuruldukları fiyatlardan daha pahalı fiyatlarda satışa sunulacak. Bu dediğim her yerde geçerli. Belki 4-5 sene içinde gerçekten olması gereken fiyatlara ekran kartı alabiliriz. Düşme olur mu olur ama fiyatlar eskisi gibi normal denilecek düzeylere inmeyecek. Özellikle Türkiye'de zamlanan bir şeyin fiyatı düşer mi ? Sanmam.
 
Kafama meteor düşmesiyle, ekran kartı fiyatlarının mantıklı düzeylere düşmesi aynı olasılık dahilinde diye düşünüyorum.
Şu an arttı bile. Şöyle izah edeyim. Vatanda 8 k olan pc hepsi buradada veya görünce güvenemeyeceğin sitelerde 4.5 kya satılıyor. Vatan pc biraz pahalı satıyor ancak 4.5 kya satan adam enayi mi ? ikisi de aynı sistem. Arkadaşım 4.5 k lık pcden sipariş etti bakalım ne gelicek :)
 
Bir süredir içinde bulunduğumuz bir ekran kartı kıtlığı mevcuttu. Bunun başta madencilik olmak üzere salgına bağlı etkilerle tırmandığını hepimiz biliyorduk. Lakin özellikle TR satıcılarında da bir "kazanç" sağlama merakını fazlasıyla körükledi. Yüksek fiyat ivmesinin hala belli seviyede tutulması işlerine dahi geliyor. 5000 TL'lik kartlar 10000 TL'yi aşmış halde satılınca oluşan cep doldurma merakı, global bir rahatlama yaşansa bile kolay kolay bırakılmayacaktır. Çünkü satıcılarımızın tek derdi, kazanmak. Bu ülkede herhangi bir mal ile ilgili satış sonrası hizmetini %100 memnuniyetle deneyimlemiş kaç kullanıcı vardır? Ya da kaç üründe deneyim bu düzeyde sağlanmıştır? Biraz romantik bir tabir olacak ama vicdansızlık var. Düşünüyorum bu ülkede İslamiyet olmasaydı yani yaygın bir ahiret inancı bulunmasaydı acaba ne olurdu? Çünkü bu alışveriş biçimi, yerleşik çekinceden kaynaklı oluşmuş durumda. Bir de çekince hiç olmasaydı? Düşünemiyorum.
 

Geri
Yukarı