4K görüntü sunmayan telefonların 4K kayıt alması

Ekmekarasipc

Hectopat
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
380
Çözümler
1
Bugün biri söyleyince aklıma takılan konu. Telefonların çözünürlükleri neden 2-4K gibi seviyelere çıkmıyor? Telefonlar için çözünürlük kuralları farklı mı? Örnek olarak POCO X3 Pro 2160p (Ultra HD) 4K video kaydı yapabiliyor ancak çözünürlüğü 1080x2400 (FHD+) bilmiyorum çok anlamsız geldi. Ayrıca FHD+ anlamı nedir 1080p mi?
 
Sony Z1 mesela. 4K video çeker ama gösteremez. 4K televizyona takarsan görebilirsin. Yeni çıkan modeller hem çekip hep gösterebiliyor.
 
Öncelikle ekranı 2K telefonlar yıllar önce yapıldı (örneğin Samsung S6) ve anlaşıldı ki hem pil hem de peformans sorunları başgösterdi. Çözünürlük artması telefonun daha fazla çizim performansı sergilemesi daha fazla pil ve efor demek. O nedenle pil ömründen ve akıcılıktan ödün vermemek adına FHD+ adında aslında FHD'nin bir tık üzeri bir çözünürlük kavramı çıktı. Emin ol şu an kullandığım mi 9T Pro FHD+ ekranı eski telefonum Samsung S6'nın 2K ekranında daha canlı. Her iki ekranda Samsung üretimi AMOLED. Canavar işlemcilere sahip bilgisayarlar bile 2K ve 4K da performans kaybı yaşarken ( ki dünyada çok fazla kişi hala 1080p de) telefonda yaşamamak mümkün mü? Tamam Samsung S6 dönemi gibi değil işlemciler artık o çözünürlüklerin üstesinden rahat gelirler ama telefonlarda testlerde çözünürlükten ötürü performans puanı kaybetmek ticari bir kaygı. 4K - 8K video çeken telefonların öncelikli amacı ticari satış politikası ama gerçekten çektiklerini de unutmayalım ki bu çok iyi bir şey kamera teknolojisi adına. Bunu izleyebilecek ekranlar monitörler TV'ler olduğu için telefon ekranı 4K olmasa da 4K video çekimi garip gelmemeli.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı