Ev elektriği öldürür mü?

Çocukken merak edip kapşonlunun demir uçlarını 3'lü prize sokup çarpılmıştım çocuk aklı işte. Orada ölebilir miydim? 220v öldürür mü?

Elektrik üzerine staj yaptım ve uzun süreli akımda kesinlikle size kalıcı bir hasar verir kalp yetmezliğin varsa kurtulma şansın düşük onun dışında vücudunda yanık izleri oluşur.
Şimdi daha mantıklı oldu. :D 10ma değerini görür görmez atar. Buna rağmen risklidir ama büyük ölçüde insanı korur.

Kesinlikle öyle.
 

Merhaba. Bu konuda vücuttan o anda geçen voltaj, el ve ayaklardan topraklanılma şartlarına direk bağlı olarak, vücuttan geçen akımın şiddeti (mA değeri olarak 1-100 mA arası) ve maruz kalınan süre (çarpılma süresi) daha önemlidir. Ev çarpılması kazalarında örneğin banyoda, banyo küveti su ile doluyken ve içindeyken, şebeke ile çalışan bir saç kurutma makinesinin bu küvete düşmesi, vb. büyük akım kaçağıyla oluşan yüksek akımlı çarpılmalar dışında çok ölümcül olan riskler evlerde pek yoktur. Evdeki panolarda kullanılan kaçak akım rölesi 30 mA'in üzerinde vücuttan veya diğer istenmeyen yerlerden geçen kaçak akımlarla çalışarak insanları ölümcül risklerden korumuş olur.

Sanayide ise 3 fazlı ve daha yüksek şiddetli, voltajlı (380 volt) akımlarda, bu çarpılmalarda oluşan ölüm tehlikesi riskleri evlerden kat kat daha fazladır. (Tersanelerde çalışan kaynak işçilerinin çalıştığı kaynak makinesinin, şebekeden gelen kablosunun, yırtılıp açılmış kordon iletkenlerinde istenmeyen akım kaçaklarına dolaylı (yerdeki iletken su, asit, tuz çözeltisi, vb.) veya direk olarak ellerle çalışan işçilerin maruz kalabilmesi gibi) Bu konuda ölümle sonuçlanmış oldukça da vaka olmuştu. "İşçi sağlığı ve iş güvenliği" konusu bu tür önlemlerin alınması için bu tür riskli işyerlerinde mutlaka vardır veya fabrikayla birlikte yer alıp devrededir. İş yerlerinde bu konuda yetiştirilmiş uzman personelin mutlaka bulundurulması gerekir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı