Bilimsel deneyler her zaman gerekli midir?

Peki ya bu deneylerde kurbanlar da oluyorsa?

Bu durumda soracağınız soru değişmiş olur. Soru şu şekilde olur: Deneylerde herhangi bir canlıya zarar verilmesi doğru mudur? Bunun cevabıda kişiden kişiye değişir. Bana göre eğer zorunlu değilse oldukça yanlıştır.
 
Bilimsel deneyler her zaman gerekli midir?

Bazı doğrulara ulaşmak için bilime gerek yoktur. Mesela "ahlak" birine küfür etmek ahlaksızdır ama bir şeyin ahlaklımı yoksa ahlaksızmı olduğunu bilimsel olarak belirleyemezsin. İş burada vicdana giriyor. Kendini bilim adamı sanan bazılarıysa 'kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma' safsatasına bürünmüşler bunu bahane ederek ahlakın bilimsel olduğunu söylüyorlar.
 
Bilimsel bir araştırma yürütüyorsan uluslararası alanda üniversitelerin ve bilim adamlarının kabul göreceği şekilde hareket etmen gerekiyor. Felsefi, dini ya da senin kişisel yorumların bilimsel bir araştırmada delil kabul edilmez. Ayrıca başka bilimsel araştırmalardan intihal yapmak da uygun değildir. Başka araştırmaları kendi araştırmanla kıyaslayabilmek, çürütmek ya da desteklemek için atıfta bulunabilirsin.
 
Evet.
Deneyler sirasinda canlilarin zarar gormesi deneyleri luzumsuz kilmaz, deney metodolojisinin iyilestirilmesi gerektigine isaret eder.
Deneysel olmayan şey bilimsel olamaz, deneysel olan seyin de denenmesi gerekir.

Kapına gelip senin üstünde deney yapacağız dediklerinde ses çıkarmazsın herhalde değil mi? Ayrıca deney zorunlu değil. Başka yöntemler de var. İlla bir canlının ölmesi gerekmiyor. Sırf az masraf olsun diye bir cana kıyılıyor.
 

Geri
Yukarı