Dizel araçlarda neden yasaklar var?

Dizel araçlar çok yüksek emisyonlara sahip. Yakıtın yapısı gereği çok fazla kurum(toz veya kül) ve atık gaz(Karbondioksit vb.) oluşturuyor. Egzoz üstüne birçok filtre, katalizör ve DPF konulmasına rağmen yeni emisyon standartlarını karşılayamıyor. Yeni araçlarda bu kadar filtreye rağmen emisyonların azalması için Adblue sıvısı gerektiriyor. İlk başta tırlarda ortaya çıksa da şimdi birçok yeni araçta Adblue sıvısı(Üre ve su karışımı, benzin istasyonlarında rahatlıkla bulunabiliyor) isteniyor. Bu sıvı egzoza püskürtülerek emisyonları azaltıyor. Adblue benzin gibi yeniden doldurulması gerekiyor, boşalırsa tamamen araba kendini kilitliyor araç. Bunlara rağmen çok zorluyor. Benzinde ise bu kadar şeye ihtiyaç duyulmuyor.
 
Soru başlıkta. Neden böyle bir yasak var?
Doğaya mı zararlı, yoksa daha mı az kar getiriyor?

Emisyon kuralları yüzünden, dizellerde emisyon biraz daha fazla bunu düşürmek için filitreler, AdBlue, dpf gibi teknolojiler kullanılır çünkü Avrupa Birliği havadaki zararlı gazları düşürmek için çok katı kurallar bu yüzünden.
 
NOx salınımı başlıca sebep olsa da, başka zehirli gazların salınımı da yüksek dizel araçlarda. Asıl sebebi bu. Bu gazları azaltmak için yazılımsal ve fiziksel müdahalede bulunuyor firmalar ama bunların üretimi ve satış sonrası iptali gibi sebepler de çevre kirliliğine karşı alınan önlemleri yok ediyor.
 
Günümüzde sıfır araçlarda emisyon pek yüksek değil eski pick-up araçlara göre. Adam 98 Transit ile bi gaz veriyor maşallah yangın çıktı sanarsın uzaktan.
 
Günümüzde sıfır araçlarda emisyon pek yüksek değil eski pick-up araçlara göre. Adam 98 Transit ile bi' gaz veriyor maşallah yangın çıktı sanarsın uzaktan.
Emisyon kuralları çok katı. Egzoz üstünde en az iki katalizör, bir DPF bulunuyor. Bunun yanı sıra AdBlue gibi ek sıvılar da kullanılıyor.
 
@die Eskiden kurşunlu benzin vardı, şu anda kullandığımız benzin daha az zararlı diye onu iyi yapmıyor. Ya da eskiden Radyum ile yapılan saatler vardı, eskiden vardı diye yeni ürünlere radyoaktif materyal kullanılmıyor. Zararın neresinden dönülse kardır her zaman. Eskiden üretilmiş araç mutlaka yok olacak. Yerine yenilerini koymamak önemlisi. Kanserojen gaz salınımı olan dizel araçların üretimi de bu sebeple durdurulmak zorunda.
 
Emisyon kuralları çok katı. Egzoz üstünde en az iki katalizör, bir DPF bulunuyor. Bunun yanı sıra AdBlue gibi ek sıvılar da kullanılıyor.

Dostum anlamıyorsun sıfır araç mı daha fazla trafikte eski araçlar mı? Sıfır araca AdBlue koysan veya koymasan bile 10000 tane sıfır aracı yan yana koy 2000 tane şu eski ISUZU veya direkt eski dizel motorlu araçları koy 1.8 olan, 2.0 olan, 2000 olan taraf çok kolay kazanır. Demek istediğim aracı üretirken zorluyorlar da trafikte çok rahat geziyor duman atan araçlar. Adam egsoz muayenesine gideceği gün yakıt karışımını azalttırıyor muayeneden sonra geri açtırıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı