Asgari ücret artarsa enflasyon durumu nasıl olur?

Türkiye'de zam olayı normalden farklı. Normalde insanlar çalıştığı yere daha fazla katkı yaptığı işe, markaya veya çalıştığı yere olan katkısından dolayı zam alır. Türkiye de asgari ücretli genelde enflasyon yani ekonomik yetersizlik nedeniyle zam alır. Bu da karşılıksız para basmaya benzer. Karşılanamayan para üretim, veya reel değer artışı olarak desteklenmezse bu enflasyonun artmasına neden olur? Daha küçük bir örnek vermek gerekirse işveren işçisine yaptığı zam karşılığında işçi üretime olan katkısını veya iş yükünü arttırmazsa verim iş yeri için düşer ve işveren işçinin iş akdini sonlandırmak durumunda kalır. Türkiye şu an aynen bu durumda. Reel değer artmadan, yeterli üretim yapmadan para dağıtıyor. Piyasaya para dökerek piyasayı anlık rahatlatıyor ve enflasyonu devalüasyona çeviriyor. Fakat şu an ekonomik krizden çok siyasi bir kriz var gibi. 2018'den beri etkilerini görüyoruz zaten bu krizin. 2021 için de durum daha ağır bir halde devam ediyor.
 
Hocam, beynim yandı. Enflasyon ve alım gücü demek aynı anlama geliyor diye biliyorum.

Enflasyon düşerse alım gücü yükselir. Öyle değil mi? Alım gücü düşerse de enflasyon artar. Enflasyonla alım gücü aynı değil diye biliyorum.


1639081382234.png


1639081400700.png


 
Basitçe anlatmak gerekirse:
3 insanımız olsun bunlardan biri çalışan biri işveren biri de satıcı olsun olsun her şey yolunda iken işveren 15TL çalışan 8 TL satıcı ise 10 TL kazansın. Ama satıcı çıkarcı davranıyor fiyatlara zam yapıp gelirini artırmak istiyor. Çalışan ve işveren satıcıya gittiğinde ürünlerin zamlandığını görünce çalışana zam yapmak zorunda kalıyor. Çalışana zam yapması için ürünlerini satıcıya pahalı satması gerek. Ürünler satıcıya pahalı geldiği için gelir seviyesini sabit tutmak adına fiyatlara tekrar zam yapar ve kısır döngü olarak bu olay devam eder. Bu olayın çözüm yolu ise çıkarcılık yapanların haksız elde ettikleri geliri yerine geri koyması gerekir. Bununda ihtimali çok düşük olduğu için alım gücü azalır asgari ücret artar ve bu olay art arda devam eder. Bu olayları engellemenin yolları vardır ama bunlar kısa sürelidir. Kısacası tek çözüm yolu ülkeye dışarıdan para gelmesidir. Bunu sağlanması için ise yatırımcıların ilgisini çekmek gerekir.
Hatam varsa düzeltin lütfen.
 
Şimdi asgari ücret enflasyonu değiştirmez. Enflasyon asgari ücreti değiştir. Ama ülkemizde asgari ücrete ama yapılınca hizmetlere ve vergilere vs zam yapılıyor. O yüzden kaşık ile verip kepçe ile alıyorlar.
 
2022 başları değil de ortalarına geldiğimiz zaman konusunda herhangi bir öngörünüz var mı tahmin olarak?
Her sene yaşanan durum tekrarlanıcak yeniden.
Asgari ücret artsa bile önümüzdeki sene aşağı yukarı enflasyon %30 üzerinde olur ve bu durum ise yeniden maaşın erimesine yol açar.
 
2022 başları değil de ortalarına geldiğimiz zaman konusunda herhangi bir öngörünüz var mı tahmin olarak?

Devalüasyon son hız devam edecek bence. Çünkü asgari ücrete yapılan bu zam tamamen karşılıksızdır. Yapılan faiz indirimleri de çok kötü geri tepecek. Ben kendim yatırımcı ve emlakçıyım. Konut kredileri düştü diye sevinenler ne yazık ki 6 ay sonra cidden üzülecek. İndirim için sınır kalmadı denecek kadar var artık. Yatırımlarımı da bu kafayla yaparım. TL üzerinden değil dolar üzerinden yani reel değer üzerinden hesaplarım. Bu nedenle döviz kazanmayı hedefleyecek yatırımlar yaparak kendimi enflasyon ve devalüasyon etkilerinden korumaya çalışırım.
 

Geri
Yukarı