Arabayı istop ettirmeden kaldırma

  • Konuyu başlatan Mert Özdemir
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 17
  • Görüntüleme 81B
M

Mert Özdemir

Ziyaretçi
Arkadaşlar merhaba ben arabayı ara sıra boş yolda sürüyorum babam yanımda öğretiyor ama 1 haftadır 10 denemenin 4'ü başarılı oldu. Kuzenimde öğreniyordu mis gibi kaldırdı bende sinirlendim gaz'ı kökledim debriyajdan çektim hızlıca ayağımı tekliyo gibi oldu düzeldi. Normal hayatta hep öyle yapamam bana bir taktik verirmisiniz ?
 
Bak şimdi gaza hafiften bas ve gaz ibresini 1-2 arasında sabitle. (Tabi bu arada debriyaja ayağın full basılı olacak ) sonra debriyajdan ayağını çok yavaşça çek. Zaten sen yavaşça çektiğin sırada araba hareketlenecek. Kalkış basit. :D Bu kadar. :D
 
Debriyaja alışması lazım ayağının bol bol pratik yapacaksın. Debriyajdan ayağını yavaş yavaş kaldır. Titremeye başlar bir yerden sonra. O anda gaz verip yavaş yavaş çekmeye devam et.
 
Yokuşta el freni kullanarak kalkış yöntemi vardır bir de onu da anlatayım. El frenini çekersin. Silecekleri takip edeceksin. Debriyajdan ayağını yavaş yavaş çekmeye başla. Sileceklerin havaya kalktığını gördüğün an gaz verip el frenini indir.
 
Vay be forumda kimse araba konusuna bakmaz sanıyordum ilk defa bukadar hızlı cevap geldi :D. Neyse demekki kavrama noktasına gelince araba hafif gitmeye başlıyormuş ozaman gaz verip yavaşça ayağımı debriyajdan çekicem birde ben vites takarken nasıl yapacağım. ? Son olarakta nasıl dönüş yapılır düz viteste. ? Saolun
 
Bu tarz şeyler pratikle öğrenilir, sana 10 satır yazsak yine de kalkışta stop (istop değil stop :)) ettirirsin. Debriyajın kavrama noktasını bildiğin zaman stop ettirmezsin. Ben aracı kaldırırken gaza bile basmıyorum. Kavrama noktası önemli, o mesafeye kadar debriyajı çektinmi araç hareketlenir. Çok hızlı çekersen stop eder. Zamanla öğrenirsin, acele etme. Yokuşta aracı kaldırmakta anlatıldığı gibi basit değildir, sen önce düzde kaldır sonra yokuşta kaldırırsın. Alışana kadar aracı öküz gibi böğürtürsün :) Genelde kadınlar bağırtıyor ama erkeklerde öğrenene kadar aynı durumu yaşıyor...
 
Dizel ve benzinli farkı da var onu söyleyebilirim. Bizim arabada kavrama noktası tam yok. Dizel arabada kavrama noktası ile gaz vermeden hareket ettiriyordum fakat bizim arabada mümkün olmadı bu. Vites değiştirirken Debriyaja sonuna kadar basarsın ve vitesi değiştirirsin. Pratik çok önemli ama ehliyeti aldım ben baktim yetmedi. Bir 6 saat daha ders aldım. Ehliyeti aldıktan sonra yeni baştan öğrendim kullanmayı :) Öncesinde hiçbir şey göstermemişler bana yahu.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı