Kara Delikler

Castiel

Hectopat
Katılım
26 Temmuz 2012
Mesajlar
81
Yer
Bursa
Bunlar nasıl oluyor? Araştırdım fakat mantıklı gelmedi. Gezegenleri içine çekebilen bir oluşum fakat içine çektiği gezegen nereye gidiyor? :) Dün TRT-HD TV programında Supernova'larla ilgili bir belgesel vardı. Dünden beri düşünüyorum da bu olaylar nasıl diye? Bilgisi olan açıklarsa beni aydınlatmış olur ;)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İçine çektiği gezegen bir iğnenin ucu kadar küçülüyor. Maddenin arasındaki boşluk aslında gereksiz derecede fazla. Normal şartlarda dünya bir futbol topu büyüklüğünde bir boyuta sığabiliyor diye biliyorum.

Kara delikler nasıl oluşuyor?
Astrofizikte kara delik bir çekimsel içe çökmenin son aşaması olarak ele alınır. Yıldızların evrim süreçlerinin sonları, sahip oldukları kütleye göre belirlenir. Evrim sürecinin son aşamasına yaklaşmış yıldızlarda, maddenin sıkışması sonunda, kütlelerine göre, iki hal sözkonusu olur; bunlar ya ak cüce haline dönüşürler veya sonradan kara deliğe dönüşebilecek nötron yıldızı haline dönüşürler. Ak cüce halinde, ak cüceyi kütleçekime karşı denge halinde tutan elektronların yozlaşma basıncıdır.[30] Nötron yıldızı halinde ise nükleonların yozlaşma basıncı sözkonusu değildir, denge halini sağlayan "güçlü etkileşim"dir. [31] Kara delik ak cücelere ilişkin içe çökmeyle oluşamaz; bu çökme sırasında yıldızı oluşturan çok ağır nükleonlar oluşur. [32] Açığa çıkan enerji yıldızı dağıtmaya yeterlidir.
 
Kara Delikler için en iyi açıklamaları Stephen Hawking yapmıştır. Türkçe'ye çevrilen Kara Delikler ve Bebek Evrenler, ile özellikle Büyük Tasarım kitaplarında bu konu hakkında detaylı açıklamayı bulabilirsin. Astrofizik için biraz ön araştırma yapman gerekebilir. Bu yüzden popüler bilim kitapları arasından astronomi hakkında yazılanlara göz atmanı tavsiye ederim.

Genel bir açıklama yapmaya çalışırsam Kara Delikler evrenin en büyük gizlerinden birisidir. Yaşlanmış bir yıldızın patlaması sonucunda ortaya çıkarlar. Kara Delik denmesinin sebebi siyah olmasından kaynaklanıyor. Ancak Kara Delikler neredeyse "yoktur". Işığı bile içerisine çekebilen Kara Deliklerin yapı taşlarını ne oluşturuyor tam olarak bilinmiyor. Bir milenyum geçse bile İnsanoğlu Kara Deliklerin doğasını tam anlamıyla kavrayamayacaktır diye düşünüyorum.

Birçoklarına göre Kara Delikler, uzayda bir nokta ile diğer noktayı birbirine bağlıyor. Yani birer solucan delikleri. Bazılarına göre zamanda yolculuk yapabilmek için bir olanak. Kara Delikler evrendeki en korkutucu yapılardan biri. Gezegenleri yutması sadece ufak bir örnek. Galaksileri bile tüketebiliyorlar.
 
Bir atom üzerinden konu ele alınacak olursa; Atomun çekirdeği bir toplu iğne başı kadar, elektronların dolaştığı yörüngeler (Iki boyutlu düşünülürse) bir futbol sahası genişliğinde olur. Yani atomun çekirdeği ve elektronlarının dolaştığı yörüngeler arasında çok büyük bir uzaklık vardır.

Evrendeki her madde, her atom birbirine çekim kuvveti uygulamaktadır. Şu an elinde tuttuğun mouse ve klavye arasında bile cekim kuvveti var fakat kütleleri farkı çok olmadığından birbirlerini harekete geçiremezler. Güneş sistemindeki, galaksilerdeki ve karadeliklerdeki mantık da bu. Kara deliklerin kütleleri çok büyük olduğundan dolayı çekim alanına giren her cismin elektron-çekirdek arasındaki uzaklığı minumuma indirerek kendi çekirdegine yapıştırır. Çekirdeğine yapıştırdığı her madde karadeliğin kütlesini artırdığı için çekim kuvvetini de artırmaktadır. Lakin bu konuştuklarımızın hepsi birer teoridir. Yani kesin bir bilgi yoktur.
 
Fizikte kütle çekim kuvveti denen bir şey var. Nedir bu derseniz; kütlesi olan her madde birbirini çekiyor. Yani şu an masaüstünüzdeki klavye ile mouse birbirini çekmekte. Fakat kütleleri çok düşük olduğu için bu çekim kuvvetini biz hissedemiyoruz. Misal, gezegenleri Güneş etrafında yörüngeden sapmadan dönmesini sağlan kuvvet de yine kütle çekim kuvvetidir.

Kara delik olayına gelecek olursak. Kara delikteki madde evet çok küçük boyuttadır. Ama kütleleri hiç de küçük değil. :) Orada çok yoğun bir madde var. (madde kelimesi doğru bir tanım mı bilemiyorum.) Bu maddenin kütlesi o kadar büyükkü yanına yaklaşan herşeyi kendisine çekebiliyor. Hatta ışığı bile kendine çekebiliyor. Zaten ışığı kendisine doğru çektiği için de ışığı yansıtmıyor. Yansıtmadığı içinde renk falan göremiyoruz. Kara denmesinin sebebi de budur. :)

Kütle çekim kuvvetinin formülü


300px-NewtonsLawOfUniversalGravitation.svg.png


wikipedia: Kütle çekimi - Vikipedi

Edit: benden önce de benzer yorumlar yapılmış, fark etmemişim :D
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı