Ayasofya hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aya Sofya'nın akıbeti sizce ne olmalıdır?

  • Cami olarak kalmalı

  • Kilise olarak hizmet vermeli

  • İki dine de hizmet veren bir ibadethane olmalı

  • Kültürel miras olarak müze yapılmalı


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Ayasofya cami olarak kalmalı. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet'in fethidir. Haliç zincirli durumdayken gemileri karadan yürüten komutanın en büyük kanıtlarından biri ayasofya. Ayasofya'ya daha önce gidememiştim ancak şimdi ibadete gidebileceğim. Bu kısmı da güzel :)
 
İslam'a göre başka bir dinin ibadethanesini camii yapamazsın, istisnası yok. Yani en başından Fatih Sultan Mehmet'in bunu yapmaması gerekiyordu, ya kilise olarak kalacaktı ya da müze yapılacaktı.
Kılıç hakkı meseleside dinin kendisinde olduğu kesin olmayan bir şey.
 
Sana bana söz hakkı yok. Kılıç hakkıdır orası. Doğunun batıya üstünlüğünün sembolüdür. Yıllarca defalarca kuşatılıp, kan akıtılıp bedel ödenmiştir. Orayı müze yapmak ataların ruhuna saygısızlıktır. Ben müslüman olmayan biri olarak oranın cami kalması gerektiğini düşünüyorum.

Fatih'in vasiyetini ekledim.
 

Dosya Ekleri

  • vakfiye-nedir-fatih-sultan-mehmetin-vakfiyesinde-neler-yaziyordu-1594529302962.jpg
    vakfiye-nedir-fatih-sultan-mehmetin-vakfiyesinde-neler-yaziyordu-1594529302962.jpg
    75,8 KB · Görüntüleme: 44
Milyon tane caminin olduğu beton şehirde her iki din içinde önemli olan bir yeri oy adına camii yapmak kadar saçma bir şey yok. Müze olmalı müze kalmalı. AKP'nin bir propagandası olmamali. Camii sizin için önemliyse her köşe başında olan camilere gidebilirsiniz.
 
Müze olarak kalmalıydı. Siyasi çıkarlar için cami yapıldı. Kendi dininize saygı bekliyorsanız başka dinlere de saygı göstermeniz lazım. Şimdi kalkıp oradaki bir camiyi, kilise yapsalar hoş olur mu?
 
Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. Ancak benim görüşüm müze olarak kalmalı.

Cami olması Hristiyan'lara karşı biraz saygısızlık gibi geliyor bana. En iyisi müze olması ve Müslüman ve Hristiyan insanların rahatça ziyaret edebilmesi. Bu benim görüşüm. Ancak bu saatten sonra değiştirilebileceğini sanmıyorum.

Hristiyan'lara karşı empati yapmalıyız. Ona göre bir sonuç çıkarmalıyız.
 
Avrupalı insanlar nasıl ki topraklarındaki camileri ,kültürel mirasları değiştirebiliyorlar , bizim de değiştirmemizde bir sakınca yok. Cami olarak kullanılmalı. Ama işte bunu siyasete alet eden insanlar yüzünden millet dinden soğuyor.
 
Avrupa'lı insanlar nasıl ki topraklarındaki camileri, kültürel mirasları değiştirebiliyorlar, bizim de değiştirmemizde bir sakınca yok.

Avrupa'da tarihi camiiler olduğunu sanmıyorum. Bizim değiştirdiğimiz ibadethane ile ayni şey degil. Tarihi camii varsa da öğrenmek isterim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı