APU sistem ne kadar mantıklı?

Hamsi ismaH

Hectopat
Katılım
7 Mart 2021
Mesajlar
728
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Az önce bir arkadaşımla konuştum. APU sistem (Ryzen 5 5600G) almış. Ben de YouTube'da bir bakayım dedim ve ufak bir şok yaşadım. Ben de RX580 var ve neredeyse benim oynadığım oyunları oynatıyor. Düşük ayarlarda yine de iyi FPS'ler alabiliyor. O zaman aklıma takıldı. Ben o zaman niye ekran kartı aldım? İnsanlar tek işlemci parasına hem işlemci hem ekran kartı alıyorlar. 2 al 1 öde gibi bir şey bu. APU sistem varken neden elran kartı alıyoruz? Sebebini çok merak ettim.
 
Harici olan ekran kartının belleği de ayrı, boyut olarak sorun olmayacağı için daha güçlü kartlar üretilebiliyor. APU ekran kartı RAM'den alıyor belleğini. Ama harici olan kendi belleğini barındırıyor zaten üzerinde.
 
Harici olan ekran kartının belleği de ayrı, boyut olarak sorun olmayacağı için daha güçlü kartlar üretilebiliyor. APU ekran kartı RAM'den alıyor belleğini. Ama harici olan kendi belleğini barındırıyor zaten üzerinde.
Ben de eklemek isterim. Bu sebepten APU sistemlerde ram miktarı (ve hızı) önemlidir.
 
Geçici olarak mantıklı ve fiyat avantajı olan bir durum. Açıkçası ben de 7500G'li APU sistem alacaktım ancak yeni nesillerini bekliyorum. Ekran kartları çok uçuk olduğundan istediğim ekran kartı fiyatına idarelik APU sistem toplamak daha mantıklı geliyor. 13.000-15.000₺'ye 5700G'li sistem toplamıştım kafamda parçaları birleştirerek. Dolar artışından önce 18.000'e falan RTX 3060 Ti'lı hazır sistemler vardı ama şu an onlardan birini istediğim gibi kişiselleştirmeye çalışsam 25.000₺ olan sistem istediğim parçalarla 30.000₺'ye dayanıyor. Zaten ekstrem bir grafik ihtiyacım olmadığından orta seviye oynatsın bazı oyunlarımı yeterli.

Tabii evde Ryzen 2600, RX570'li sistemi kardeşim kullanıyor, ben Xbox Series S kullanıyorum ama PC her zaman müsait olmadığından kendimce idare etsin diye istiyorum APU sistemi. Herkese hitap eden bir durum değil.
 
O zaman RAM GB'ını fazla seçeriz. Her türlü ekran kartı masrafından ucuza denk geliyor. Şimdi ekran kartı almak bana gereksiz geliyor ve bu beni rahatsız ediyor.
Harici ekran kartı her türlü APU'dan daha iyi olur. Üzerindeki görüntü çıkışlarından faydalanarak 1'den fazla monitör bağlayabilirsiniz mesela. APU harici olan ekran kartı kadar verimli olamaz. Daha çok bütçesi biraz dar olup sistem toplayan ve ekran kartını daha sonra ekleyecek olan kişilere hitap ediyor. İmkan varsa harici ekran kartı daha avantajlı olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı