Bir Windows hastasının gözünden: MacBook Pro M1

356463

Hectopat
Katılım
27 Temmuz 2020
Mesajlar
4.409
Makaleler
7
Çözümler
40
Selamlar! Yıllar boyunca farklı işletim sistemleri denedim. Ancak malum Windows'un zamanla artan monotonluğu beni sıkmaya başladı. Bu sebeple Linux dağıtımlarına yöneldim ancak hiçbiri aradığım hissiyatı veremiyordu. Bu sebepler yüzünden Windows ile kalmaya devam ettim uzun bir süre. Ancak artık elimde yeni cihazım MacBook Pro 13" modeli var. Cihazla geçirdiğim dolu dolu 2 günü sizlere anlatacağım.

Satın Alma
Cihazı 17.05.2022 tarihinden Pozitif Teknoloji üzerinden öğrenci indirimi ile 18.399₺'ye aldım. Vade farksız taksit olması işimi kolaylaştırdı :) Aras Kargo ile gönderildi ürün. Kargoya verildikten 16 saat gibi bir süre sonra elimdeydi.

İlk İzlenimler
Kutusu klasik Apple kutusu. Sade ve şık bir kutu ile gelmekte. Cihazın kendisi ise güzelce sarılmış bir plastik kaplamanın içerisinde geliyor. Tabii ekranın kumaş korumasını unutmamak gerek. Ekranı kaldırdığımız gibi duymaya alıştığımız "Macintosh" açılış sesi ve tatlış bir Apple logosu bizi karşılıyor. Ardından ise "Hello!" ekranı ve kurulum ekranı ile devam ediyor.
Kullanım Süreci
Cihazla dolu dolu 2 gün geçirdim. İlk kullanım sürecinde alışmam birazcık zor olsa bile hızlıca kısayollara ve klavye düzenine alıştım. Ancak hala Discord'da birine etiket atacakken "option+q" yerine "command+q" atıp Discord'u kapatıyor ve sinir krizi geçiriyorum :)
Klavye kullanımı gerçekten çok rahat. Klavye tuşlarının ortantısı ve yüksekliği gayet güzel. Tuşların büyüklüğü gerçekten güzel. Ancak cihaz olmadığı için numpad bulunmuyor. Bir eksi değil ancak sığsa güzel olurdu.
TouchPad ise gerçekten bir velinimet! Bir TouchPad kullanma özürlüsü olarak hayatımda bu kadar rahat bir deneyim yaşamamıştım. Bu cihazda gerçekten mouse'a gerek yok. Cihazda gerçekten şaşırdığım noktalardan biri ise TouchPad'in her yerinin tıklanabilir olması. Tek elle tüm cihazı hızlı bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.
TouchBar yine ayrı bir velinimet. Gerçekten büyük rahatlıklar sunuyor. Pock gibi eklentiler ile daha da güzelleşiyor kendisi. Apple neden yeni cihazlarda kaldırdı anlamış değilim. Kalkmaması lazım gibiydi bence...

Windows? Oyunlar? Bunlara ne oldu?
Eveet! Gelelim bu konuya, çoğu arkadaşı korkutan konulara. Genel olarak oynadığım 4 oyun var. ETS2, Scrap Mechanic, Minecraft ve Valorant. ETS2 ve Minecraft macOS destekli iken Scrap Mechanic ve Valorant değil. Valorant'ı deneme şansım olmadı ancak Scrap Mechanic'i denemeyi başardım. Cihaza 2 şekilde işletim sistemi kurabiliyorsunuz. Ya UTM ya da Parallels. Ben Parallels ile Windows kurdum. Ardından Steam yükledim ve Scrap Mechanic. Şaka gibi ancak çalıştı, hemde stabil bir şekilde. Neden şaşırdığımı merak ediyorsanız bu lanet oyun en güçlü sistemlerde bile berbat bir optimizasyona sahip olduğu için genel olarak büyük araçlar kullanıldığında lag ve drop yüzünden oynanılmıyor. Ancak stabil bir şekilde açtı ve oynattı! Bu süreçte ise cihaz pek ısınmadı lakin pilin azalma hızı arttı. Yine de güzel bir deneyimdi. UTM ile ise Ubuntu 22.04 kurdum. Gerçekten güzel çalıştı ve mutlu etti.
Ne bu Rosetta 2?
M1 ailesinden cihaz alırken çoğu kullanıcının düşündüğü bir soru büyük ihtimalle. Ne bu Rosetta? Rosetta temelde bir dönüştürücü gibi düşünüebiliriz. Intel Mac'ler için üretilen uygulamaları Apple Silicon Mac'ler de çalışabilecek hale getiriyor. Pek bir performansa etkisini göremedim. Çünkü sadece Intel'de çalışan pek uygulama indirmedim.

Bu incelemem bu kadardı arkadaşlar. Eğer cihaz hakkında merak ettikleriniz var ise konu altına yazabilirsiniz! İyi sosyaller :)
@The Man From E.A.R.T.H. çok sever MacBook'u :)
 
Bir Windows hastası olarak ben de yorumlarımı yazayım.

Dün teslim aldığım Macbook Air 2020 cihazın kurulumunu yaptım. Mimarım ve düzenli olarak kullandığım programlar mevcut Windows üzerinde. Ama kim ne derse desin Macbook bana hantal geldi. Eğer ki sadece grafik, video, yazılım gibi yoğunlaştığınız alan üzerine çalışıyorsanız cihaz inanılmaz kullanışlı. Ama çizim, modelleme ve grafik gibi farklı dalları içeren bir sektörde çalışıyorsanız bana çok kullanışsız geldi. Örneğin sadece Adobe programları üzerinde çalışıyorsanız yazılımların entegrasyonu inanılmaz güzel çalışıyor. Diğer türlü bir karmaşa hakim. Unity üzerinden yürüttüğümüz projelerde Visual Studio-Unity arasında bildiğiniz kasma var.

Açıkçası ben bir gün dayanabildim. Trackpad kullanışlı, Apple ürünleri arasındaki entegrasyon harika ve sayabileceğimiz bazı avantajları da var illaki ama Windows'un yerini tutmayacak gözümde. Ayrıca kullandığım ana bilgisayarımın oldukça gelişmiş bir sistem olmasından kaynaklı hantal gelmiş te olabilir.

En önemli meselelerden biri de yazılım. Autocad'i lisanslı kullandığımız için açabildik. Ama Mac için 30.000 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor normal kullanımda. Kaldı ki Mac için başka hiç bir alternatif te yok. Windows'ta en azından alternatifleri var. Mac belli işler için belli programlarda iyi bir performans sunan oldukça kısıtlı bir sistem.

Cihazı akşamına kardeşime verdim ve elindeki orta-üst seviye laptopu aldım şimdilik. Belki burada alışkanlığın da payı vardır ama bilgisayarı oldukça farklı dallarda kullanan biri olarak Mac tercih edemeyeceğimi anladım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı