Koca Türkiye'den sadece "Zula" gibi bir oyun çıkmasının sebebi nedir?

Katılım
13 Kasım 2015
Mesajlar
1.894
Makaleler
5
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Hukuk
Türk oyun geliştiricileri bilgisayar oyunlarınlarıyla pek ilgilenmiyor gibiler. Genelde çoğu Android için oyun programlama ile uğraşıyor. Bunun nedeni gelirin çok daha yüksek olması mı? Ne bileyim ben yazılımcı olsam sadece para için yapmayacağım tutkulu olduğum şeyler olur. Zula'nın yapım aşamalarını izlemiştim o zaman MadByteGames diye geçiyordu. Her hafta developer loglar atıyorlardı video şeklinde. 5-6 kişi mi neydi çalışan işte 3D modellemeci, animasyoncu, map designer, UI designer, server kısmıyla ilgilenen back end. Kendim developer olmadığım için bilmiyorum tam olarak. Siz arkadaşlar sektörün içinde olarak daha iyi bilirsiniz. Türkler olarak sanırım tek başına çalışmayı daha çok seviyoruz, iş birliği yok pek. Bazen pişman oluyorum İngilizce Öğretmenliği okuduğuma, matematik yoktu okuyamadık bilgisayar mühendisliği. Oradan 5-6 arkadaş kafalar bir şeylere girişirdik MMOFPS falan.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Erzurum niye saymadınız hocam mis gibi oyun.

Erzurum'u yarım bırakıp. Steam'de evet arkadaşlar bu kadardı Allah'a emanet oyunu geliştirmiyoruz artık dediler ve gittiler çok eksiği var hikaye yarım kaldı oyunda dublaj yok vs.
 
Erzurum'u yarım bırakıp. Steam'de evet arkadaşlar bu kadardı Allah'a emanet oyunu geliştirmiyoruz artık dediler ve gittiler birçok eksiği var.
Bu da benim yorumum. Bundan sonra oynamayı bıraktım.

1653261610944.png
 
Sobee firmasının giriştiği birçok oyun var. Aslında çoğu zamanına göre iyi oyunlardı fakat devamını getirmediler hiçbir oyunda. İstanbul Kıyamet Vakti, I Can Football, Kabus22, Kader Mühürleri gibi farklı türlerde birçok oyun denediler. Günümüze kadar ulaşan bir tek İstanbul Kıyamet Vakti var. O da oyuncu kitlesi sayesinde. Oyuna yıllardır güncelleme - bakım - iyileştirme vs gelmemesine rağmen kitlesi azalsa da bitmiyor.

Saydığım oyunların harika potansiyelleri vardı. Fakat bizim millet ya tembelliğe alışıyor ya da devamını getirecek beceriye sahip değil. Çoğu oyun heba oldu gitti bu firmanın elinde maalesef.
 
İstanbul Kıyamet Vakti'ni unutmayın hocam. Türkiye'nin ilk mmorpg oyunu hatta yapımcısı Mevlüt Dinç. Enis Kirazoğlu onun hakkında bir video bile çekti.

Aşırı bağımlılık yapan bir oyundu İstanbul Kıyamet Vakti. Hikâyesi ve rekabetiyle çok güzeldi. Müziklerini dinleyince anılar gelir aklıma. Ki müzikleri birçok modern oyunun müziklerinden güzeldir. Mükemmel bir oyundu. O yüzden bende yeri ayrıdır.

Ayrıca Zula'nın yapımcıları da İstanbul Kıyamet Vakti ekibinden ayrılan GM'lerdir. Yani Zula yapımcıları bir zamanlar İstanbul Kıyamet Vakti adına çalışıyorlardı. :)
 

Geri
Yukarı