Yükselen piyasa, çıkılmaz derecede satış fiyatı belirleme

Percival

Kilopat
Katılım
10 Temmuz 2014
Mesajlar
890
Makaleler
3
Çözümler
3
İş yerini 3 sene önce satsam 3 daire alıyordum şu an satsam aynı yerde 2 daire alamıyorum. Ev %150 zam yedi, iş yeri de gayrimenkul. Şimdi ne fiyat yazacağız nasıl belirleyeceğiz bilemedim. Apartman inşaatı var site içinde değil ona rağmen 1.250.000 istiyor, içine bir şey yapılması zor ve 80 m2. bugün 1.5 yazıyorum bir bakmışım benim yerin değerinin çeyreği etmeyecek yere 1.250.000 yazmışlar. Millet kafasına göre takılıyor bu piyasaya ne zaman bir denetleme yapacaklar el atacaklar. Piyasa değerini nasıl belirleyeceğiz.
 
Görüyorum benden çok daha "ev alması mantıksız" seviyede insan bu kredileri çekip geleceklerini ipotek altına aldırıyorlar bankaya. Demeyeyim diyorum ama İstanbul depremi sonrası acaba bu saçma fiyatlara ev alanlar ne yapacak? Ben param pulum hazır olsa yine sırf bu yüzden almam mesela.

Onun dışında hocam birileri almamaya başlayana kadar bu saçmalık böyle devam eder. Toplumda resmen ne yaparsa yapsın ev alamayacak bir kitle yarattılar. Bu kitle 10 sene boyunca kirada oturacak. Kira ödediği 4 ev sahibi zengin de gelen kiraları birleştirip bir ev daha alacak.
 
Hemen her şeyin fiyatı 2-3 kat artarken ev fiyatlarının sabit kalmasını beklemek ve '' millet kafasına göre fiyat yazıyor, denetim ne zaman gelecek'' demek nasıl bir şeydir, biraz fikir teatisi yapın.

Yani 5 yıl önce 300.000TL (79000$) olan evin fiyatının bu sene 1400000TL (79000$) olması gerekiyor.

Demeyeyim diyorum ama İstanbul depremi sonrası acaba bu saçma fiyatlara ev alanlar ne yapacak?

Sigortadan güzelce paralarını alacaklar.
 
Büyükşehirlere her gün artan göçden dolayı ev ihtiyacı artıyor ancak insanlar iş kurmak için gelmediklerinde iş yerlerine bu kadar talep yok. Yine de kirada dükkanımız var biz 5 ay önce 1.5 yıl önce kiraya verdiğimizin 2 katı fiyata kiraya verdik, şimdi bizim verdiğimizin de 2 katı üzerine çıktı. Dükkanlar da gayet yüksek, ha şu konuda haklısınız koca iş yeri ancak barınma ihtiyacı iş yeri ihtiyacından daha öncelikli ve bizim ülkede ev fiyatları uçuyor.
 
Hemen her şeyin fiyatı 2-3 kat artarken ev fiyatlarının sabit kalmasını beklemek ve " millet kafasına göre fiyat yazıyor, denetim ne zaman gelecek" demek nasıl bir şeydir, biraz fikir teatisi yapın.

Yani 5 yıl önce 300.000TL (79000$) olan evin fiyatının bu sene 1400000TL (79000$) olması gerekiyor.

Hocam üretimi bitip satışı gerçekleşmiş ev enflasyona göre değerlenir döviz kuruna göre değil. Katma değerli bir operasyon değil ki taş toprak tuğla. Sıfır evler hadi yeni yapılıyor falan denebilir de 2004'te yapılmış evin satış fiyatının 2022'deki döviz kuruyla normal bir ülkede alakası olmaması gerekir. Makro ekonomide siz katma değersiz bir ürünü kafanıza göre kurla fiyat belirleyemezsiniz. Sizin söylediğiniz gibi olsaydı Japonya gibi "küçülen" veya ABD gibi ülkelerde ev fiyatlarının artmaması lazım.

Sigortadan güzelce paralarını alacaklar.

Buna da katılamıyorum. Olası büyük İstanbul depreminin sebep olacağı tahribatın devasa etkisi düşünüldüğünde, depremden etkilenecek ev sahiplerinin tamamına deprem sigortası fonundan ödeme yapmak imkansız gibi bir şey. Bence 10 yıllık kredi çeken vatandaşa evi 3. yılında yıkıldıysa kimse onlara para ödemeyecek, gelin kredilerinizi silelim diyecekler. Her koşulda bu kadar yüksek borçlanmaya razı olup, ortalama yetişkin ömrünün 5'te birini banka zengin etmeye harcamak bana üzücü derece komik geliyor.

(20'den sonra yetişkin desek ve 70'de ölse, 50 yıllık yetişkinlik, krediler 10 yıllık)
 
Son düzenleme:
hocam üretimi bitip satışı gerçekleşmiş ev enflasyona göre değerlenir döviz kuruna göre değil. katma değerli bir operasyon değil ki taş toprak tuğla. sıfır evler hadi yeni yapılıyor falan denebilir de 2004'de yapılmış evin satış fiyatının 2022'deki döviz kuruyla normal bir ülkede alakası olmaması gerekir. makro ekonomide siz katma değersiz bir ürünü kafanıza göre kurla fiyat belirleyemezsiniz. sizin söylediğiniz gibi olsaydı japonya gibi "küçülen" veya abd gibi ülkelerde ev fiyatlarının artmaması lazım.
Dışa bağımlı ülkelerde enflasyonu belirleyen temel etken döviz kurlarıdır çünkü hemen her şeyi üretmek için dışarından bir şeyler temin etmek durumundasın. ABD'de 5 sene önce x eyalette 250000$ karşılığında ev alabiliyordunuz, bugüne geldiğimizde hala x eyalette 250000$ karşılığında ev alabilirsiniz.
 
Hemen her şeyin fiyatı 2-3 kat artarken ev fiyatlarının sabit kalmasını beklemek ve '' millet kafasına göre fiyat yazıyor, denetim ne zaman gelecek'' demek nasıl bir şeydir, biraz fikir teatisi yapın.

Yani 5 yıl önce 300.000TL (79000$) olan evin fiyatının bu sene 1400000TL (79000$) olması gerekiyor.



Sigortadan güzelce paralarını alacaklar.
Biraz fikir testi yerine işi ve piyasayı öğren. Senin dediğini yapsam şuan 4.5 milyon fiyat yazmam gerekiyor. Ev fiyatının sabit kalmasını isteyen yok önce okuma öğren sonra yorum yap. Fiyat artacak ama birisi 3 diğeri 6 diye artırmayacak her şeyin bir disiplini düzeni var.
Biz de ev bakıyoruz. Kümes gibi yerlere 3 milyon istiyorlar. İstanbul'da olmanın da bu işte payı var tabi ama yine de fiyatlar çok abartı.
İstanbul bir çöplüktür orası için yorum yapılması imkansızdır. 1 hafta dayanamadım kaçtım, 100.000 maş verseler orada yaşayamam. Düşün ki yurtdışına gidip yaşayabilen adam İstanbul'da Türk olmasına rağmen yaşamayıp kaçıyor. Biz İstanbul'a, doğuda Bizans deriz, gidince yabancılık çekilmesi en büyük sebeptir. Yediğin dürümden tut, oturduğun evin eşyasına kadar ki kiraları falan söylemiyorum çok farklı çok değişik sanki farklı ülke.
İş yeri nedir ?
İşyerinin ne olduğu önemli değil hocam şuan faiz mi yoksa kira mı daha mantıklı. İleride faiz düşmez gibi görünüyor. Satsak yıllık 200.000 TL faizden geliyor, Kiralasak değeri 50 ama 30'a zor gider çünkü millet bitmiş durumda, seneye tüfe eklenince işin içinden çıkamaz diye girmiyor.
 
Buna da katılamıyorum. Olası büyük İstanbul depreminin sebep olacağı tahribatın devasa etkisi düşünüldüğünde, depremden etkilenecek ev sahiplerinin tamamına deprem sigortası fonundan ödeme yapmak imkansız gibi bir şey.
Sigorta şirketlerinin de sigortası olduğundan bir habersiniz sanırım, her sigorta şirketi ve bankanın yurt dışındaki devasa ölçekli sigorta şirketleri tarafından yapılan sigortası mevcut. Ayrıca DASK zaten evin değerinin tamamına ödeme yapmaz. Evin tamamına sigorta yaptırmak istiyorsanız ek konut sigortası yaptırmanız gerekir.

Bence 10 yıllık kredi çeken vatandaşa evi 3. yılında yıkıldıysa kimse onlara para ödemeyecek, gelin kredilerinizi silelim diyecekler.

Eğer ek konut sigortası yaptırdıysa DASK ile borcunu sildirip ek konut parasıyla yoluna devam edebilir.

Biraz fikir testi
Okuma ve yazma çalışmanızı tavsiye ederim.

Senin dediğini yapsam şuan 4.5 milyon fiyat yazmam gerekiyor.
Kimse size yazamazsınız demiyor, alıcısı varsa satabiliyorsanız satın.

Fiyat artacak ama birisi 3 diğeri 6 diye artırmayacak her şeyin bir disiplini düzeni var.
Evi bölgenin en iyi konumundakiyle, şehirden 50-60km uzaktaki kişi aynı oranda arttırsın diyorsunuz yani mantık dışı. O evi alan kişi işe gitmek için fazladan 50-60km yol yapacak, merkezi konuma gidip dolaşmak için 50-60km yol yapacak...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı