Adalet mi gerekli eşitlik mi?

Adalet olmalıdır.
Mesela kadın erkek eşit değildir, güç yapı vs olarak ama "adli işlemler karşısında" eşit olmalıdırlar.
 
Son düzenleme:
İki farklı zihin, bakış açısı ve karakteri tamamen aynı şartlar sağlanması ne kadar mantıklı? Veya ülkeye yararı olabilecek kadar zeki bir kişi ile hiçbir şey yapmayan bir kişiye neden aynı şartlar sağlansın?
Hocam şöyle diyelim. Sizin matematik benim spor yönüm kuvvetli. İkimize de eşit şartlar sağlanamazsa, yani gerekli derslerin hepsinin verilmesi sağlanamazsa sivrilabilecegimiz dalı bilemeyeceğiz değil mi? Herkese ilkokul, ortaokul ve liseye kadar eşit şartlar sağlanır. Lisede ve üniversitede makas acilir ve sağlanan dersler, kalite değişir. Size de bana da aynı dersler verilmeseydi ben spora siz matematiğe olan tutkuyu keşfedemezdik.
 
Herşey doğal olmak yada olmamakla ilgilidir. doğal değilsen ne adaleti , nede eşitliği yakalayamazsın zira herşeyden önce zihn kapasitesi buna yeterli değildir. insan için en iyi senaryo doğal kalması olabilirdi yani hayvanlar gibi. ama bu olmamış farklı olduğunu, farklı bir aklının ve zekasının olduğunu düşünmüş tabi bu kendini sorgulamasını da beraberinde getirmiş. "tanrınında adaleti yok, tanrıda eşit yaratmamış" çok rahat denebilir. asıl problem bunu algılamakta ve sorgulamaktadır. yani problem herzaman insanın diğer canlılardan farklı biçimde zihinsel bir canlı olmasındadır. hayvanlar bunu algılamaz ve sorgulamaz.
 
Herkese sürekli eşit imkanlar sunulursa, fiziksel aktivitelerde iyi olan kimse kendi o işte geliştiremez. Yada matematikte iyi olan kimse kendini geliştiremez. Eşitlik ve adaletin belirli noktalarda birbirinden ayrılmasının gerekliliğinin sebebi bu.

Farklı yeteneklerin aynı konuda eğitilmesi, ortada harcanmış bir potansiyele sebep olacağı için "eşitlik" olarak nitelenemez. Haklar konusundaki eşitlik, yatkınlığı olanı ortaya çıkarıp o konu özelindeki tüm imkanlara ulaşmayı herkese sağladığınızda hasıl olur zaten.

Aynı firmada çalışan, daha çok emek harcayan biriyle daha az emek harcayan birine eşit maaş vermek de adil değildir mesela.

Mutlak eşitlik ile nispi eşitlik birbirinden farklı olgulardır. Emeğinin karşılığını alma konusundan ikisi de düzgün şekilde yararlanıyorsa, ortada eşitlik olarak da bir sorun yoktur.

Doğada hiçbir şey aynı olamaz ve değildir zaten ve eşitlikten kasıt, herkesi aynı kefede tutmak veya birbirinin kopyası hayatlara mahkum etmek de değildir. Herkesin, hakka ve imkana olan mesafesini denkleyebilmektir.
 
Son düzenleme:
Az emek harcayan, çok emek harcayan konusu saçma. Az emek harcama gibi bir durum varsa, çok emek harcayan kişi istese o işe girebilirdi. Tamamen yetenek ve hak etme durumuyla alakalı.

Şirketin bir CEO'su ile normal bir çalışanının maaşı eşit olamaz. CEO bunu hak etmiştir ve o konuma gelmiştir. Eğer CEO ve normal bir şirket işçisi aynı maaşı alsaydı, eşitlik de olmazdı adalet de olmazdı.
 
Eşitlik matematikteki gibi ele alınmaz.
Toplumsal eşitlik ve adalet içiçedir. Birbirinden ayrılmaz.
Eşitlik birinci resimdeki gibi değildir. Tam da ikinci resimdeki gibidir.
"Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar" ilkesi hem eşitlik hem de adalet barındırır.
 

Geri
Yukarı