Röntgen'de çıkmayan Ultrason'da çıkar mı?

YigitXS

Hectopat
Katılım
19 Mart 2021
Mesajlar
1.801
Çözümler
7
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
1 aydır kuru karın ağrım var sadece karın ağrısı 2 gündür de ishalim ve mide bulantım vardı onlar geçti. Karnım hala ağrıyor aile hekimine gittim kan verdim röntgen çekti idrar testi yaptı ama bir şey çıkmadı. Özel hastaneye gideceğim ultrason çektirmek için ama fiyatlar pahalı diyorlar ve bir şey çıkmazsa para boşa gidecek. Bir de 18 yaş altı dahiliye bakmıyormuş. Gidersem hangi bölüme gitmem gerek daha önce ultrason çektiren varsa özel hastanede kaç TL yardımcı olur musunuz?
 
1 aydır kuru karın ağrım var sadece karın ağrısı 2 gündür de ishalim ve mide bulantım vardı onlar geçti. Karnım hala ağrıyor aile hekimine gittim kan verdim röntgen çekti idrar testi yaptı ama bir şey çıkmadı. Özel hastaneye gideceğim ultrason çektirmek için ama fiyatlar pahalı diyorlar ve bir şey çıkmazsa para boşa gidecek. Bir de 18 yaş altı dahiliye bakmıyormuş. Gidersem hangi bölüme gitmem gerek daha önce ultrason çektiren varsa özel hastanede kaç TL yardımcı olur musunuz?
Karın ağrınızın olmasına birçok şey sebebiyet verebilir. Şuan da hekimlerinin sürekli söylediği bir salgın var, karın ağrınıza bu sebep olabilir. Kısa süreli ishal olma durumları aralı şekilde normal karşılanabilir ancak bir aydır karın ağrınızın olması araştırılması gereken bir durum. Ciddi bir durum genelde doğru verilen(İstenilen kan tahlili ile araştırılan hastalığın ilişkisi açısından) kan testlerinde genelde çıkıyor ve burada tedavi etmekten ziyade bunu sağlayan durumu bulmak önem arz ediyor.

Röntgen de genelde acil durumlar ve gaz ağrıları(Bkz: Apandisit patlaması, Safra kesesi patlaması vs.) ile kesine yakın tanı konabiliyor. Ancak diğer detaylı incelenmesi gereken durumlarda röntgen yetersiz geliyor, ultrasonografi veya manyetik rezonans(MR) gibi tetkiklere başvuruluyor. Ultrason genelde iç yapısal durumlarda yeterli geliyor ama ultrason; MR, tomografi kadar detaylı bir tetkik olmadığı için yeterli gelmeyebiliyor.

Karın birçok bölgeden oluştuğu için ağrınızın hangi bölgede olduğuna dikkat etmelisiniz, genelde alt karın tarafı şiddetli ağrı yoksa gaz ağrıları ve idrar yolu iltihapları ağrıya sebebiyet verebiliyor, sağ üst tarafta oluşan ağrılarda genelde safra kesesi taşı sebep olabiliyor. Karın ağrılarının başlıca sebepleri de bağırsak düzensizlikleri, vücut direncini düşüren virüs ve zararlı bakteriyel enfeksiyonlar baş gösteriyor. Beklemeden detaylı tetkiklerinizi olun.

Sizin durumunuza gelirsek 18 yaş altında olduğunuz için "Genel Pediatri" veya "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları" polinikliğine başvurabilirsiniz. Devlet hastanelerine başvurmanızı ve özel hastaneye de aynı şekilde başvurmanızı önermem. Araştırma hastanelerine veya üniversite hastanelerine başvurmanız daha lehinize olacaktır. Devlet hasteneleri, üniversite hastaneleri kadar detaylı araştırma yapmayıp genel tahlillere göre tanı koymaya çalışıyor. Üniversite hastanesi en ufak detaya takılarak araştırma yapıyor ve detaylı testler istiyor, böylelikle soruna neden olan hastalığın tanısını koyabiliyor.

Üniversite hastanesine başvurursanız sizin öyküsünüzü dinleyip, detaylı tahlillerin yanında tüm karın ultrasonu da isteyecektir. Duruma göre MR gibi detaylı radyolojik tetkikler isteyebiliyorlar. Devlet hastanesine giderseniz, hekime durumunuzu anlatın aile hekimine göre daha kapsamlı kan tahlilleri isteyecektir. Aynı şekilde bir aydır karın ağrınızın geçmediğni belirterek hekimden Tüm Adobmen(Tüm karın) ultrasonu için rica edin, ultrason isteğini oluşturacaktır.

Şunuda belirtmeliyim ultrason ve diğer tetkikleriniz temiz çıkarsa iç kalıtsal hastalıklar karın ağrısına sebebiyet olabileceği için, içiniz rahat olması açısından Kontrastlı(ilaçlı) Üst + Kontrastlı(ilaçlı) Alt Adobmen MR çekinebilirsiniz, detaylı bir çekim olacağından bir şey olup olmadığı çıkacaktır. Diğer endoskopik yöntemler de ise zaten kanda kötü değerler olmadan gerekli görülmüyor. Bu MR gib detaylı tetkikleri üniversite hastaneleri(Daha sıkı oluyor üniversite hastanelerinde)gerekli görülürse yapıyor ancak devlet hastaneleri bu konuda biraz daha anlayışlı, doktora rica edip istemeya çalışabilirsiniz(isterken şikayetiniz geçmediğinin üzerinde durun.).

Özel hastaneye giderseniz radyolojik tetkikler için çok yüksek ücret talep edebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse bir üniversite hastanesinden(Özel hastane değil)verebilirim; Hacettepe Üniversitesinde bir MR ortalama 350TL'den başlıyor ve MR içeriğine göre artıyor. Bu bahsettiğim ücret normal randevu değilde "Mesai dışı öğretim üyesi farkı" üzerinden çıkıyor, aynı şekilde Karın Ultrasonu 250TL'den başlıyor. Normal randevular ücretsiz ancak çok ileri tarihe verebiliyorlar. Devlet hastaneleri daha yakın tarihe veriyor, eğer SGK faydalanıyorsanız ücretsiz şekilde tüm işlemler oluyor, aynı şekilde üniversite hastanelerinde de SGK'dan faydalanıyorsunuz ama hızlı olması açısından başta belirttiğim gibi ücret ödeyerek ileri tarihli randevuları hızlıca çektirebilirsiniz. Ayrıca MR ve tetkik raporlanması açısından üniversite hastaneleri daha başarılıdır. Bu tetkikler normal bir özel hastanede çok daha pahalı olacaktır ve özel hastanede sadece tetkik ücreti yanında birçok ücrette çıkarabiliyorlar. Devlet nezdindeki hastanelere kıyasla özel hastaneler zaman ve bekleme açısından ne kadar para varsa o kadar işler hızlı ilerliyor.

Dolayısıyla başta belirttiğim branşlara sıra alabilirsin, imkanlar neticesinde yukarda anlattığım şekilde istediğin hastaneye başvurabilirsin. İmkanın yetiyorsa üniversite hastanesine gitmeni öneririm ve hekime mutlaka evebeynin ile gitmelisin.
Geçmiş olsun!
 
Son düzenleme:
Karın ağrınızın olmasına birçok şey sebebiyet verebilir. Şu an da hekimlerinin sürekli söylediği bir salgın var, karın ağrınıza bu sebep olabilir. Kısa süreli ishal olma durumları aralı şekilde normal karşılanabilir ancak bir aydır karın ağrınızın olması araştırılması gereken bir durum. Ciddi bir durum genelde doğru verilen(istenilen kan tahlili ile araştırılan hastalığın ilişkisi açısından) kan testlerinde genelde çıkıyor ve burada tedavi etmekten ziyade bunu sağlayan durumu bulmak önem arz ediyor.

Röntgen de genelde acil durumlar ve gaz ağrıları(bkz: Apandisit patlaması, safra kesesi patlaması vs.) İle kesine yakın tanı konabiliyor. Ancak diğer detaylı incelenmesi gereken durumlarda röntgen yetersiz geliyor, ultrasonografi veya manyetik rezonans(mr) gibi tetkiklere başvuruluyor. Ultrason genelde iç yapısal durumlarda yeterli geliyor ama ultrason; mr, tomografi kadar detaylı bir tetkik olmadığı için yeterli gelmeyebiliyor.

Karın birçok bölgeden oluştuğu için ağrınızın hangi bölgede olduğuna dikkat etmelisiniz, genelde alt karın tarafı şiddetli ağrı yoksa gaz ağrıları ve idrar yolu iltihapları ağrıya sebebiyet verebiliyor, sağ üst tarafta oluşan ağrılarda genelde safra kesesi taşı sebep olabiliyor. Karın ağrılarının başlıca sebepleri de bağırsak düzensizlikleri, vücut direncini düşüren virüs ve zararlı bakteriyel enfeksiyonlar baş gösteriyor. Beklemeden detaylı tetkiklerinizi olun.

Sizin durumunuza gelirsek 18 yaş altında olduğunuz için "genel pediatri" veya "çocuk sağlığı ve hastalıkları" polinikliğine başvurabilirsiniz. Devlet hastanelerine başvurmanızı ve özel hastaneye de aynı şekilde başvurmanızı önermem. Araştırma hastanelerine veya üniversite hastanelerine başvurmanız daha lehinize olacaktır. Devlet hasteneleri, üniversite hastaneleri kadar detaylı araştırma yapmayıp genel tahlillere göre tanı koymaya çalışıyor. Üniversite hastanesi en ufak detaya takılarak araştırma yapıyor ve detaylı testler istiyor, böylelikle soruna neden olan hastalığın tanısını koyabiliyor.

Üniversite hastanesine başvurursanız sizin öyküsünüzü dinleyip, detaylı tahlillerin yanında tüm karın ultrasonu da isteyecektir. Duruma göre mr gibi detaylı radyolojik tetkikler isteyebiliyorlar. Devlet hastanesine giderseniz, hekime durumunuzu anlatın aile hekimine göre daha kapsamlı kan tahlilleri isteyecektir. Aynı şekilde bir aydır karın ağrınızın geçmediğni belirterek hekimden tüm adobmen(tüm karın) ultrasonu için rica edin, ultrason isteğini oluşturacaktır.

Şunu da belirtmeliyim ultrason ve diğer tetkikleriniz temiz çıkarsa iç kalıtsal hastalıklar karın ağrısına sebebiyet olabileceği için, içiniz rahat olması açısından kontrastlı(ilaçlı) üst + kontrastlı(ilaçlı) alt adobmen mr çekinebilirsiniz, detaylı bir çekim olacağından bir şey olup olmadığı çıkacaktır. Diğer endoskopik yöntemler de ise zaten kanda kötü değerler olmadan gerekli görülmüyor. Bu mr gib detaylı tetkikleri üniversite hastaneleri(daha sıkı oluyor üniversite hastanelerinde)gerekli görülürse yapıyor ancak devlet hastaneleri bu konuda biraz daha anlayışlı, doktora rica edip istemeya çalışabilirsiniz(isterken şikayetiniz geçmediğinin üzerinde durun.).

Özel hastaneye giderseniz radyolojik tetkikler için çok yüksek ücret talep edebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse bir üniversite hastanesinden(özel hastane değil)verebilirim; hacettepe üniversitesinde bir mr ortalama 350TL'den başlıyor ve mr içeriğine göre artıyor. Bu bahsettiğim ücret normal randevu değil de "mesai dışı öğretim üyesi farkı" üzerinden çıkıyor, aynı şekilde karın ultrasonu 250TL'den başlıyor. Normal randevular ücretsiz ancak çok ileri tarihe verebiliyorlar. Devlet hastaneleri daha yakın tarihe veriyor, eğer SGK faydalanıyorsanız ücretsiz şekilde tüm işlemler oluyor, aynı şekilde üniversite hastanelerinde de SGK'den faydalanıyorsunuz ama hızlı olması açısından başta belirttiğim gibi ücret ödeyerek ileri tarihli randevuları hızlıca çektirebilirsiniz. Ayrıca mr ve tetkik raporlanması açısından üniversite hastaneleri daha başarılıdır. Bu tetkikler normal bir özel hastanede çok daha pahalı olacaktır ve özel hastanede sadece tetkik ücreti yanında birçok ücrette çıkarabiliyorlar. Devlet nezdindeki hastanelere kıyasla özel hastaneler zaman ve bekleme açısından ne kadar para varsa o kadar işler hızlı ilerliyor.

Dolayısıyla başta belirttiğim branşlara sıra alabilirsin, imkanlar neticesinde yukarıda anlattığım şekilde istediğin hastaneye başvurabilirsin. İmkanın yetiyorsa üniversite hastanesine gitmeni öneririm ve hekime mutlaka evebeynin ile gitmelisin.
Geçmiş olsun!

Yaşadığım yerde eğitim ve araştırma hastanesi var bir de özel hastane devlete gideceğim ama randevu yok ve gidip ultrason istersem 2-3 ay sonrasına ultrason sırası verirler diye düşünüyorum.
 
Yaşadığım yerde eğitim ve araştırma hastanesi var bir de özel hastane devlete gideceğim ama randevu yok ve gidip ultrason istersem 2-3 ay sonrasına ultrason sırası verirler diye düşünüyorum.
2-3 aya verirlerse şanslısın valla, çok şükür doktorlarımızı yurt dışına kaptırdığımız için inanılmaz tarihlere randevu atıyorlar.
 
Yaşadığım yerde eğitim ve araştırma hastanesi var bir de özel hastane devlete gideceğim ama randevu yok ve gidip ultrason istersem 2-3 ay sonrasına ultrason sırası verirler diye düşünüyorum.
Eğer kalabalık bir semt ise devlet tarafında randevu süreleri 6-12 aya kadar uzuyabiliyor, bu süreler normal randevular için oluyor ancak doktor isteği yaparken acil olarak isterse hemen çekiliyor veya hazır tanımlı bir hastalığın kontrolü için istenmişse aynı ay içerisinde çekiliyor. Bu randevu süreleri hakkında doktorlar yoğunluğun olduğunu söyleyerek yoğun olmayan küçük semtlerde çekinilmesi için yönlendiriyor. Eğer küçük bir şehir de oturuyorsanız ultrason randevusunda pek sorun yaşamazsınız ancak sorun yaşarsanız dahi çevre ilçelerde ki devlet hastanelerinde çekilmenizi tavsiye ederim ki yoğun olmayan hastanelerde aynı ay çekilebiliyor, böylelikle çok beklememiş olursunuz ve özele kıyasla daha az masraf yapmış olursunuz. Şunuda belirtmeliyim ultrason randevusunu alabilmek için ultrason isteğini ilgili hekim yapması lazım aksi takdirde ultrason birimi direk randevu veremiyor.

MHRS'den randevular 16:00 da açılıyor, büyük semtlerde 5dk dolmadan bitebiliyor hemen. Bazı hastaneler de bazı poliniklik hekimleri sabah 7:30'da normal randevusuz sayılı hasta girişi alabiliyorlar. Yoğunluğa göre sabah 9:00 kadar hasta girişi almaya devam edebiliyorlar, hastaneye uzak değilseniz sabahın erken saatlerinde devlet hastanesine uğrayın, büyük ihtimal sıra alabilirsiniz. Eğer hasta kayıttan giriş alamazsanız, polinikliğine çıkıp hekime rica ederseniz, size kaşeli kağıt verdiğinde hasta kayıttan giriş yaptırabilirsiniz.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde sabah 5:00 gibi randevular için sıraya girilebiliyor, o saatlerde sıra(Bazı hastanelerde değişiklik olabiliyor) için gidebilirsiniz(MHRS sisteminden sıra alınamayan hastaneler ve özel randevu sistemi bulunmayan hastaneler için geçerlidir.). Eğitim ve araştırma hastanelerinin bazılarında ''Mesai dışı öğretim üyesi farkı'' ücretini ödüyerek aynı hafta içerisinde çekimler yapılabiliyor ve bu ücretler özele kıyasla daha az oluyor. Eğer parayı sorun etmezseniz özel hastane tarafında da kısa zamanlı randevular ile çekimler yapılabiliyor.
 
Eğer kalabalık bir semt ise devlet tarafında randevu süreleri 6-12 aya kadar uzuyabiliyor, bu süreler normal randevular için oluyor ancak doktor isteği yaparken acil olarak isterse hemen çekiliyor veya hazır tanımlı bir hastalığın kontrolü için istenmişse aynı ay içerisinde çekiliyor. Bu randevu süreleri hakkında doktorlar yoğunluğun olduğunu söyleyerek yoğun olmayan küçük semtlerde çekinilmesi için yönlendiriyor. Eğer küçük bir şehir de oturuyorsanız ultrason randevusunda pek sorun yaşamazsınız ancak sorun yaşarsanız dahi çevre ilçelerde ki devlet hastanelerinde çekilmenizi tavsiye ederim ki yoğun olmayan hastanelerde aynı ay çekilebiliyor, böylelikle çok beklememiş olursunuz ve özele kıyasla daha az masraf yapmış olursunuz. Şunuda belirtmeliyim ultrason randevusunu alabilmek için ultrason isteğini ilgili hekim yapması lazım aksi takdirde ultrason birimi direk randevu veremiyor.

MHRS'den randevular 16:00 da açılıyor, büyük semtlerde 5dk dolmadan bitebiliyor hemen. Bazı hastaneler de bazı poliniklik hekimleri sabah 7:30'da normal randevusuz sayılı hasta girişi alabiliyorlar. Yoğunluğa göre sabah 9:00 kadar hasta girişi almaya devam edebiliyorlar, hastaneye uzak değilseniz sabahın erken saatlerinde devlet hastanesine uğrayın, büyük ihtimal sıra alabilirsiniz. Eğer hasta kayıttan giriş alamazsanız, polinikliğine çıkıp hekime rica ederseniz, size kaşeli kağıt verdiğinde hasta kayıttan giriş yaptırabilirsiniz.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde sabah 5:00 gibi randevular için sıraya girilebiliyor, o saatlerde sıra(Bazı hastanelerde değişiklik olabiliyor) için gidebilirsiniz(MHRS sisteminden sıra alınamayan hastaneler ve özel randevu sistemi bulunmayan hastaneler için geçerlidir.). Eğitim ve araştırma hastanelerinin bazılarında ''Mesai dışı öğretim üyesi farkı'' ücretini ödüyerek aynı hafta içerisinde çekimler yapılabiliyor ve bu ücretler özele kıyasla daha az oluyor. Eğer parayı sorun etmezseniz özel hastane tarafında da kısa zamanlı randevular ile çekimler yapılabiliyor.
Karın ağrısı basit bir neden ile açıklanabilir ancak konu sahibinin acil bir sorunu da olabilir. Dediğiniz gibi sabah randevusuz gitmek, para ödeyip üni. hastanelerine başvurmak veya en kesin ve de ciddi maddîyat gerektiren çözüm yöntemi olan özel hastaneler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı