Bulut bilişim hizmetleri, şirketlerin sahip olduğu veya kullandıkları ürünleri güvenli bir şekilde hizmete sundukları platformlardır. Yıllık kontrat usulü ile bulut altyapılarından faydalanırlar. Kontrat süreleri boyunca ekstra hizmet talebinde bulunup bunları faturalandırabilirler. Günümüzde altyapı konusunda ilk tercih bulut bilişim hizmetleridir. Dünya devi firmalardan tutun kamu kurumlarına geniş bir müşteri yelpazesine sahiptirler.
Peki bulut neden tercih ediliyor? Bunun cevabı basit: Maliyet ve güvenlik.
Eğer bir şirket veya KOBİ kendi altyapısını kurup bu altyapı üzerinden hizmet vermek isterse;
1. Bu altyapıyı kurdurmak için gerekli ekipmanlara ve lisanslara korkunç fiyatlar ödemek zorunda kalacak. Sadece almak ta yetmez bunları kurabileceği bir veri merkezine de ihtiyacı olacak.
2. Bu altyapıyı kullanabilmek ve yönetebilmek için personele ihtiyacı olacak ve bu da ciddi bir maliyet getirecek çünkü orta ölçekli bir altyapıda sistem yöneticisi, yardım masası, network yöneticisi, veritabanı yöneticisi, devops yöneticisi vs. çeşit çeşit çalışanlar olur ve bunların ücretleri çok yüksektir.
3. Bu altyapı yetersiz kalmaya başladığında öyle veya böyle büyütülmesi gerekecek ve bu da yeni ekipman ve lisans ücreti olarak şirkete ciddi yük olacak.
4. Bu altyapının güvenliğinin sağlanması için de secops yöneticileri çalıştırmak zorunda kalacak ve bu arkadaşların ücretleri de tahmin edilebileceği üzere çok yüksek.
5. Bu altyapıda olası bir çökme, veri kaybı, kesinti vb. durumlarda şirketin bu zararı tazmin edebileceği bir yer olmayacak. Eğer bulut hizmeti veya on-prem hizmet alıyorsanız tazminat hakkınız doğabiliyor.
6. Dünyanın en güvenli altyapıları bulut altyapılarıdır. Kendi yönettiğiniz altyapının güvenliğinı sağlamak çok zor ve çok masraflıdır.
Farkları kabaca bu şekildedir. Hızlı hızlı aklıma gelenleri yazdım umarım faydalı olmuştur.