Sürprizbozan The Last of Us 2 hikayenin sonundaki saçmalık

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xecutioner00

Femtopat
Katılım
16 Mart 2025
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar ben The Last of Us hayranı olarak yazıyorum bu yorumumu 1. oyunda da 2. oyununda grafiksel açıdan oynayış açsından mükkemel bir yapısı var ama hikaye kısmı açık konuşmak gerekirse 2. oyunda berbat abi. Joel denilen başyapıtı mademki öldürüyorsunuz işkence ede ede oyunun sonunda da o işkence eden kişiden intikam aldırın bir zahmet. Bu hem hikayesel açıdan hem mantıksal açıdan doğru olur. Bütün bir oyun rezil durumuna düşüyor. Naughty dog 3. oyun için mi böyle bıraktı bilmiyorum ama gerçekten böyle bir sonla bitmesi benim için hayal kırıklığı oldu açıkçası. Abby'nin orada ölmemesi bütün bir oyunu hiç ediyor olan Joel'la oldu bir de oyunun hikayesini savunanlar var. Bilmem siz ne düşünürsünüz?
 
1. oyunu 3 kere bitirmiş biri olarak ayrı ayrı zorluklarla 2. oyunun hikayesininin sonu iğrenç olmuş sahsi görüşüm beğenmedim. Mekanik oynanış grafikler vs süper ona sözüm yok.
 
Sana sonuna kadar katiliyorum. Kimisi dogru olanin bu oldugunu soyluyor ancak, Abby'nin psikopatca iskence ederek oldurmesini oyun sonuna kadar unutamadim ve nedense diger cogu kisinin aksine bir turlu Abby'e sempati duyamadim. Keske Ellie evinde otursaymis da ailesini kaybetmeseymis. Ellie Santa Barbara'ya gitmese Abby zaten olecekti. Eger Abby oyunun basinda Joel'a iskence etmemis olsaydi Abby tamamen hakli diyebilirdim ama iskence etmesi onun hakli duruma gecmesini engelliyor bence maalesef.
 
5 yıldır finali yüzünden tartışılıyor bu oyun için. Benim de çok sevemediğim fakat kabul edilebilir bulduğum bir final bu. Nasıl ki oyunun başında 10 oyundan 9'unun alamayacağı cesurlukta bir karar alıyorsan, finalde de "İntikam kötüdür, kötülük doğurur." klişesi yerine gerçek bir insan böyle yapardı diyerek Abby'i öldürtse daha iyi olabilirdi. Ha şu anki hâliyle de en azından 3. oyuna kapı açılmış oldu.
 
Ben de kendi fikrimi yazayım genel olarak. Joel aslında sıradan bir insan. Salgının başladığı gün kızını kaybediyor ve bu olay onun içinde kolay kolay kapanmayacak, kocaman bir boşluk bırakıyor. Salgının ilk gününden oyunun açılış sahnesine geldiğimizde aradan 15 yıl geçmiş. Joel artık Tess diye bir karakterle birlikte yaşıyor. Başta yanında olan kardeşi Tommy ise onu terk etmiş. Oyunda ilerledikçe Tommy neden gittiğini kendisi söylüyor zaten: Joel’le birlikte geçirdiği yılları bir kabus olarak tanımlıyor.


Tommy'nin bu sözleri bir yana, Ellie ve Joel oyunda avcılardan kaçarken bir garaja giriyorlar. Orada etrafa dağılmış bir sürü eşya, ölü insanlar var. Joel orada “fucking hunters” diyor. Sonrasında Ellie, bu insanların pusu kurduğunu Joel’in nasıl anladığını soruyor. Joel ise zamanında gurur duymadığı şeyler yaptığını ve her iki tarafta da bulunduğunu söylüyor. Ellie de doğal olarak şunu soruyor: “Yani zamanında bir sürü masum insan mı öldürdün?” Joel bu soruya siniri bozulmuş bir şekilde cevap vermiyor, geçiştiriyor. Bu da bize onun geçmişte gerçekten kötü şeyler yaptığını gösteriyor.


Gelelim oyunun sonuna… Joel, Ellie’nin ameliyatta öleceğini öğrenince hastanede önüne gelen kim varsa öldürüyor ve Ellie’yi alıp kaçıyor. Bunu Ellie için değil, aslında kendi için yapıyor. Çünkü yıllar önce kızını kaybetmiş bir baba olarak, o acıyı bir kez daha yaşamak istemiyor. O an, geçmişteki olayın bir tekrarı gibi geliyor ona. Bu sefer bir şey yapabileceğini düşünüyor ve Ellie’yi kurtarıyor.


Ben bu yazdıklarımdan şunu çıkarıyorum: Joel, öyle “başyapıt bir karakter” falan değil. Sıradan bir hayatta kalma mücadelesi veren insan. Zamanında hayatta kalmak için masum insanları soymuş, zarar vermiş, hatta belki de öldürmüş. Ve oyunun sonunda, sadece kendi duyguları için insanlığın umudunu yok ediyor. Yani bir kahraman değil, tam anlamıyla bir anti-hero.


Bu arada Joel’i seviyor muyum? Evet, seviyorum. Ama bu, onun ölmeyi hak etmediği anlamına gelmiyor. Başına gelenleri sonuna kadar hak etti.


İkinci oyuna gelelim şimdi. Joel, Abby adlı bir karakter tarafından işkence edilerek öldürülüyor ve doğal olarak oyunu oynayanlar sinirleniyor. Hatta Joel'in öldüğünü görünce oyunu siliyorlar, sonuçta Joel herkesin favori karakteri yani. Ama herkes oyunun hikayesini tarafsız bir şekilde oynayıp bitirmiş olsaydı, kimse kimseden nefret etmezdi. Hatta oyundaki karakterlerin benzer bir hayat yaşadıklarını ve sonuçta hepsinin insan olduğunu fark ederdi.


İlk oyunun sonunda Joel, Ateşböceği hastanesinde önüne çıkan kim varsa öldürdü ve Ellie’yi kaçırdı. Bunu yaparken Abby'nin babasını da öldürdü ve kendi geleceğine de mühürü vurmuş oldu. Abby, babasının ölümünden önce gayet sıradan bir kız, tıpkı Ellie gibi. Abby ve babası = Joel ve Ellie. Eğer oyunu tarafsız bir şekilde oynamış olsaydınız, Abby ve babasının da Joel ve Ellie’nin müze bölümüne benzer sahnelere sahip olduğunu görürdünüz. Bu bölümler Abby’i insanlaştırıyor. Neyse… Babasının ölümü, Abby’i psikolojik anlamda çok derinden etkiliyor ve yıllarca Joel’den intikam almayı takıntı haline getiriyor. Yani kim getirmez ki? Manyağın biri arkadaşlarını ve en önemlisi babanı öldürüyor. Sonuç olarak Abby, babasının intikamını alıyor ve hayatına devam ediyor. Ama hesaplamadığı bir şey var: karşı tarafta da ondan Joel'in intikamını almak isteyecek. Oyun bu noktada kısır döngüye giriyor zaten. Bir Ellie’nin arkadaşı ölüyor, bir Abby’nin. İki karakter de intikam uğruna çevresindeki herkesin ölümüne sebep oluyor ve değer verdikleri her şeyi kaybediyorlar.


Oyunun sonunda Ellie neden Abby’nin yaşamasına izin veriyor, onu ben de bilmiyorum. Ama büyük ihtimalle psikolojik olarak yorulduğu için ve Abby’nin ölümünün hiçbir şeyi düzeltmeyeceğini, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anladığı için. Aynı şekilde Abby neden fırsatı varken Ellie ve Dina’yı tiyatroda öldürmedi, onu da bilmiyorum. Hatta neden en başta Joel ile birlikte Ellie ve Tommy’i öldürmedi, onu da bilmiyorum inan ki.


The Last of Us Part II şimdiye kadar oynadığım en realist ve kasvetli oyun. Buna benzer başka bir oyun daha oynamadım. İlk oynadığımda herkes gibi Abby’nin olduğu kısımları speedrun yaparak geçtim, ama sonra oturup tarafsız bir şekilde baştan sona oynadım ve Abby hakkında ki fikrim değişti. Bu arada, kendi fikrimce Abby, Ellie’den çok daha iyi bir karakter.


Benim yorumum genel olarak bu şekilde. Oynadığım kadarıyla bu sonucu çıkardım.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı