SSD'de okuma hızının etki ettiği şeyler nelerdir?

Sanchezzzz

Hectopat
Katılım
15 Mayıs 2018
Mesajlar
78
Arkadaşlar yalnızca işletim sistemini ve programları kuracağım için 120 GB SSD düşünüyorum ancak bir sorum olacak.

Okuma hızı, açılış hızını ve masaüstü ya da SSD'ye yüklü programların hızını etkiler mi?

Örneğin 500 MB okuma hızlı SSD ile 2000 MB okuma hızlı SSD arasında açılış hızında falan farklar olur mu ?

Varsa bu hız farkına bu fiyat farkları değer mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benim daha önceki notebookumda vardı, bu notebookum eskisinin iki katı iyi özelliklere sahip ama ssd olmadığı için cidden daha yavaş tabi günlük kullanımda :)
 
Mantığı anlamak aslında çok basit; Yüksek veri okuma ve yazma hızlarının avantaj sağladığı alanlar elbette verinin okunduğu veya yazıldığı - transfer edildiği alanlardır.

Sistem açılış esnasındayken hem veri okuyor hem de RAM belleklere veri transfer ediyor. Bu nedenle hem veri yazma hem de veri okuma hızı birincil derecede etki yaratacaktır. Sistemde darboğaz yapan herhangi bir parça bulunmadığı sürece 2x hızında okuyup yazan depolama aygıtı 1x hızında okuyup yazan depolama aygıtından 2 kat hızlıdır.

Oyunlarda ise veri transferinin önem kazandığı 2 senaryo vardır; Birincisi oyunun açılış, ikincisi ise oyun menüsünden oyunun kendisine geçiş ekranı, bir neci haritaların ve nesnelerin yükleniş ekranı diyebiliriz.
Ek olarak HDD'lerin depolama alanı dolduğu vakit, plakaların dış kısmına denk gelen veriler daha yavaş hızda okunup transfer edilebilir. Mesafe arttığı için 1 sektöre ulaşım süresi de uzamaktadır.
SSD gibi depolama birimlerinde ise her sektöre aynı hızda erişilebilmektedir.

Gündelik kullanımda önem arz eden bir değer daha var; O da "Veriye ulaşım hızdır". Oyunlar veya işletim sistemlerinin yükleniş esnasında önem arz etmese bile gündelik kullanımda büyük önem arz etmektedir. Veriye ulaşım hızı dediğimiz şey diret olarak; Bilgisayardan alacağımız tepki ile doğrudan bağlantılıdır. Bir programa tıkladığımız zaman verilere ne kadar hızlı ulaşılırsa o kadar hızlı ekrana gelir, ne kadar hızlı transfer edilirse o kadar çabuk hazır - kullanılabilir hale gelir.

SSD ile HHD arasında 10 kat'a kadar okuma yazma hız fark olabilir, 10 kat çok iyi bir değer.
Ancak veriye ulaşım süreleri arasında çok ama çok büyük bir fark var. Bu süre ufak rakamlar olduğu için fark etmesi de bir o kadar zor oluyor haliyle :) Kelime kurnazlığı yapmayayım, yanlış anlaşılmasın. Yinede en az 10 kat veriye ulaşım hızını da hissettirir gerçek hayattaSSD, tıkladığınız anda karşınızda görürsünüz pencereyi.
 
Okuma hızında fark olması, aslında doğrudan kaliteyi belirler.

En kötü SSD ile en iyi SSD arasında çok çok az fark vardır temel konularda. Nedir bunlar, bilgisayarın açılış süresi, program yükleme süreleri vs. vs.

Yani ben niye bu SSD'yi aldım diye pişman olmazsınız. Daha iyi SSD'nin farkını sadece dosya aktarımında ve kullanım ömründe görürsünüz.

hem veri yazma hem de veri okuma hızı birincil derecede etki yaratacaktır
Kısmen doğru, kısmen yanlış. Zira Windows boot ederken ufak ufak birçok dosyayı RAM'e attığı için burada erişim süreleri önem kazanıyor. 3000 MB/s ile 300 MB/s hızlı 2 SSD arasında çok az fark olacaktır.
 
SSD'nin veriye ulaşım hızı 0,055ms gibi komik rakamlar bilmiyorum farkında mısın? 1 saniye içerisinde okuyacağı veya transfer edeceği veriye ulaşabildiği sürece 1GB/s SSD ile 300MB/s arasındaki SSD'nin açacağı işletim sistemlerinin hızları arasında çok net fark vardır.

Söylediğin gibi olsa 15ms tepki süresine sahip SSD'nin CS:GO oyununda harita açma hızı ile 15ms tepki hızına sahip HDD'nin harita açma hızı arasında 277 kata yakın fark olurdu :) Oysa SSD'ler veriye elektrik hızında eriştiği için bu tepki süresi anlamında bir yetersizlik çekmiyor, transfer hızı neyse - sistem işleyebildiği müddetçe bu performanstan faydalanıyor.

Ben ince mantığı ortaya sererek anlatıyorum, anlattıklarımda kısmen yanlış bir nokta yok. Sen tepki süresini öveyim terken transfer hızını öldürmüşsün, olan bu. Dosya birimleri sandığın kadar küçük değil.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı