Zürih Üniversitesi ve Bursları

Almanya da düşündüm, ancak daha çok mühendislik odaklı kariyere uygun bir yer olduğundan çok da üstünde durmadım. MIT`te bazı çalışmalar belgelenmiş, ve tam da yapmak istediğim sistem düzeneğini sağlayacak türden bir çalışma. Umarım o Koreli abi öğretim görevlisi olmuştur.
Yani sahiden fena çorba. Eğitimciler ortak bir karara varamıyor. Deneyimli eğitimciler bile bir karara varamazken bu kadar tehlikeli bir eğitim ekosisteminde yarınımız Allah Kerim. Umarım kazanırım şu liseyi de saçlarım dökülmeden kurtulurum nakil falan uğraşmam...
O halde Rusça`yı eleyebilirim. Fransızca da elenmiş olsa, geriye Çince ve Almanca kalıyor. Muhtemelen o beğenmediğim Almanca`ya döneceğim. Tilki gibi kafalar.
O halde bir düşüneyim. Eğer eğitim kampına çalışacaksam Çince, öbür türlü Almanca girişirim.
MIT için hayal kurmamanı öneriyorum. Robert Koleji'nden okul birinciliği ile mezun olsan bile referans vermiyorlar verse de kabul etmiyorlar. Amerikan okulundan olmayıp gitmende seksilyonda bir. Benim önerim Almanca olacaktır malum Türkiye'de yaşadığımız için. İspanyolca ve Fransızca 2. yabancı dilim olsun diyenlerin öğrendikleri diller eğer ki ticaret okunacaksa Çince, Rusça ve İspanyolca önemli (yerine göre). Benim tavsiyem ortalama seviyede Almanca ve yüksek seviye İngilizce ile mezun olman yönünde olacaktır fakat bunları başarman için özel ders almalısın veya kursa gitmelisin.
 
Yani MIT için zor bir yoldan gitmem gerek.
O halde kabul ediyorum. Tam puan TOEFL, tam puan YKS, tam bir referans notu, tamamlanmış dil sertifikaları (C2), bir de tam bir dua ile yola çıkıyorum. Zaten C2 alması kolay ya, gerisini bir ara toplarım. Kolay işler bunlar tabii.
 
Dostum, seninle biraz muhabbet etmek istiyorum. Çünkü yaşına göre şu an bence geleceği düşünme olayını kavramışsın. Ama biraz yanlış bir atılımın var. Her konuda gördüğüm için önceden yazayım, umarım istediğin liseyi kazanırsın.
Onun haricinde sana demek istediklerim var. İnsanın hayalleri olması çok güzel bir şey. Hayallerin de kısıtlanmaması ve hor görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama sen şu an hayal kurmuyorsun, direkt şu olacak, bunu düşünüyorum diyorsun. Yani bize gerçekçi bulduğun hedeflerini anlatıyorsun. Ben şu an lisedeyim. Senin gibi seneler sonrasında şunu yapmak, şöyle bir konuma gelmek istiyorum diyorum kendime. Ama bazen etrafıma bakıyorum, insanlarla kendimi kıyaslıyorum. Bazı konularda çalışırsam ben de onlar gibi olabilirim, neden olmasın diyorum. Bazı konularda da ben buna zaten hakimim diyorum. Her yönden tartıyorum kendimi. Sonrasında hedeflerime biraz realite katıyorum.
Şimdi tabii kendini geliştirmek istemen çok önemli. Fakat bazı hedeflerini ulaşılabilir tutmalısın motive olmak için.
Mesela ''Lise bitince 2 yeni dilden C2 sertifikası alırım, kolay. '' demek yerine ''İngilizcemi geliştirsem ne güzel olur, üniversitede hazırlık okumadan İngilizce bölüme giderim. '' diyebilmelisin. Bunların yanında da ''2. yabancı dil olarak göreceğim Almancayı biraz inceleyeyim, umarım yeterli bir seviyede öğrenebilirim. '' desen ne güzel olur mesela.
Veya ''YKS'den, TOEFL'dan, GRE'den, ondan bundan tam puan alırım, kolay iş. '' demek yerine ''Bu sınavlardan ortalamanın üzerinde ve hedeflerim için yeterli puanlar alıp, hedeflerime ulaşırım umarım. '' demelisin mesela.
Biraz gerçekçi olmalısın. Yaşın daha küçük demeyeceğim, çünkü benim düşünceme göre sen yaşıtlarına kıyasla araştırmayı seven, bilinçli bir gençsin. Düşünce çerçevende olumlu sonuçlanacağını düşündüğün hedefleri belirleyebilirsin. Bu hedeflere de yoğunlaşabilirsin. Anlatmak istediğim fikri anladıysan biraz da bilgi odaklı, teorik konuşabiliriz. Yanıtından sonra başlatırım yurt dışında eğitim ile ilgili muhabbet, ben de çok araştırıyorum. Güzelce fikir alışverişi yaparız.
 
Son düzenleme:
Bence geleceği düşünme olayını kavramışsın. Ama biraz yanlış bir atılımın var
Bu konuda aslında ben takıntılı bir insan olduğumdan ötürü bir kere kaybettim mi kendime yediremem, genelde de ikinciyi denemem. Sınav zorlu, seçim süreci çok daha zorlu, ben yeterince çalışmadım gibi sebeplerden hep ``Ya olaylar şu şekilde gelişseydi?`` tarzı düşünerek hesap yaptım. Bu yedirememezlik üstüne pişkin bir kişiliğim olduğundan ötürü aslında çok zor şeyleri arkadaşlarıma ezici bir ortamda üstünlük sağlayabilmek için ``He aynen C2 çok kolay ya.`` tarzı söylemlerde bulunurum. Sınavı gördük, bu normalde olacağından çok daha kötü bir tecrübe oldu çünkü bu sınav geleceğime yön verebiliyor ve bana bir hinlik bir kurnazlık yapma hakkı tanımıyor. Şu seçim sürecinde psikolojik yapım gereği çöküş yaşayabilirim de (abartıyorum), ama hep hesaplara tutunabildiğim için -ki baya boş hesaplar öyle üstünkörü hö he şu şöyle bu böyle tarzı- bu denli zorlu süreci en azından kendime alıştırarak atlattım. Bir gerçekliğin farkına vardın mı onu unutmuyorsun. Sadece o anlık anımsamazsın. Bu az da olsa travma geçirmek gibi. Sadece 3.4 saniye kadar bir süre saçlarını dökecek ve bütün zihinsel yapını bozacak bir gelecek kaygısı duyabiliyorsun. Şahsen ben bir anlık müthiş bir gelecek kaygısı hissettim, bunu artık öğrendim demek bir daha unutmam demek oluyor. Bu tarz bir gerçekliğin oluşmasını önceden hinlik kurnazlık ile önlemem gerek, öbür türlüsü istediğimi elde edemem. Benim mesela müthiş inatçı bir yapım var, ama ne zaman tutacağını ben pek kestiremiyorum. Şu anda gelip desen ki hadi gel sana şu Fransız lisesinden %100 burs hadi gel sana şu İtalyan lisesinden %100 burs diye ben inatçılığımdan ötürü kabul etmeyip yine de istediğim liseyi zorlarım. Daha mı başarılı? Hayır. Daha mı iyi olanaklar sağlıyor? Yoo. Sen daha önceden bir Fransız lisesi istemiyor muydun? Evet, ama bunu yapamadığımdan ötürü yere kapaklandım. Şu anda bu isteği hayat memat meselesi olarak görüyorum çünkü süreci tanıdım. Atatürk`ün sözüne benzer bu. Askeri zaferler bu noktada sınav, ekonomik zaferler ise süreç oluyor. Bunu değerlendiremezsem hiçbir anlamı yok. Onun için deliler gibi evde dolanıp düşünüyorum şu hesabına şunu katsan şunu şöyle yazıp şunu hesaba katsan tarzı. Mesela bir araştırma sonucunda şunu rahatlıkla diyebilirim: Atatürk Lisesi çok talep almasına karşın yarısı (belki de fazlası) benim yüzdeliğimden fazla, veya %4-7 aralığında. Ayrıca Pervin Kaplan bir çalışma yapıyor. %5 altındaki okullarda fazla oynama olmayacak, 2017 taban puanını 1.1 ile çarpıp bulabilirsiniz diyor. Sırf bunlara inanarak tutunuyorum, ama içimde güvenmemi isteyen bir ses var.
Realistik düşünüyorum, ancak bunu hayallerime giden yolda değil daha çok dış durumlara uyarlıyorum. Mesela Arka Sokaklar, Kanıt, Akasya Durağı gibi dizilerde hep bir olay olur. Hadi ilk ikisi polisiye, neden Çiçek Taksi böyle? Yanımdan güvenilir olmadığını sezdiğim biri geçince düşünüyorum ``Her gün sokakta hayatta kalmaya çalışıyor ve yüzlerce, binlerce sapığın yanından sadece yürüyüp geçiyoruz. Ölmemizin kesin olduğu bir senaryo genellikle gerçekleşmiyor.`` diye. Yani işin kısası, azimli ve coşkulu kalıp ikinci kapıyı açabilmek için realistik olmayan hedefler üstüne bir insanı öldürecek realistik olmayan seviyede bir çalışma temposu yakalamalıyım (bu da abartı). Şu anda hayalim MIT`e gidip 21. yüzyılın en ileri gelen fizikçilerinden olmak. Bunu başaramazsam koyun gibi yaşayacağıma dair bir his var içimde.
Bunun dışında devlet okullarındaki pansiyonlarda ücretsiz kalabiliyor muyum? Ücreti nedir?
 
Son düzenleme:
Şu anda hayalim MIT`e gidip 21. yüzyılın en ileri gelen fizikçilerinden olmak. Bunu başaramazsam koyun gibi yaşayacağıma dair bir his var içimde.
Dostum merak etme hayalin en uç nokta zaten. Yani MIT'de fizik olmazsa, ODTÜ'de fizik olur, Bilkent'de olur, ne bileyim yurtdışında başka bir okula gidersin. Çok sıkıntı etme bunları. Nobel alan herkes MIT'den çıkmıyor. Veya kendini kanıtlaman gereken alan illa fizik olmak zorunda değil. Anladığım kadarıyla fizik üzerine kariyer elde etmek istiyorsun. Bu gayet mümkün, fakat 21. yüzyılın en ileri gelen fizikçilerinden olmazsan bu seni koyun gibi yaşayacak kıvama getirmez. Hayallerin var ve belirtiyorsun. ''Umarım olur. '' diyip bunları gerçekleştirmek için elinden geleni yap. Fakat gerçekleşmezse kötü bir hale geleceğini düşünme çünkü hayaller zaten gerçekleşirse bir başarıya dönüyor. Çoğu da gerçekleşmemek için var. Sadece hayal yani gerçekleşmese ne olur ki?

Bunun dışında devlet okullarındaki pansiyonlarda ücretsiz kalabiliyor muyum? Ücreti nedir?
Bildiğim kadarıyla bir devlet okulunun pansiyonlarında/yurtlarında kalmak için bir ücret ödemene gerek yok. Üniversitelerde de böyle. Bir devlet üniversitesine gidersen yurta para ödemezsin. Ben şu an okula evden gidiyorum, yani bir tecrübem yok fakat bildiğim kadarıyla böyle.
 
Bildiğim kadarıyla bir devlet okulunun pansiyonlarında/yurtlarında kalmak için bir ücret ödemene gerek yok. Üniversitelerde de böyle. Bir devlet üniversitesine gidersen yurta para ödemezsin. Ben şu an okula evden gidiyorum, yani bir tecrübem yok fakat bildiğim kadarıyla böyle.
Bilgi edinmek amacıyla yardımlaşma gruplarına katıldım, neredeyse herkes girme şansımın oldukça yüksek olduğunu söylüyor. Hatta birkaç kişi kesin dedi. Umarım kazanırım, ha?
Pansiyon konusunda farklı bir okulun pansiyonunda kalabilir miyim? Şöyle Ankara Fen Lisesi pansiyonu gibi, kebap mebap akşamlara.
Umarım olayı anlamışımdır.
 
Bilgi edinmek amacıyla yardımlaşma gruplarına katıldım, neredeyse herkes girme şansımın oldukça yüksek olduğunu söylüyor. Hatta birkaç kişi kesin dedi. Umarım kazanırım, ha?
Pansiyon konusunda farklı bir okulun pansiyonunda kalabilir miyim? Şöyle Ankara Fen Lisesi pansiyonu gibi, kebap mebap akşamlara.
Umarım olayı anlamışımdır.
Üniversitede şey vardı mesela; Kampüsünde veya yakında yurdu bulunmayan üniversiteler, anlaşmalı olduğu, kampüsü yakında olan üniversitelerin yurtlarının kullanımını açıyordu öğrencilerine. Eğer gideceğin okulun kendi yurdu varsa ve sen kendin özel bir yurda gitmeyeceksen, yüksek ihtimalle gittiğin okulun yurdunda kalırsın.
 
Karar vermedim, sanırım Çince alacağım.
Atatürk Lisesi Çince dersinde başarı sıralamasında ilk 10 öğrenciyi Pekin eğitim kampına gönderiyor. Onun için Çince öğrenebilirim. Bunun dışında 9, 10, 11 ve 12. sınıf seçmelilerinde Almanca-Çince seçebilirim. Tam karar vermiş değilim, Almancaya da dönebilirim.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı