Oda Termostatı Kombi Ayarı

LynKox

Kilopat
Katılım
3 Şubat 2016
Mesajlar
99
Merhabalar;

General HT-250S modelini satın aldım, montajını kendim yaptım. Testlerimde gayet düzgün on-off yapıyor. Sorum şu, tam yoğuşmalı kombim var ama kombi sıcaklık ayarını kaça getirmem gerekiyor? Evde yalıtım yok, ben oda sıcaklığını 21 derecede kullanıyorum gece yatmadan önce 19 dereceye getiriyorum.

Teşekkürler.
 
Hocam o oda termostatını kablosuz olduğunu gördüm. Mümkün olduğunda insan vücut ısısından uzak yerde tutun. 3 veya 4 kişi oturulan odada tutmayın. Oda termostatları doğru kullanıldığında çok tasarruf ettiren cihazlar fakat sabit bir ısıda yakmak daha mantıklı. 19 dereceden 21 dereceye çıkması için çok daha fazla yakma ihtiyacı duyacaktır. Biz evde çocuk olduğu için 22-23 derece yakıyoruz dışarıdaki hava durumuna göre ama insan vücudu için bence en ideali 21 derece. Dediğim gibi o cihazı çok insanın olduğu ortamdan, mutfaktan, vücut ısısından uzak tutun. Gündüzleri hava daha kırık olduğu için gündüz 21 gece 20 gibi 1 derecelik fark yaparsanız 1 derece gündüz 2 dereceden daha çabuk yakalanıp tasarrufa geçilebilir.
 
Genelde kombi sıcaklığı 50°C ye ayarlanır. Oda termostatı sadece bağlı olduğu odanın ısısını ayarlamaya yarar. Bu işlemin en uygun devirde yapılması gerekir. Örneğin arabada 2. viteste devir sayısı sınırada gelse 90 ı göremiyorsanız 3. vitese atmanız gerekir. Evinizde yalıtım mantolama vs olmadığı için deneme yaparak yakıtı en aza indirirsiniz. Kombiyi 50°C ye ayarladınız diyelim oda termostatını 21°C ayarladınız ama oda termostatı bir türlü otomatiğe geçmez ise yani odanın sıcaklığını 21 dereceye getiremediyse kendini durdurmuyorsa kombiden ayarlanan sıcaklık yeterli değil demektir. Kombiyi 52-53°C kademeli olarak arttırın. Oda termostatı kendini otomatiğe aldığında kombiye dur diyebiliyorsa size uygun en iyi ayarı yapmış olursunuz. Bu arada kazan sıcaklığı 55°C yi geçmemeli ve oda termostatı yerden 150-160 CM yukarıda olmalı radyatör üzerine yakınına montaj yapılmamalı. Montaj yapılacak duvar kesinlikle iç duvar olmalı. Oda termostatının doğru ölçüp ölçmediğini anlamak için yanına minik bir oda sıcaklığı derecesi ölçebilen 3-5₺ lik alet koymanızda fayda var.
 
Son düzenleme:
Bosch tam yogusmali kombi kullaniyorum kazan ayar dugmesi 60 derece de kullaniyorum bu ayari 50 ye getirmem gerekiyor sanirim yogusma verimini dusurmemek icin dogru mu
Evet doğru yukarıda yazdığım gibi kombiyi 50°C ye ayarladınız diyelim oda termostatını 21°C ayarladınız ama oda termostatı bir türlü otomatiğe geçmez ise yani odanın sıcaklığını 21 dereceye getiremediyse kendini durdurmuyorsa kombiden ayarlanan sıcaklık yeterli değil demektir. Kombiyi 52-53°C kademeli olarak arttırın. Bu arttırma 55°C yi geçmemelidir. Oda termostatı kendini otomatiğe aldığında kombiye dur diyebiliyorsa size uygun en iyi ayarı yapmış olursunuz. Kombinizin gidiş ve dönüş radyatör hattı evin dışında kalıyorsa borulara yalıtım yapın. Kombinizi çalıştırdığınızda en az 3 metre radyatör açık olmalı. (kombinizin sirkülasyonu düzgün yapması için). Kombinizi 2 sene kullanın 3. seneye girerken yazın bakımını yaptırın. 2 seneden sonra bakımlar her yıl yapılmalıdır. Bakımı yapan firma eşanjöre rothenberger marka cihaz bağlamalı, ateşleme elektrotları zımpara yapılmalı, genleşme deposu basıncı 0.85-1 bar olduğunu kontrol etmeli.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@LynKox Dönüş filtresini temizlediniz mi? Hiç temizlemedi iseniz çok kirli çıkacaktır. 50°C de oda termostatınız durmayabilir. Bu da yakıtı fazla yakmanıza sebep olur. Kombiye sürekli su basarsınız manometre 1,5 dan düşük gösterir ama çalışınca 2 nin üstüne çıkar. 3 bar seviyesine ulaşırsa kombi arkadan su akıtır. İlk işiniz yukarıda yazdıklarımı yapabilen bir servis ile görüşmek olsun.
 
Merhabalar; Sayın @Pitbull;
Öncelikle Makine Yüksek Mühendisi olarak yukarıda yazdıklarınız hermatik olmayan yani yoğuşmasız kombiler için geçerlidir. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma iç enerjisinden faydalanabilemsi için kombi tesisat suyunun en az 56 derecede çalıştırılması gerekmektedir. 56 derecenin altında yoğuşmalı kombiler, yoğuşma yapmadan standart kombi olarak çalışırlar. Eğer termostat ile iç oda sıcaklığını 20-21 ayarladığınızda kombi sıcak su sıcaklığınız 56 derecenin altında ise kullandığınız radyatörlerin büyüklükleri ve petek sayısı fazladır. Burada sayı azaltmanız gerekmektedir.
Ayrıca piyasadaki bir çok yoğuşmalı kombi sadece lavabo ısıtma tesisatında yoğuşma gerçekleştirir.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı