Pc Toplarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

LastWorld41

Kilopat
Katılım
8 Mayıs 2014
Mesajlar
1.197
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İşlemci
v2-63160_small.jpg
v2-66043_small.jpg


İşlemciler hakkında en çok bilinen yanlış ne kadar çok çekirdek o kadar iyi. Öncelikle bunu unutun. Böyle bir şey söz konusu dahi değil. İşlemcilerde en önemli olay mimari yapıdır. AMD mimari yapı konusunda Intel'in eline su dökemez. Ancak sunduğu F/P oranı, düşük bütçelerde paranızı hakkedicek bir işlemci yapıyor. Intel ise daha yüksek bütçelerde tercih edilmesi daha doğru olur. Bütçeniz çok yüksek değilse 4670K iyi bir seçim olacaktır. Bütçeniz yüksek ise 4770K alabilirsiniz. Bu arada şunuda belirteyim. 4670K, FX8350'den daha performanslıdır. Ancak bu FX8350'nin kötü olduğu anlamına gelmez.

İşlemcilerde "nm" diye bir şey görmüş olabilirsiniz. 32nm, 22nm, 45nm gibi. Bu değerler işlemcilerdeki 2 transistörün birbirine olan uzaklığını teşkil eder. Yani size ne faydası var? Daha az ısınma, daha az güç tüketimi.

Son olarak Intel işlemcilerdeki "K" serisi olayına da bir açıklık getireyim. "K" serisi, overclock'a yatkın işlemcilerdir. Bu işlemciler hem K serisi olmayanlara göre daha performanslı hem de ileride overclock'a ihtiyaç duyduğunuzda size yardımcı olacaktır.


RAM
v2-64698_small.jpg
v2-72339_small.jpg
v2-51959_small.jpg


RAM'ler de önemli olay kaç GB olduğudur. Günümüz oyunlarından iyi verim alabilmek için 4GB RAM'inizin olması gerekir. 8GB son derece de yeterlidir. Yani tutupta 16 veya 32GB gibi değerler almanıza gerek yok. İkinci önemli olay ise CL değeridir. CL, gecikme süresidir. Genel olarak DDR3 RAM'lerde CL9 değeri kullanılır. Sizinde tercihiniz bu yönde olsun. CL10 veya CL11 almayın. Bu değer ne kadar düşükse o kadar iyi olur. Ve tabiki Mhz değeri. Tercihiniz 1600Mhz ya da 1866Mhz olsun. 2133Mhz'e gerek yok. Zaten farklarını oyunlarda çok anlayamazsınız. Eğerki RAM takviyesi yapacaksanız şöyle bir olay var. Diyelim 1333Mhz RAM kullanıyorsunuz. Gidipte takviye olarak 1333Mhz'in üstünde RAM takarsanız, o RAM 1333Mhz hızında çalışacaktır. Taki düşük hızdaki RAM'i değiştirene kadar.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir husussa DDR kaç olduğudur. Mesela DDR2 anakartınız varsa DDR3 takamazsınız. DDR2 bulmak zorundasınız. Aynı şekilde DDR3 anakarta DDR2 RAM takılmaz. Bu olay RAM'ler için geçerlidir. Ekran kartları için değil.

Dual Kit ve Single Kit olayına da değinmek istiyorum. Dual Kit RAM'ler Single Kit RAM'lere göre daha performanslıdır. Nedeni ise HDD'lerdeki RAID0 mantığından gelir. Mesela bir veri RAM'lere geldi. Tek modül RAM bütün veriyi tek başına işler. Dual Kit'te ise bu veri ikiye bölünür ve iki parça halinde işlenir. Burda performansı artırır. Ama öyle 2 katına çıkarmaz. Yaklaşık %20 oranında bir artış olur. Bu yüzden tavsiyem Dual Kit RAM almanız.

Anakart
v2-71208_small.jpg
v2-66524_small.jpg
v2-57165_small.jpg


Anakartlar, bilgisayarın önemli bir parçalarıdır. İlk olarak işlemci soketinden başlayalım. Intel anakartlarda LGA775, LGA1155, LGA1150, LGA2011 vb. ifadeler vardır. LGA775'te çalışan Intel işlemcileri Pentium 4, Pentium D, Pentium Dual Core, Core 2 Duo, Core 2 Quad'tır. LGA1155'te ve LGA1150'de ise genel olarak i3, i5 ve i7'dir. (LGA1336 ve 2011'de vardır. Ama onlar size çok yaramaz. Sadece LGA 2011 çok çok güçlü PC'ler için kullanılır.) AMD,anakartlarında ise FM1, FM2, AM3, AM3+ soket tipleri vardır. Ancak burada sizi ilgilendiren AM3+'dır. AMD, anakartlarında geriye doğru uyumluluk sağlar. Yani AM3+ Athlon II, Sempron 100 Serisi, Phenom II ve FX serisini destekler.
Diğer bir dikkat edilmesi gereken kısım ise güncel chipsetlere sahip olmasıdır. Ne demek bu? Mesela Intel 4670K almak istiyorsunuz. Anakartıda şu an Intel'in en güncel chipseti olan Z87 barındıran bir anakart alırsanız daha iyi olur. Diğerlerinde çalışmaz mı bu işlemci? Çalışır ama güncel chipset size avantajlar sağlar. AMD'de ise eskiden yeniye doğru şu şekilde sıralayabiliriz (Genelde tavsiye ettiğimiz Vatan'da olan anakartlara göre)760G - 970 - 990X - 990FX.

Son olarak verebileceğim önemli nokta ise anakartın boyutudur. Eğer kasanız küçükse yani medium tower değilse anakartınız Micro - ATX formatında olmak zorunda yoksa kasaya sığmaz. Ama elinizde Full tower veya medium tower bir kasa varsa Micro - ATX ve ATX anakartları sorunsuzca takabilirsiniz.
Ekran Kartı
v2-71709_small.jpg
v2-71732_small.jpg
v2-72812_small.jpg


Gelelim ekran kartlarına. Oyunda en önemli unsur olan bu parça hakkında bir çok yanlış bilgi var. Bunlara bir açıklık getirme zamanı geldi. İlk olarak en çok bilinen yanlış ekran kartının bellek miktarının önemli olduğudur. Böyle bir şey yok. Bellek miktarı aynı iki ekran kartında bellek miktarı birinde 2GB diğerinde 128GB olsun hissedilir hiçbir fark olmaz. Fark yüksek çözünürlükte ortaya çıkar. Çünkü ekrandaki her nokta için bellekte bir miktar gerekir. Biz oyuncular için 1GB ya da 2GB son derece yeterlidir. Ancak ekran kartının bellek tipi önemlidir. GDDR değeri yani. Bunun GDDR5 olması çok önemlidir. Ekran kartı alırken GDDR5 olup olmadığna bakmak gerekir. Ayrıca yukarıda da söylediğim gibi GDDR değeri anakartlardaki DDR değeri ile aynı değildir. DDR, RAM'ler içindir.

Bir diğer önemli husus ise GPU hızı ve Bellek hızıdır. Bunların üstünde çok durmayacağım yüksek olmaları gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken şey; ASUS, MSI, Sapphire gibi firmalar ekran kartının standart saat hızlarına kaç mhz daha O.C yaptığıdır. Ancak bunu karşılaştırma unsuru alırken aynı kartlarda karşılaştırın. Yani mesela Sapphire 7970 ile ASUS 7970'i kıyaslayın. Tutup da araya modeli başka bir kart sokmayın.

Bir de bit mevzusu var tabiki. Ekran kartlarındaki bellek miktarı ne kadar iyi ise o kadar iyi yanılgısı artık bite kaymaya başladı. Bit ne kadar fazlaysa o kadar iyi. Böyle bir şey de yok. HD4850 256 bit, HD7770 128 bittir. Ama HD7770, HD4850'den çok daha performanslıdır. Bu dediğim yanlış anlaşılmasın. Bit'in yüksek olması önemlidir ama abartıldığı kadar değil.

Şimdi değineceğim nokta en önemli husus. GPU mimarisi. Ekran kartını ekran kartı yapan parça GPU'sudur. NVIDIA ekran kartlarının GPU'su AMD'ninkinden daha iyidir. Yani GTX680 rakibi olan HD7970'ten daha iyidir. Ancak AMD'nin düşük fiyat politikası NVIDIA'nın başarısına biraz gölge düşürmekte. F/P oranı olarak başarılı sonuçlara imza atıyor AMD. Hem işlemcilerinde hem ekran kartlarında.

Peki bir de SLI ve CrossFireX olayı var. Bu olay aynı iki veya daha fazla ekran kartının eğerki anakartta yeteri kadar yer verse bir köprü yardımıyla birbirine bağlanıp kullanılmasını sağlar. Ya da doğrudan çift GPU ile gelen ekran kartlarıda vardır. HD7990 veya GTX690 gibi. Bunlarda o mantıkta çalışır. Bu olay elbetteki güç tüketimini artıracaktır ama aldığınız performansı da bir hayli artıracaktır. Toplam bellek miktarınız değişmeden kalır. Mesela CFX 7970 yaptınız. 3GB + 3GB = 6GB olmayacak. 3GB olarak kalacak.

Anakart - Ekran kartı uyumu konusuna gelince şu şekilde açıklayabilirim. Günümüz ekran kartları PCI-Express x16 slotunu kullanır. Bu 6-7 senedir böyle. Eğer elinizde bir tarihi eser anakart yoksa sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Yani anakartınızın sahip olması gereken özellik PCI - Express x16 slotu barındırması. Ayrıca 2.0, 3.0 gibi versiyonlar da birbiri ile uyumludur.

Son olarak ise ASUS, msi, Sapphire, PowerColor', Gigabyte gibi ekran kartları üreticilerinin kullandığı soğutma sistemlerine vurgu yapmak gerekir. Siz siz olun ekran kartı alacaksanız mutlaka özel soğutmalı alın. Yoksa ısınma sorunu yüzünden başınız ağrıyabilir.
HDD ve SSD
v2-69980_small.jpg
v2-61041-1_small.jpg


HDD'lerde önemli olan fazla şey yok aslında. Alırken 7200RPM, 64MB Cache'li ve yüksek kapasiteli olmasına dikkat edin yeterli. Peki nedir bu RPM ve Cache. RPM, dönüş hızı demektir. Disk ne kadar hızlı dönerse o kadar iyidir. Cache ise önbellek demektir. Kısaca anlatmak gerekirse, mesela bir program açtınız sonra kapatıp bir daha açtınız. İkinci açmanız hızlı olur. Bunun sebebi cache ile ilgilidir. Bu yüzden ne kadar yüksek olursa belleği o kadar iyi olur. SSD'ler HDD'lere göre 4-5 kat daha hızlı yazma ve okuma hızına sahiptir. Bir SSD kullanmanız sisteminize ciddi anlamda değişiklik yapacaktır. Ancak oyunlarda aldığınız FPS miktarı değişmez. Değişen oyunun yüklenme süresi olacaktır. SSD'lerde ise bir husus daha var. Senkron olayı. Bu doğrudan hızı etkiler. Senkronlar, Asenkronlara göre çok daha iyidir. SSD alırken bir incelemesini okumanız performansının ne derece olduğunu görürsünüz zira her SSD başarılı performans vermiyor. Bazı SSD'ler dedikleri değere yaklaşamıyor bile. Bu arada SSD'lerde disk birleştirme yapmayın

Konu depolama birimlerine gelmişken RAID olayından bahsetmezsek olmaz. RAID, birden fazla diskle yapılan bir depolama yöntemidir. Ama biz oyuncuları ilgilendiren RAID0 olduğu için sadece onu anlatacağım.

RAID0 : Birden fazla diskle yapılır. Yazılması gereken veriyi iki parçaya böler ve aralarında paylaşıp yazarlar. Bu da performansı bir hayli artırır. Ancak disklerde bir hata oldumu veri kaybı riski yüksektir.
PSU
v2-58109_small.jpg
v2-72329_small.jpg
v2-63885_small.jpg


PSU'lar aslında oldukça önemlidir. Ekran kartlarını değiştirirken ilk bakılması gereken yerdir alında PSU. PSU'nun kaç watt olduğu önemlidir. Çünkü ekran kartları yeteri kadar gücü alamazsa yanar. HD7750 gibi bir kart için 400W, HD7770 gibi bir kart için 450W, HD7850 ve üstü kartlar içinse 500W gerçek bir güç kaynağı almanızı tavsiye ederim. Ve alırken mutlaka güvenilir markaları tercih edin.

80+ sertifikasına da değinmek gerekirse bu sertifika PSU'nun ne kadar verimli olduğunu gösterir. 80+, 80+Bronze, 80+Silver, 80+Gold, 80+Platinum olarak ayrılırlar. Tabi bu sertifikalar doğrudan fiyatı etkiler.

Az önce yukarıda watt'ın öneminden bahsettim. Aslında daha da önemlisi PSU'ların 12V üzerinden kaç A değer verdiğidir. Bunlar doğru değerlerdir. Sahte PSU muhabbetine son verir. Mesela High Power'ın Direct 12 750WPSU'suna bakalım. 12V üzerinden 54A güç verebiliyormuş. Yani 12 x 54= 648W güç verebiliyor. Peki neden 12V'yi aldık. Çünkü PC bileşenlerinin çoğu 12V kanalını kullanır.

Bazı PSU'larda modüler ibaresini görebilirsiniz. Bunun anlamı PSU'ya bağlanan kablolar çıkarılabilir. Bunun getirdiği avantaj ise kablo karmaşıklığını ortadan kaldırmak ve kasa için hava sirkülasyonunu iyileştirmektir.



ALINTIDIR.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşım bir sürü yanlış bilgi var burada koca yazıyı paylaşıyorsun hangi birini düzelteceğiz? Toplu yazı paylaşmak yerine teker teker sorulara cevap verin olsun bitsin.
 
Yok Nvidia AMD' den daha iyiymiş, hd7990 gtx780 den daha kötüymüş, yok RAM hızı önemsizmiş ayrıca RAM de dual kit olmasının performana katkısı yok anakart eğer 2 li veya 4 lü slotla daha fazla performans veriyorsa o dediğin geçerli. Mesela ''K serisi işlemciler daha performanslıdır'' ne demek allah aşkına. Örneğin 4670k ile 4670 arasında hiç ama hiç fark yok o.c suz.

Ayrıca mesela ben düşük bütçe için bile intel öneriyorum neden AMD olması gereksin ki?
 
Alıntı diye yazın bari başka bir forumdan alıntı yapmışsınız.


Yazdım. Bakmadın mı ?

Yok Nvidia AMD' den daha iyiymiş, hd7990 gtx780 den daha kötüymüş, yok RAM hızı önemsizmiş ayrıca RAM de dual kit olmasının performana katkısı yok anakart eğer 2 li veya 4 lü slotla daha fazla performans veriyorsa o dediğin geçerli. Mesela ''K serisi işlemciler daha performanslıdır'' ne demek allah aşkına. Örneğin 4670k ile 4670 arasında hiç ama hiç fark yok o.c suz.

Ayrıca mesela ben düşük bütçe için bile intel öneriyorum neden AMD olması gereksin ki?


Biri cevap verdi ;

Ben cevap vereyim K serisi işlemciler overclock ' a daha yatkındır daha çok performans verir.Ram konusunda dual kit daha önemlidir şu açıdan bakın ''olan yük tek slota yükleniyor'' diğer türlü ''görev paylaşımı var gibi''.Ayrıca düşük bütçeli sistemler genellikle oyun için olur neden İntel önerilmez çünkü İntelin önemli işlemcileri üst seviyelerde bunun içinde para gerek tabi..
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Önemli değil. Ben üşenmeden okudum hepsini. Okuduğum için yazıyı gördüm ve ona göre yorum yaptım. Bilgi için teşekkürler ayıca.


Önemli değil. Sonuçta alıntı yaptık.

Arkadaşım bir sürü yanlış bilgi var burada koca yazıyı paylaşıyorsun hangi birini düzelteceğiz? Toplu yazı paylaşmak yerine teker teker sorulara cevap verin olsun bitsin.

Konuyu açan kişi söyledi: Ramlerin dual kit olması performansı artırır. Sebebi orada yazıyor.
2. Arkadaşın iki benchmark'a baksın. 4670K ile 4670 arasında fark var mı görsün. K serisi işlemcilerde silikonun iyi yerleri seçilir ve onlar konulur. Bu da performansı artırır.
3. AMD düşük bütçede Fiyat / Performans olarak daha başarılı işlemciler yapıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı