Elektrikli araçlarda da dinamo var mı?

  • Konuyu başlatan Bekir Öztürk
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 4
  • Görüntüleme 8B
B

Bekir Öztürk

Ziyaretçi
Arkadaşlar arabadan hiç anlamayan birisi olarak geçen günlerde çok acemi olan ve yıllar önce ehliyet alan babamın araba aldığına şahit oldum. Stop etmesi dışında pek bir sorun yoktu. Bir gün farları açık bırakmış ve akü bitmiş. Vurdurma çabaları sonuç vermeyince servisi aradık adamlar geldi transfer yapıldı sorun çözüldü. Ben bu olayda arabalarda dinamo olduğunu öğrendim. Bu dinamo aküyü doldurabiliyor. Elektrikli araçlarda da dinamo var mı? Varsa çok mu güçsüz? Bir araca birden fazla dinamo takılabilir mi? Dinamo nereye takılıyor? Sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
 
Yolda kaldığınızda dinamoyu çevirip yola devam etmeyi mi düşlüyorsunuz? Sorunuzun nedenini merak ettim. Yanlış anlamayın.
Ne zaman hatırlamıyorum (kısa bi zaman değil) Saffet'in Garajı isimli programda tanıtılan bir araba vardı. Arabada fren yapılırken dinamolarda kullanılıyomuş ve hızlanmak için kullandığın enerjiden yavaşlarken enerji elde ediyormuşsun.
Benimde arabalar konusunda pek bilgim yok. Sadece temel şeyler, baZı ilginç haberler (bkz. Giden Tesla aracı hackleme yarışması).
 
Bildiğim kadarıyla benzinli araçlardaki dinamo araç hareket ederken aküyü dolduruyor. Aynı şey elektrikli araçlarda olsa tek şarj ile sonsuza kadar yolculuk edilebilir.
 
Motorlu araçlarda şarj dinamosu vardır ve gücünü motordan alır. Yani aracın hareketinden değil. O yüzden aküsü bitmiş bir araca takviye yapılıp motor çalıştırılırsa artık şarj dinamosu da devreye gireceğinden araç kendi aküsünü şarj etmeye başlar. Ama elektrikli araçlarda yukarda söylendiği gibi bu mümkün değildir.
 
Motorlu araçlarda şarj dinamosu vardır ve gücünü motordan alır. Yani aracın hareketinden değil. O yüzden aküsü bitmiş bir araca takviye yapılıp motor çalıştırılırsa artık şarj dinamosu da devreye gireceğinden araç kendi aküsünü şarj etmeye başlar. Ama elektrikli araçlarda yukarıda söylendiği gibi bu mümkün değildir.

Nasıl değil ya (tekerleğin yanına taksak tekerleğin döngüsünden faydalanarak çalışır işte)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı