Türk Telekom GPON altyapıda yüksek ping değerleri

  • Konuyu başlatan WD40
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 16
  • Görüntüleme 4B
W

WD40

Ziyaretçi
Merhabalar arkadaşlar. Oturduğum sitede Türk Telekom GPON altyapısı bulunuyor. Bilmeyenleriniz için GPON teknolojisi eve kadar fiber teknolojisi oluyor. Yani daireme kadar fiber kablo geliyor ve 1 Gbps'e kadar da hız alabiliyorum. Buna rağmen ping değerleri çok iyi değil. Kablolu bağlantıda 40-60 ms arası. Kablosuz bağlantıda 80-120 ms arası değişiyor. TürkNet'ten altyapı sorgulaması yaptığımda 100 Mbps alabildiğim yazıyor. Acaba sağlayıcı değiştirmemin ping değerlerine bir etkisi olur mu?

Ekleme: Ping değerleri CS:GO Europe sunucusunda aldığım değerler. Speedtest'te 6 ms alıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar arkadaşlar. Oturduğum sitede Türk Telekom GPON altyapısı bulunuyor. Bilmeyenleriniz için GPON teknolojisi eve kadar fiber teknolojisi oluyor. Yani daireme kadar fiber kablo geliyor ve 1 Gbps'e kadar da hız alabiliyorum. Buna rağmen ping değerleri çok iyi değil. Kablolu bağlantıda 40-60 arası. Kablosuz bağlantıda 80-120 arası değişiyor. TürkNet'ten altyapı sorgulaması yaptığımda 100 Mbps alabildiğim yazıyor. Acaba sağlayıcı değiştirmemin ping değerlerine bir etkisi olur mu?

Bunu bence bir Türk Telekom ile görüşün çünkü asla normal değil. Benim bile vdsl2/fttc altyapım var 5ms pingim var.
 
Selamlar,

öncelikle Türk telekom ile iletişime geçip kontrol yaptırın. Daireye kadar gelen fiber altyapıda maks 30-35 görmeniz lazım. Servsi sağlayıcıyı değiştirdiğinizde ping değeriniz değişebilir. Turknet bildiğim kadarıyla ping değerlerinde en iyi servis sağlayıcıdır.
Ben normal TR sunucularında 5ms ping alıyorum o Speedtest üzerindeki. Onun dışında CS:GO Vietnam sunucusuna bağlandığımda 50MS oluyor o konuda aynıyız.

oynadığınız oyunun serverlarıyla da alakalı olabilir. Örnek olarak LOL sunucularını Türkiye'ye taşıdı o yüzden iyi altyapı ile çok düşük ping değerlerine ulaşabiliyoruz. CS Go gibi oyunlarda iyi altyapılarda 30 seviyelerinde geziyor. Gidip uzak doğu servera bağlanırsanız çok normal :)
 
TT FTTH kullanıyorum. Son 2 haftadır aynı sorunu yaşıyorum.

Sebebi FTTH kullanıcılarına satatik IP hizmeti verirken, hepsini CGN IP olarak değiştirdiler. En azından %70 gibi bir oran söz konusu.

CS'de 30-35ms alırken artık 40ms'nin altı hayal oldu.

Bunlar benim kendi değerlerim, karşılaştırmak isterseniz diye ekeliyorum.
asdsadas.JPG


Statik IP değerlerim;
asdasdasdas.JPG
 
Oynadığınız oyunun serverlarıyla da alakalı olabilir. Örnek olarak LOL sunucularını Türkiye'ye taşıdı o yüzden iyi altyapı ile çok düşük ping değerlerine ulaşabiliyoruz. CS GO gibi oyunlarda iyi altyapılarda 30 seviyelerinde geziyor. Gidip uzak doğu servera bağlanırsanız çok normal :)
İstanbuldaki evimde standart SuperOnline fiber altyapı bulunmasına rağmen CS:GO oyununda 20-30 ms arası değerler alıyorum. Aynı oyun, daha iyi bir altyapı olmasına rağmen ping değerim yüksek. Sorun da bu zaten.
 
Normal şartlarda SOL'ün kullandığı taşıyıcılar berbat olur ama CS'de 20 ping gayet güzel.

Şey korona bitince gelebilir miyim(!) ?
🙃
Tabii, seve seve ağırlarım :) Bu arada altyapı 2005-2006 yılları arasında kuruldu. O zamandan beri hiç sorun yaşamadım. Buraya tazecik ve en yeni altyapı olmasına rağmen üzüyor beni...
 
Buraya tazecik ve en yeni altyapı olmasına rağmen üzüyor beni..
Korktuğum şey başıma geldi mi diye düşünüyorum.
GPON pasif bir kurulum olduğu için limitlerini aşmamak gerekiyor.

TT, yeni GPON projelerinden 1 kablo (fiber lifi) üzerinden bir sokağı komple beslemeye çalıyor. Haliyle sanallaştırılmış hız tanımlaması verinin istemeden bile olsa gecikmeye uğramasına neden oluyor.

Bunun doğru olanı 20 daireye kadar 1 lif üzerinden besleme yapılmasıdır. Koca sokakta artık 100 daire mi var, 70 mi bilinmez.

Yukarıda yazdığım CGN IP, bu olayın üstüne dahil olduysa çok kötü.

Böyle olacaksa ben VDSL'e razıyım. Bunları daha önce dile getirmiştim. TT'nin korkulan şeyleri yapması nedense kaçınılmaz oluyor.

Dilerim sonra başka nedendendir ve mavi ekransız günlerde tadını çıkarmaya devam edersiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı