Cortana ve Daha Birçok Harika Özellik Windows Phone 8.1 ve Update 1 İle Geliyor

En başta şunu ayrıca belirteyim. 8.1 güncellemesi ve 3 Kolon desteği tüm Lumia telefonlara geliyor.

ABD’nin San Francisco kentinde başlayan Build etkinliğimizde Windows PC’ler, tabletler ve telefonlar için iki büyük güncellememizi duyurduk: Windows Phone 8.1 ve Windows 8.1 Update. Sizden gelen geri bildirimlerle geliştirdiğimiz iki sürüm de hem tüketicilere, hem de işletmelere yepyeni özellikler sunuyorlar. Ayrıca iş ortaklarımıza yatırımlar yapmaya devam ediyoruz ve önümüzdeki aylarda yeni telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve PC’ler ile tanışacaksınız.

WP81.png


Windows 8.1 Update: Fare ve Klavyeye Odaklandı!
PC’nizi dokunmatik ekransız kullanıyorsanız PC ve tabletler için Windows 8.1’de yaptığımız geliştirmeler kullanımınızı oldukça rahatlatacak. Komutları fare/klavye ile kolay erişeceğiniz şekle getirdik, özellikle Windows Mağazası uygulamaları arasında fare/klavye ile geçiş yapmanızı kolaylaştırdık ve yükleyecek yeni uygulamalar bulmanızı daha da kolay hale getirdik.

Windows 8.1: Daha Kişisel, Daha Akıllı ve “Dünya Rekoru Sahibi”...
Eğer bir Windows Phone kullanıcısıysanız platformumuzun size ve değer verdiğiniz her şeyi ön plana çıkdrığını ve merkezde tuttuğunu biliyorsunuzdur. Bunun sonucu olarak Windows Phone’un dünyanın en kişisel akıllı telefonu inanıyoruz ve Windows Phone 8.1 ile akıllı telefonunuzun kişiliğinizi daha fazla yansıtmasını sağlayacak bir takım yeni özellikler sunuyoruz.

Başlangıç ekranı: Canlı kutucukları daha da kişiselleştirin...
Windows Phone başlangıç ekranınızın gerçekten sizin kişiliğinizi ve değer verdiğiniz kişileri yansıtmasını istiyoruz. Bu yüzden Windows Phone’u daha da kişiselleştirilebilir hale getirdik.

2013 yılında Lumia 1520 gibi ekranı 5 inçten büyük olan cihazlar için üçüncü bir sütun eklemiş ve ekranda daha fazla şey görüntülemenizi sağlamıştık. Sizlerden gelen yorumlarda bunu çok beğendiğinizi belirttiniz ve biz de Windows Phone 8.1’de bu özelliği tüm ekran boyutlarında uygulanabilir hale getirdik! Ayrıca Başlangıç ekranı zeminini beğendiğiniz bir resimle veya bizim sunduğumuz seçeneklerden biriyle kişiselleştirme olanağı sunuyoruz. Bu özellikle Başlangıç ekranınızdaki kutucukların birçoğu şeffaf olacak ve ekranı yukarı aşağı kaydırırken Zemin görselini görebileceksiniz.

Kilit Ekranı: Onlarca “Tema” seçeneği...
Telefonu elinize aldığınızda sizin veya arkadaşlarınızın ilk gördüğü şey kilit ekranı oluyor. Windows Phone 8.1’de yeni bir uygulama ile farklı görsel ve animasyonlar gösteren “Kilit Ekranı Temaları” arasından seçim yapabiliyorsunuz.

Cortana: Kişisel Dijital Asistanınız!
Bugün duyurduğumuz yenilikler arasında beni en çok heyecanlandıran şey dünyanın ilk gerçek kişisel dijital asistanının Windows Phone’a geldiğini duyurmak olacak. Bu özelliğin ismi için Halo serisindeki başarılı bir karakter olan, zehir gibi Yapay Zeka’ya sahip ve kahramanımız Master Chief’in kişisel dijital asistanı olan Cortana’dan ilham aldık.

Bing desteği ile sunduğumuz Cortana size tanıyan, güvenebileceğiniz bir ilişki kuran ve davranışınıza göre sorular sorarak ve varsayımlarda bulunmadan önce size danışarak gittikçe daha iyi sonuçlar veren tek dijital asistan. Önemsediğiniz şeyleri takip edip, gün içinde sizin için aramalar yaparak gereksiz bilgileri filtreler ve sizin için önemli olan konulara odaklanır. Cortana kısa bir süre sonra ABD’de “beta” sürümüyle yayınlanacak ve 2014’ün ikinci yarısında ABD, İngiltere ve Çin’de kullanıma sunulacak. Diğer ülkelerde ise 2015 yılında yayınlanacak.

Windows Phone 8.1’de Cortana’ya Başlangıç ekranınızda Canlı Kutucuk olarak ya da cihazınızda arama tuşuna basarak ulaşıyorsunuz. Bu sizi Cortana Home’a götürecek. Cortana ile etkileşime geçmek için konuşuyor ya da metin girişi yapıyorsunuz. Bir toplantıdayken metin girişi yaparsanız Cortana yüksek sesle konuşmaz. Eğer konuşarak bir soru sorarsanız sesli olarak yanıt verir ve doğal olarak sohbet eder.

Cortana ile İLK kez etkileşime geçtiğinizde isminizi, nasıl telaffuz edildiği gibi sizin hakkınızda şeyler öğrenmeye başlar. Ayrıca ilgi alanlarınızı öğrenmek için sorular sorar.

Sizi tanımaya başladığında Cortana Home sadece size özel derlenmiş bilgilerle dolar. Burada teyit e-postanızdan edindiği uçuş bilgileri, hava durumu, güncel haberler ve her gün işe gidip geldiğiniz yollara göre trafik bilgisi de bulunur.

Cortana’yı geliştirmek için gerçek kişisel asistanlarla görüştük. Bu asistanlardan öğrendiğimiz önemli bilgilerden birisi de patronlarının ilgilerini ve tercihlerini bir defter tutarak takip etmeleriydi. Çok iyi bir fikir! Bu yüzden Cortana sizin hakkınızda topladığı bilgileri Cortana Notebook’ta tutuyor. Bu bilgi Cortana’nın gün boyunca proaktif ve yardımcı olmasını sağlıyor.
Örneğin; bundan sonraki uçuşunuzun saatini ve uçağın zamanında gelip gelmeyeceğini size bildirdiği gibi trafik bilgisine göre hava alanına zamanında gitmeniz için ne zaman çıkmanız gerektiğini de söylüyor. Cortana ayrıca telefonunuzu da yönetiyor. Rahatsız edilmek istemediğiniz zamanlarda bildirimleri, çağrıları ve mesajları sessize alır. Size yakın kişileri tanıdığı için bu saatlerde bile onlardan gelen çağrı ve mesajları size iletir. Cortana size insanlarla ilgili hatırlatmalarda da bulunur. Arkadaşınızın size borcu varsa Cortana’ya arkadaşınızla bir daha ki görüşmenizde size hatırlatmasını isteyebilirsiniz. BÜTÜN bu ilgi alanları ve tercihler SİZİN KONTROLÜNÜZ altında Cortana Notebook’ta saklanır.

Cortana Bing ile desteklendiği için Cortana Notebook’taki bazı ilgi alanları web’de oturum açtığınızda Bing.com’da vurgulanır. Bing.com Cortana’nın sizin için takip ettiği hava durumu, piyasa bilgileri, haberler ve uçuşlar gibi bilgilere ulaşmanızı sağlar.

Cortana’yı telefonunuzda yüklü üçüncü parti uygulamalarla etkileşime girecek şekilde tasarladık. Cortana’dan Skype ile görüntülü arama yapmasını, Facebook’ta haberlere bakmasını veya Twitter’da tweet atmasını isteyebilirsiniz.

Son olarak Cortana sadece arama sonuçları getiren bir bilgisayar değil. Tıpkı Halo oyununda olduğu gibi Windows Phone’un Cortana’sı da bir kişiliğe sahip. Ancak bunu anlayabilmek için onunla konuşmanız gerekiyor. Yakında bununla ilgili videoları paylaştığımızda ne dediğimizi anlayacaksınız.

Cortana’yı kişisel asistanınız olarak çok seveceğinizi düşünüyoruz!

Windows Phone 8.1′de Sizi Bekleyen Yeni Özellikler

Aksiyon Merkezi:
Canlı kutucuklar bir bakışta istediğiniz bilgileri edinmeniz için oldukça kullanışlı bir özellik. Öte yandan yeni Aksiyon Merkezi ile ekrana sabitlenmiş olsa da olmasa da her uygulamanın bildirimlerini görebileceksiniz. Ayrıca en çok kullandığınız Wi-Fi, Uçuş Modu, Bluetooth ve Ekran Döndürme gibi ayarlara hızla ulaşabilmeniz için kişiselleştirme seçenekleri de sunuyor.

Sözcük Akışı Klavyesi: Windows Phone klavyesi yazım tarzınızı öğrenecek kadar akıllıdır ve rehberinizdeki kişilerin isimlerini de daha hızlı yazmanız için aklında tutar. Daha da iyisi yeni Sözcük Akışı Klavyesi inanılmaz hızlı yazabilmeniz için parmaklarınızın tuşların üzerinde kayıp gitmesini sağlar. Klavye bu özelliği ile daha önce Samsung Galaxy S4’ün Swype klavyesinde bulunan Resmi Dünya Rekorunu 8 saniyeyle kırdı.

Skype: Windows 8.1 için yeni Skype uygulamasıbir akıllı telefonda yaşayacağınız en iyi Skype deneyimini sunuyor. Artık Arama ekranıyla bütünleşik olması sayesinde mevcut telefon görüşmenizi tek bir tuşa dokunarak görüntülü Skype çağrısına hızlı ve kolay bir şekilde dönüştürebilirsiniz. Ayrıca Skype Cortana ile sorunsuz çalışacak şekilde tasarlandığı için Cortana’yı Skype çağrılarınızı ayarlayacak şekilde kullanabilirsiniz.

Takvim: Yeni Takvim tasarımında geri bildirimlerinizi göz önüne alarak haftalık görünüme de yer verdik. Ayrıca gelecek gün, hafta ve ay için telefonu saga eğmek gibi ince dokunuşlar da ekledik. Üstelik artık Windows PC’nizdeki Outlook gibi görünüyor ve tıpkı Outlook’taki gibi hava durumunu sayfanın üstünde bütünleşik olarak yer alıyor.

Müzik, Video, Podcast’ler: Bu konularda da birçok geliştirme yaptık ve artık bu işlevler ayrı birer uygulama olarak kullanılabilecek ve tümü Windows Mağazası’ndan güncellenebilecek. Müzik uygulamasında çalma listelerinizi düzenleyebilecek ve bulut koleksiyonunuzu kolay ve etkin olarak yönetebileceksiniz. Video uygulamasında Xbox Music’ten video satın alıp kiralayabileceksiniz. Podcast’ler ise artık herhangi bir RSS beslemesine abone olmanıza izin veriyor ve Windows Phone’un mevcut olduğu her ülke için Bing destekli podcast arama özelliği sunuyor. Bundan sonra telefon ses seviye kontrolünü de zil/bildirim sesleri, uygulamalar ve medya için ayrı ayrı yapabileceksiniz. Tam istediğiniz gibi!

People Hub, E-posta ve Hesaplar: People Hub sosyal ağ içeriklerinizin yüksek kaliteli (büyük fotoğraflar) görüntülemenizi sağlar ve üçüncü parti sosyal ağ uygulamalarıyla doğrudan bağlantı kurarak bu uygulamaların tüm özelliklerine erişir. E-posta ise artık S/MIME güvenli e-posta özelliğini destekliyor ve iCloud da dahil farklı hesap türlerini de içerecek şekilde desteğimizi genişlettik.

Fotoğraflar ve Kamera: Fotoğraflar’a dokunduğunuzda artık doğrudan son çektiğiniz fotoğraflara gideceksiniz ve koleksiyonları otomatik olarak tarih ve konuma göre gruplandırılmış olarak görebileceksiniz. Çevrimiçi fotoğraf albümleri uygulama genişletme yoluyla desteklendiği için üçüncü partiler hizmetleri ile bağlanabilecekler. Kamera’da kullanıcı arayüzünü güncelledik ve “ardışık çekim” özelliğini ekledik. Böylece tıpkı Windows 8.1’de olduğu gibi mükemmel anı yakalayabileceksiniz.



Data Sense, Wi-Fi Sense, Storage Sense ve Battery Saver: Windows Phone 8.1’de veri kullanımınızı, pil ömrünü ve depolama kapasitesini yönetmek için size yardımcı olacak bazı özelliklere de yer verdik.

Data Sense bir ay içinde ne kadar veri kullandığınızı takip ederek uygulamalara göre listeler ve bu sayede hangi uygulamanın daha çok veri tükettiğini görebilirsiniz. Veri limitinizi aşmak üzereyseniz Data Sense veriyi Wi-Fi’a aktarır ve hücresel kullanımı sınırlar. Windows Phone 8.1’deki yeni “yüksek tasarruf” modu ile siz web’de gezinirken görsel sıkıştırmasını artırır ve daha az veri ile daha fazla web sayfası gezmenize yardımcı olur.

Wi-Fi Sense hücresel veriden tasarruf etmeniz için sizi otomatik olarak ücretsiz açık erişim noktalarına bağlar. Dilerseniz arkadaşlarınızın ve rehberinizdeki bağlantıların otomatik olarak ve güvenle evdeki Wi-Fi ağına bağlanmalarını sağlar. Böylece size şifre sormalarına ve telefonlarına şifre girmelerine gerek kalmaz. Wi-Fi Sense’de Wi-Fi’ı kapatırsanız, Cortana’ya tanımlamış olduğunuz favori mekanlarınızdan birine geldiğinizde Cortana’nın otomatik olarak açmasını ayarlayabilirsiniz.

Storage Sense özelliğini telefonunuzun bellek ve depolama kapasitesini daha etkin yönetebilmeniz için geliştirdik. Eğer cihazınız destekliyorsa bir SD bellek kartındaki içeriği bu özellik ile yönetebilirsiniz. Ayrıca uygulamalar, müzik, fotoğraflar gibi içerikleri telefonunuzun dahili depolama ünitesi ile SD bellek kartı arasında taşıyabilirsiniz.

Battery Saver özelliği ise uygulamalarınızın tükettiği pil seviyesini göstererek kullanım tercihinizi buna göre yapmanızı sağlar. Yaptığımız testlerde “Otomatik modu” seçildiğinde pil seviyesi %20 olduğunda 24 saatlik pil ömrünün kaldığını gördük.

Windows ve Windows Phone birlikteliği
Microsoft hesabınız Windows ve Windows Phone’un birlikte müthiş işler başarmasını sağlıyor. Windows 8.1 ise telefonunuz ve PC’niz arasındaki entegrasyonu daha da ileri seviyeye taşıyor. Tema rengini değiştirdiğinizde tüm Windows cihazlarınızda da aynı değişiklik yapılıyor. Windows Phone ve Windows 8. Için yazılmış yeni uygulamalardan birinde uygulama içi satın alma yaptığınızda bu işlem hem telefonunuzda hem de PC’nizde geçerli oluyor. Ayrıca ev Wi-Fi şifreniz gibi diğer ayarları da eşitleyebiliyorsunuz.

Hiç telefon ekranınızı bir PC, TV ya da projektöre yansıtmayı istediniz mi? Windows Phone’unuzu bir USB kablosu ile uyumlu bir PC’ye bağlayın ve PC’de bir uygulamayı çalıştırarak telefon ekranınızı görüntülemesini sağlayın. Ayrıca yeni çıkacak olan bazı telefonlar kablosuz Miracast desteğiyle gelecekleri için uyumlu TV ve diğer cihazlarda telefon ekranınızı görüntüleyebilecekler.

Windows Phone için Internet Explorer 11’de tüm Windows cihazlarınızdaki tarayıcılardaki açık sekmeleri ve Sık Kullanılanlar’ınızı görebiliyorsunuz. Üstelik yeni IE ile birlikte InPrivate gezinme, şifreyi önbelleğe alma ve çok kullanışlı okuma modu gibi özellikler de geliyor.

Kurumsal kullanıcılar ve BT Yöneticileri için harika bir seçim!
Windows uzun zamandır işletmelerin ve profesyonellerin seçimi oluyor. Windows Phone da kurumsal ekosisteme kolayca uyum sağlıyor ve her yerde işlerinizi yapabilmenize yardımcı oluyor. Geçen yıl PC Magazine okuyucuları Nokia Lumia/Windows Phone’ları son kullanıcı memnuniyetinde en yüksek skorla Akıllı Telefonlar İş Seçimi Ödülü’ne layık buldu.

Windows Phone 8.1 ile BT profesyonellerinin cihazları yönetmelerini daha da kolaylaştırdık. Ayrıca özelleştirilmiş MDM kaydı, daha fazla MDM ilkesi için destek, LOG uygulama ve sertifika yönetimi, S/MIME ve VPN desteği gibi özellikleri ile profesyonellerin iş uygulamaları ve hizmetlerine bağlanmalarına yardımcı olur. Bu özellikler hakkındaki detaylara önümüzdeki günlerde değinmeyi planlıyoruz.

Windows Phone 8.1 ne zaman, hangi telefonlara gelecek?
Windows Phone 8.1 mevcut Windows Phone 8 kullanıcıları için önümüzdeki aylarda yayınlanacak. Ayrıca bugün duyurulan ve önümüzdeki aylarda satışa sunulacak Lumia 630 ve 635 ile 930 telefonlarda da önceden yüklü olarak gelecek. Windows Phone 8.1’i denemek istiyorsanız ve kayıtlı bir geliştirici iseniz Nisan ayının ilk kısmında telefonunuzu Geliştirici Önizleme Programı dahilinde güncelleyebilirsiniz.

Windows Phone ile ilerleme kaydettiğimiz için gurur duyuyoruz. Sektör araştırmaları yapan IDC’nin verilerine göre Windows Phone 2013 yılında en hızlı büyüyen akıllı telefon platform oldu ve geleceğin daha da parlak olduğunu düşünüyoruz. Mobile World Congress’te sayıları gittikçe artan Windows Phone cihaz iş ortaklarımıza desteğimizi açıkladık ve Windows Phone ekosistemine yeni katılan 9 iş ortağımızı duyurduk. Bugün de Avrupa’da Prestigio ve Hindistan’da Micromax’ın iş ortaklarımız arasına katıldığını duyuruyoruz. Böylece dünyada daha çok kişi her fiyat seviyesinde sadece Windows Phone’un sunduğu mükemmel deneyime erişebilecek.

Geliştiriciler, kurumsal müşteriler ve tüketiciler için daha yapacak çok işimiz olduğunu biliyoruz. Bugün Build etkinliğimizde yaptığımız duyurular yeni adımlarımızın birer habercisiydiler. Bu adımlar Windows için harika cihazlar üretmeyi ve kusursuz uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştıracak, insanları merkeze alan tasarımın gücünü gösterecek yeni nesil uygulamalar sağlayacak, gerçek kişisel bilişim deneyimi sunacak ve hayatımızda teknolojiden daha fazla yararlanmamıza yardımcı olacaklar.

Kaynak: Cortana (Evet!) ve Daha Birçok Harika Özellik Windows Phone 8.1 ile Geliyor | Microsoft Türkiye Blog
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sen, bu konu yazıldığında foruma üye değilmişsin zaten. Üzülmene gerek yok.

Haklısın ben 1 yıl ban yedim bu arada Technopat'ı yakından takip ediyordum bu 8. hesabım çoğu hesabım 2 3 yıl ban yedi hep Caps Lock kullanıyorum diye ama Technopat demek insanlara kırıcı sözler yerine @Recep Baltaş reisin dediği gibi yardım etmektir siz burada 3000'e yakın mesaj yazmışsınız ve benim foruma sizden önce üye olmam sizi veya beni sizden üstün yapmaz daha bilgili de yapmaz yaklaşık ziyaretçi vb olarak 4 5 yıldır kullanıyorum hep okuyorum Technopat Sosyal'i sağlıcakla kullanın iyi günler yaklaşık 71 adet mesaj var eski hesabımda daha da okunmamış 200 uyarı mesajı var iyi günler dilerim dün ban yediğim için yazamadım özür dilerim.☺️
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20201010_053420.jpg
    IMG_20201010_053420.jpg
    27,8 KB · Görüntüleme: 51
  • IMG_20201010_053408.jpg
    IMG_20201010_053408.jpg
    28,4 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı